Μετά την superzoom compact Samsung Galaxy, που έφερε πoλλές οµοιότητες µε τις mobile και tablet συσκευές της εταιρείας, οι κατασκευαστές αποφάσισαν να ενσωµατώσουν το λειτουργικό Android στην Galaxy NX και να φτιάξουν την πρώτη mirrorless µηχανή µε πλήρες OS. Έχουµε λοιπόν στα χέρια µας το καλύτερο µέχρι τώρα υβρίδιο, το ιδανικό πάντρεµα των δύο κόσµων ή είναι ακόµα νωρίς να µιλάµε για µια τέτοια συνένωση;
H Samsumg έφτιαξε την πρώτη της mirrorless πριν τρία χρόνια (την NX100) οπότε και µπήκε σοβαρά στο στίβο του imaging. Έκτοτε διένυσε αρκετά χιλιόµετρα, µε κορυφαία στιγµή την κυκλοφορία της best seller ΝΧ300. Έκανε κάτι ακόµα: έθεσε το WiFi και τη συνδεσιµότητα ως προαπαιτούµενο για τις συσκευές της πιέζοντας προς την κατεύθυνση αυτή και τον ανταγωνισµό. Η ιδέα είναι απλή. Σε πρώτο επίπεδο ο φωτογράφος µοιράζεται τις λήψεις και σε ένα δεύτερο, µελλοντικό, παραλείπει τον Η/Υ από το workflow του. Παρόλη βέβαια την πρόοδο, αυτό δεν φαίνεται να συµβαίνει πολύ σύντοµα.
Κατασκευή & εργονοµία
Samsung Galaxy NX δηλώνει εξαρχής τη διπλή της προσωπικότητα. Στην εµπρόσθια όψη µοιάζει µάλλον µε DSLR (παρά µε mirrorless). Από πίσω µοιάζει µε smartphone, µιας και σαφέστατα κυριαρχεί η οθόνη LCD µε διαγώνιο 4,8in. και ανάλυσης 1.280×720 (ΗD ready). Για να ακριβολογούµε δεν κυριαρχεί απλά αλλά παίζει µόνη της καθώς από τη πλάτη της µηχανής λείπει οποιοδήποτε χειριστήριο!. Γενικότερα τα χειριστήρια έχουν µειωθεί στο ελάχιστο, κάτι που µάλλον θα ξενίσει τους παραδοσιακούς χρήστες DSLR µηχανών και όχι όσους προέρχονται από τα smartphones. Η οθόνη αφής έχει καταλάβει όλη την πίσω πλευρά, που σηµαίνει ότι αναγκαστικά θα πρέπει να την πιάσετε και να τη γεµίσετε δαχτυλιές στην καθηµερινή χρήση. Όσον αφορά τα πλήκτρα της µηχανής είναι περιορισµένα στο ελάχιστο. Έχουµε το κουµπί απελευθέρωσης του κλείστρου, το πλήκτρο REC για το video, έναν περιστροφικό επιλογέα, το πλήκτρο On/Off, το πλήκτρο που ανοίγει το flash και το πλήκτρο διόρθωσης διοπτρίας του viewfinder. Και φυσικά το ηλεκτρονικό viewfinder, ήταν µια ευχάριστη έκπληξη µιας και απουσίαζε από την (compact) Galaxy. Το EVF έχει ανάλυση 1.44K και αισθητήρα προσέγγισης που το ενεργοποιεί όταν χρειάζεται. Σε επίπεδο αισθητήρα έχει αναβαθµιστεί σε σχέση µε την προηγούµενη Galaxy Camera. Πλέον υπάρχει µεγάλος αισθητήρας πανοµοιότυπος µε της ΝΧ300 (µεγέθους APS-C 923.7×15.7mm) και ανάλυσης 20.3MP. Φυσικά κουµπώνουν όλοι οι φακοί NX mount.
