H κινέζικη Xiaomi έχει βαλθεί να εκπλήξει. Eνώ ξεκίνησε με οικονομικά, value for money smartphone, τώρα κτυπάει το hi end, και πάλι όμως με καλές τιμές. Φέτος το μοντέλο 12Τ Pro προκαλεί τον ανταγωνισμό (λέγε με iPhone και Galaxy) φορώντας πολύ γρήγορη CPU Snapdragon 8+ Gen.1 και κυρίως τον καινουργοφερμένο αισθητήρα Samsung ISOCELL HP1 μεγέθους 1:1,22in. και ανάλυσης 200 Megapixel. Μάλιστα, 200ΜΡ, πολύ καλά διαβάσατε!
Φωτογραφίες: Λουκάς Χαψής
Κείμενα: Π. Καλδής
Βέβαια σε ένα μικρό (σε σχέση με τους φωτογραφικούς full frame και APS-C) αισθητήρα 1,22in. τα pixel θα ήταν όσο η ακίδα μιας καρφίτσας. Φρονίμως ποιούντες οι σχεδιαστές επέλεξαν τη συνένωση (binning) ανά 16άδες -και όχι τετράδες που είναι το συνηθέστερο- φέρνοντας την ανάλυση από 200 στα 12,5Megapixel. Έτσι κάθε πολύ μεγαλύτερο τώρα εικονοστοιχείο (που στην πραγματικότητα είναι μια συνενωμένη 16άδα σε διάταξη 4×4) έχει μέγεθος 2,56μm (micron).
Συγκριτικά μια Canon EOS M6 II των 33MP έχει pixel size 3,2mm, οπότε το συγκεκριμένο μέγεθος μας προδιαθέτει θετικά για χαμηλό θόρυβο. Σε συνδυασμό με τις τεχνικές αποθορυβοποίησης μέσω νευρωνικού συνεπεξεργαστή και τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούνται πολλές προσδοκίες για τη συμπεριφορά του 12T Pro σε δύσκολες συνθήκες όπως τα νυχτερινά.
Σε θέματα design το 12ΤPro δεν φέρνει κάτι το επαναστατικό. Εξ άλλου είναι δύσκολη η αισθητική διαφοροποίηση σε κάτι τόσο ομοιογενές όσο ένα τρικάμερο smartphone. Από τη μία όψη έχουμε την οθόνη AMOLED ανάλυσης 2712×1220 pixel (πυκνότητα 446ppi) προστατευμένη με σκληροτράχηλο Gorilla Glass 5 και από την άλλη τις τρεις κάμερες (τη μία βασική των 200MP, την υπερευρυγώνια των 8ΜΡ και την ειδική για Macro με 2ΜΡ). H φωτεινότητα της οθόνης (max. 900nits) αποδεικνύεται από την υποστήριξη HDR10+ αλλά για πιο ακριβή χρώματα είναι καλύτερα να την έχουμε σε πιο χαμηλή φωτεινότητα.
Στοιχεία Λήψεων:
Πύλη Αδριανού με trail lights Ρύθμιση: Mακρά Έκθεση > Νέα ίχνη
Ομόνοια: Κάθετο πανόραμα με πέντε διαδοχικά οριζόντια καρέ σε κάθετη διαδρομή και συνένωση στο πρόγραμμα Microsoft ICE (Image Composite Editor)
Ρύθμιση Bracketing 5καρέ από 30sec. ως 2sec και συνένωση με το app SNS HDR (RAW format ISO 50)
Μερικές πρώτες παρατηρήσεις
Ο φωτογράφος μας Λουκάς Χαψής, μανιώδης χρήστης κάθε καινούργιου gadget, σκέφθηκε να δοκιμάσει αμέσως το Xiaomi 12T Pro, έστω στον ελάχιστο χρόνο δύο τριών ημερών πριν την ολοκλήρωση του τεύχους (που όπως κάθε χρονιά κυκλοφορεί και τυπώνεται νωρίτερα λόγω των Εορτών). Όντας ο ίδιος κάτοχος και ενός Xiaomi 11Τ Pro, είχε νωπή την εμπειρία χρήσης. ‘Ιδού λοιπόν τι μας είπε:
1. Η αλλαγή ανάλυσης είναι αρκετά περίπλοκη. Πρώτα κανείς πρέπει να πάει στο More του Camera app όπου πρώτα ενεργοποιούνται τα 50ΜΡ και μετά τα 200ΜΡ πατώντας πάνω αριστερά.
2. Η λειτουργία Ζοοm 2x ουσιαστικά είναι ένα κροπάρισμα με τον ίδιο τρόπο που σε μια full frame προσαρμόζουμε φακό κάλυψης APS-C και δίνει zoom 1,5x.
3. Όλες οι νυχτερινές δοκιμές έγιναν με pixel binning 16x δίνοντας χαμηλότερης ανάλυσης αρχεία 12Megapixel αλλά πολύ καλύτερα σε θόρυβο και ζωντάνια χρώματος.
4. Στο προηγούμενο μοντέλο 11Pro το Macro στο app ελεγχόταν μέσα από το περιβάλλον και τα μενού που ανοίγουν στην επιλογή Pro. Με αυτό το setup, o χρήστης είχε περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης ενώ τώρα ελέγχεται από το περιβάλλον Photo που σημαίνει ότι η διαδικασία είναι πιο αυτοματοποιημένη. Σε κάθε περίπτωση λόγω του μικρού αισθητήρα και της χαμηλής ανάλυσης το Macro δεν είναι το ισχυρό σημείο.
5. Αντίθετα το Highlight είναι τα απίστευτα 200MP που με pixel binning x16 δίνουν και μαζί με τις βελτιώσεις της τεχνητής νοημοσύνης δίνουν φανταστικές για smartphone δυνατότητες όταν το φως είναι λιγοστό. Αυτή ήταν και η ιδέα της δοκιμής. Να δούμε δηλ. τη συμπεριφορά στις πιο απαιτητικές συνθήκες.
Για τη φωτογράφηση το Xiaomi 12T τοποθετήθηκε πολύ χαμηλά στηριγμένο σε μικρό τριποδάκι …. ώστε να πιάσει το αντικαθρέφτισμα στο νερό που λίμναζε μετά τη βροχή.
Αναδημοσίευση από το Αναδημοσίευση από το ΦΩΤΟγράφος Νο 282