Η σκέψη για αγορά ενός super γρήγορου ευρυγώνιου 24mm μοιάζει ελκυστική από όλες τις πλευρές. O 24άρης είναι ο πιο προικισμένος και βολικός wideangle φακός: Μεγάλη οπτική γωνία 84ο αλλά όχι τόσο ώστε να προβληματίζει όπως ο 20mm, υπερεπαρκές βάθος πεδίου και φωτεινότητα που κάνει εύκολο το νετάρισμα ακόμη και με λιγοστό περιβαλλοντικό φωτισμό. Όμως οι φακοί 24mm f/1,4 είναι πολύ ακριβοί. Ή μήπως δεν ισχύει -αν παραλείψουμε το AF- όπως ο Samyang της δοκιμής που κοστίζει το 1/3 από αντίστοιχους επώνυμους με AF;
Tο κορεάτικο εργοστάσιο έχει παράδοση στη σχεδίαση προσιτών manual focus φωτεινών φακών και μάλιστα βγάζει και αντίστοιχες εκδόσεις για video/cinema χρήση όπου το autofocus δεν αποτελεί προτεραιότητα. Στην αρχή ο φακός παραγόταν σε έκδοση χωρίς “τσιπάκι” και ηλεκτρονικές επαφές, όμως τώρα κυκλοφορεί με chip (σε μοντούρα Nikon η νέα έκδοση διακρίνεται από το πρόθεμα AE). Διατίθεται σε μοντούρες Canon, Nikon, Pentax, Sony E-mount και Μicro 4/3.
O φακός έχει τη γνωστή στιβαρή κατασκευή Samyang (βάρος 680γρ.) με ανθεκτικό πλαστικό περίβλημα και μεταλλικά μέρη όπως και βάση ενώ συνοδεύεται από παρασολέιγ. Η σχεδίαση εσωτερικής εστίασης σημαίνει ότι το εξωτερικό μήκος παραμένει σταθερό και το εμπρός στοιχείο δεν περιστρέφεται κάνοντας εύκολη τη ζωή των χρηστών. Σημειώνουμε το σεβαστό όγκο λόγω της μεγάλης διαμέτρου του εμπρός στοιχείου (πως αλλιώς θα είχε την απαραίτητη φωτοσυλλεκτική ικανότητα για φωτεινότητα f/1,4;). ‘Ετσι καταλήγει να έχει σπείρωμα υποδοχής φίλτρων 77mm oπότε η οποιαδήποτε επιλογή τέτοιων εξαρτημάτων πρέπει να γίνεται προσεκτικά και μόνον με φίλτρα λεπτής στεφάνης ενώ σίγουρα θα έχουν και ανάλογες τιμές ειδικά τα κυκλικά πολωτικά.
Τη στιγμή που υπάρχουν οι ηλεκτρονικές επαφές στη μοντούρα (όπως στην περίπτωση του κομματιού της δοκιμής για Nikon AF) τότε υποστηρίζονται οι εξαρτώμενες λειτουργίες όπως η φωτομέτρηση matrix. Για να δουλέψει το πρόγραμμα και οι άλλοι αυτοματισμοί έκθεσης π.χ. προτεραιότητα ταχύτητας χρειάζεται να μετακινηθεί το δακτυλίδι των διαφραγμάτων στη θέση f/22 (που όμως δεν κλειδώνει και μπορεί να αλλάξει κατά λάθος).
Στην πραγματική ζωή δεν πρέπει να περιμένουμε την κορυφή της οξύτητας με τελείως ανοικτό διάφραγμα σε ένα ευρυγώνιο. Έτσι και εδώ με f/1,4 o φακός μοιάζει λίγο soft αλλά διορθώνεται πολύ με 1 και 2 stop κλείσιμο διαφράγματος -είναι ήδη εξαιρετικός στο f/2,8- για να αποδώσει στο μέγιστο της ευκρίνειας και αναλυτικής ικανότητας κατά τα αναμενόμενα σε μεσαία διαφράγματα f/4 και f/5,6 όπου λάμπει… Eπίσης όσο κλείνουμε διάφραγμα τόσο βελτιώνεται η συμπεριφορά ως προς το βινιετάρισμα που είναι εμφανές στο f/1,4 και f/2. Γεωμετρικά παρατηρείται κάποια σφαιρική εκτροπή που διορθώνεται πανεύκολα στα σύγχρονα post processing προγράμματα. Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή αποτελεί ευκαιρία για όποιον δεν χρειάζεται υποχρεωτικά το autofocus.
1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
Υπάρχουν εκδόσεις του ίδιου φακού με και χωρίς ηλεκτρικές επαφές που αφορούν τη συμβατότητα με διάφορους αυτοματισμούς έκθεσης, Exif data κλπ.
2. ΔΟΜΗ
Σχεδιαστικά περιλαμβάνει 13 στοιχεία σε 12 ομάδες εκ των οποίων δύο ασφαιρικά και τέσσερα χαμηλής διάχυσης ED.
YΠΕΡ
• Λογική τιμή
• Super φωτεινός
• Καλή ποιότητα κατασκευής
• Ευκρίνεια
ΚΑΤΑ
• Βινιετάρισμα
Τιμή.: €649
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ HDG HELLAS
Αναδημοσίευση από το ΦΩΤΟγράφο τεύχος Νο 269