Galaxy-ακή εµπειρία
Η αλήθεια είναι ότι η Galaxy NX δεν µοιάζει µε καµία άλλη µηχανή που έχει περάσει από τις σελίδες αυτές. Στην πραγµατικότητα δεν µοιάζει µε καµία άλλη µηχανή εκεί έξω. Αυτό φυσικά έχει τα καλά του και τα κακά του. Δεν µπορείς να µην αντιδράσεις θετικά στο WiFi που συνδέεται µε την ίδια ποιότητα και σταθερότητα όπως το smartphone και το tablet, και όχι µε τη δυσκολία που αντιµετωπίζουν οι περισσότερες φωτογραφικές µηχανές. Το ίδιο ισχύει και το γεγονός ότι δέχεται κάρτα microSIM και µάλιστα υποστηρίζει και 4G. Mε δεδοµένο το λειτουργικό Android Jellybean v4.2 όποια εργασία θέλει να κάνει ο φωτογράφος µε το υλικό είναι απλά παιχνιδάκι. Αν µάλιστα εγκαταστήσει εφαρµογές µπορεί να κάνει τα πάντα π.χ. να µιλάει µέσω Skype (αν και δεν µπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο). Παραπέρα µπορεί να εγκαταστήσει οποιαδήποτε φωτογραφική εφαρµογή ή σχετική µε τη φωτογραφία και να τη χρησιµοποιήσει χωρίς να απαιτείται άλλη συσκευή. Μάλιστα η Samsung ενσωµάτωσε στο σώµα δύο επεξεργαστές, έναν για τη φωτογραφική λειτουργία κι έναν για το Android, για να λύσει προβλήµατα καθυστερήσεων και επεξεργαστικής ισχύος που είχαν παρατηρηθεί στην πρώτη Galaxy Camera. Με όλα τούτα µεγάλωσαν οι ενεργειακές απαιτήσεις και µαζί τους η χωρητικότητα της µπαταρίας. Ακολούθησε και το σώµα, το πάχος του οποίου έχει τεράστια διαφορά από τη δεξιά προς την αριστερή πλευρά. Αυτό δεν ενοχλεί γιατί προσθέτει ένα έξτρα grip στη µηχανή, και σύµφωνα µε την εταιρεία αυτονοµία 420 καρέ µε κάθε φόρτιση. Γενικά όµως το σώµα από πλευράς ισορροπίας ακροβατεί επικίνδυνα. Εµείς την δοκιµάσαµε µε τον 18-55mm f/3.5-5.6mm και τον 20mm f/2.8, όπου το πιάσιµο της µηχανής ήταν καλό και στιβαρό. Φοβούµαστε όµως ότι µε ένα µεγαλύτερο φακό ίσως είχαµε µια απροσδόκητη κλίση προς τα εµπρός.
Όπως είπαµε ήδη η Galaxy NX διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη κάµερα. Απαιτεί από τον χρήστη σεβαστό χρόνο προσαρµογής αφού …δεν έχει χειριστήρια. Αυτό ενοχλεί δυνητικά τον εξοικειωµένο µε τις τυπικές DSLR αλλά όχι κάποιον που κάνει upgrade τον εξοπλισµό του από smartphone ή compact. Υπάρχει µόνο ο περιστροφικός επιλογέας ο οποίος επιλέγει τη λειτουργία έκθεσης.
Φυσικά αλλάζουν όλες οι ρυθµίσεις από την οθόνη αφής αλλά αυτό σηµαίνει ότι θα πρέπει να βγάλουµε εκτός το viewfinder. Τη λύση δίνουν οι iFunction φακοί της εταιρείας. Πατώντας το πλήκτρο iFn πάνω στο φακό, που είναι βολικά τοποθετηµένο στο αριστερό µέρος και χρησιµοποιώντας τον επιλογέα µπορούµε να αλλάξουµε τις ρυθµίσεις έχοντας το µάτι µας στο viewfinder. Μιας και ο κατασκευαστής γνωρίζει καλά το λειτουργικό Android δεν παρέλειψε τη δυνατότητα παραµετροποίησης του επιλογέα ώστε ο κάθε φωτογράφος να τον φέρει στα µέτρα του. Με δεδοµένο ότι κρατάµε στα χέρια µας εκτός από µια φωτογραφική µηχανή συνάµα ένα tablet, οι χρόνοι έναρξης και απενεργοποίησης της συσκευής είναι πολύ µεγαλύτεροι από αυτούς µιας “κανονικής” ψηφιακής CSC.
Η γνώµη µας
Γνωρίζοντας ότι η Galaxy NX έχει τον ίδιο αισθητήρα µε την NX300 φυσικά είχαµε θέσει τον πήχυ ψηλά. Δεν απογοητευτήκαµε µιας και ο αισθητήρας 20.3MP APS-C απέδωσε άριστα στα υψηλά και χαµηλά ISO. Μέχρι τα ISO 3200 ο θόρυβος δεν αποτελεί πρόβληµα. Συνολικά καλό θα είναι να αποφύγουµε να πάµε πάνω από τα ISO 6400. Η έκθεση είναι γενικώς σωστή. Εκτός ίσως από την πολύ έντονη ηλιοφάνεια που θα πρέπει να διορθώσει µόνος του ο φωτογράφος. Άριστο είναι και το υβριδικό AF σύστηµα µε 105 σηµεία να δουλεύουν για το phase detection και 247 για το contrast detection AF. Η ιδέα πίσω από το υβριδικό AF είναι ότι το phase detection προσφέρει την ταχύτητα στο autofocus και στη συνέχεια το contrast detection την ακρίβεια. Κανένα παράπονο εκεί. Ένα από τα ασυνήθιστα σε DSLR και CSC ζητήµατα που αντιµετωπίσαµε, ήταν οι αργοί χρόνοι έναρξης και κλεισίµατος της µηχανής. Προέρχονται από την ίδια την αρχιτεκτονική του Android, καθώς ο χρόνος αυτός είναι ο προβλεπόµενος για εκκίνηση (boot) του λειτουργικού. Δυστυχώς ο περιορισµός αυτό συνεπάγεται απώλειες κάποιων φωτογραφικών ευκαιριών. Η Galaxy NX έρχεται σε αντίθεση µε ότι ξέραµε για τις φωτογραφικές µηχανές DLSR και CSC και στην αρχή µας ξενίζει. Η εξοικείωση όµως µαζί της αποκαλύπτει πως η µετάβαση σε ένα τέτοιο υβρίδιο δεν είναι αδύνατη ενώ αν µη τι άλλο αποτελεί ενδιαφέρουσα εµπειρία…
ΥΠΕΡ
- Γρήγορο και ακριβές AF
- Έξοχη οθόνη
- Το WiFi και το 3G/4G
- Η συλλογή των NX φακών είναι πλέον εξαιρετική
ΚΑΤΑ
- Υψηλή τιµή
- Μέτριο προσοφθάλµιο
- Λίγα χειριστήρια
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ανάλυση αισθητήρα: 5472 x 3648
Αισθητήρας: 20.3MP APS-C CMOS
Έκθεση: P, A, S, M, Auto
Διόρθωση έκθεσης: ±3 (σε1/3 EV, 1/2 EV steps)
Ταχύτητες κλείστρου: 1/6000sec. ~ 30sec.
Φωτοµέτρηση: πολυζωνική, κέντρου βάρους, µερική και σηµειακή
Σύστηµα Εστίασης: Contrast, Phase Detect
Ισορροπία λευκού: Αυτόµατο TTL, αυτόµατες ρυθµίσεις, preset
Ευαισθησία αισθητήρα: 100-25600
Drive: 8.6fps
Video: 1920 x 1080
Σκόπευτρο: κάλυψη 100%, µεγέθυνση 0,68x
Οθόνη: 4.77”
Interface: HDMI, USB 2.0, WiFi, LTE
Τροφοδοσία: 4360mAh
Διαστάσεις: 137 x 101 x 26 mm
Βάρος: 495 gr
Αντιπροσωπεία: Samsung
Τιµή: €1499