Mπορεί η Μinolta να παρουσίασε την πρώτη AF reflex αλλά η Canon µαζικοποίησε µε τη µοντούρα EF το 1987 τη νέα, τότε, τεχνολογία. Με τη ριζική ανανέωση της µοντούρας και τις ηλεκτρονικές επαφές φακού/σώµατος κατάφερε να εµπεδώσει το AF σε ένα διστακτικό κοινό. Η υλοποίηση του AF στην πρόσφατη EOS 70D αποτελεί άλλο ένα ιστορικό βήµα στον τοµέα της αυτόµατης εστίασης σε ρεφλέξ συστήµατα. Η EOS 70D σηµασιοδοτεί την προσπάθεια της Canon να εξελίξει την τεχνολογία λειτουργίας του autofocus κατά τη διάρκεια του Live View, αντί για το “συµβατικό” contrast detect. Ο αισθητήρας της πρόσφατης EOS 70D ανεβάζει τον πήχυ στα 20 megapixel, µε βελτίωση της συµπεριφοράς του σε υψηλές ευαισθησίες ISO. Η µηχανή κληρονοµεί πολλά από τα βασικά χαρακτηριστικά της top of the range Canon στο φορµά APS-C. Ανάµεσα σε αυτά ξεχωρίζει το σύστηµα αυτόµατης εστίασης 19 σταυροειδών σηµείων, η δυνατότητα χρήσης του ενσωµατωµένου φλας για ασύρµατη TTL πυροδότηση εξωτερικών µονάδων και η φωτοµέτρηση 63 ζωνών iFCL.
Phase detect on chip
Όµως, το µοναδικό χαρακτηριστικό της EOS 70D είναι ότι από το σύνολο των pixel του αισθητήρα της EOS 70D, το 80% αξιοποιείται για τη λειτουργία του AF στο live view και το βίντεο και µάλιστα µε το σύστηµα Phase Detect (διαφοράς φάσης). Παρότι αντίστοιχες σχεδιάσεις έχουν παρουσιαστεί πρόσφατα από διάφορες εταιρίες, είναι η πρώτη φορά που αυτό υλοποιείται µε τη χρήση τόσο µεγάλου αριθµού pixel και µάλιστα µε τη χρήση διπλών φωτοδιόδων σε όλα τα pixel, οι οποίες ελέγχουν την ακρίβεια της εστίασης όπως τα κλασσικά συστήµατα phase detection στις DSLR. Αυτό σηµαίνει ότι ο αισθητήρας – αν πάρουµε ως βάση τις φωτοδιόδους – διαθέτει ανάλυση ισοδύναµη µε 40Μegapixel. Για το σχηµατισµό του ειδώλου λαµβάνονται οι τιµές των φορτίων ανά δύο και έτσι προκύπτει η επίσηµη ανάλυση. Το autofocus γίνεται σε µικροµετρικό επίπεδο µε την αντιπαραβολή των ειδώλων από κάθε ζεύγος φωτοδιόδων. Επειδή αυτό συµβαίνει στο εστιακό επίπεδο, η ακρίβεια της εστίασης είναι σαφώς υψηλότερη σε σχέση µε τα κλασσικά phase detection συστήµατα.
Άλλα πλεονεκτήµατα που προκύπτουν είναι
α. η αποφυγή των σφαλµάτων εστίασης
front/back focus και
β. η δυνατότητα εστίασης µε όχι και τόσο φωτεινούς φακούς (ως f/11) στο live view.
Γνωριµία
Η κατασκευή του σώµατος µοιάζει µε αυτή της EOS 60D, αφού χρησιµοποιεί polycarbonate εξωτερικά και µεταλλικό σκελετό. Εργονοµικά, η διάταξη χειριστηρίων θυµίζει την EOS 60D (λόγω αρθρωτής οθόνης) αλλά και την EOS 6D (λόγω της γενικότερης τοποθέτησης τους). Κι εδώ συναντάµε τις συνήθεις – πλέον- µετατοπίσεις των διαφόρων πλήκτρων που προκύπτουν σε κάθε νέα γενιά µηχανών. Σε αντίθεση µε την EOS 60D και προς µεγάλη µας χαρά, ο συνδυαστικός διακόπτης live view / λήψης βίντεο (σε στιλ 7D) επέστρεψε στην πλάτη της µηχανής. Άλλα κληρονοµηµένα χαρακτηριστικά που συναντάµε στο καινούργιο µοντέλο είναι το πλήκτρο επιλογής περιοχής εστίασης ανάµεσα στον εµπρόσθιο περιστροφικό επιλογέα, το πλήκτρο λήψης φωτογραφιών (κάτι σαν το MFn της EOS 5D Mk ΙΙΙ) και η αρθρωτή επαφική οθόνη της πλάτης. Μια δυνατότητα που επίσης επέστρεψε είναι αυτή της µικρορύθµισης για την ακριβή εστίαση των φακών. Υπάρχουν ωστόσο και απουσίες όπως λ.χ. το joystick, που έχουµε να δούµε σ’ αυτή την κατηγορία από την εποχή της EOS 50D. Αντ’ αυτού χρησιµοποιείται ένας πολυκατευθυντικός επιλογέας τοποθετηµένος στο εσωτερικό του Quick control dial. Το σκόπευτρο, µε κάλυψη 98% και µεγέθυνση 95%, παρέχει επαρκείς πληροφοριακές ενδείξεις. Μέσα σε αυτό προβάλλεται και αλφάδι στο κάτω µέρος της οθόνης, ενώ η ζώνη εστίασης εµφανίζεται στο επάνω µέρος, µετά το πάτηµα του σχετικού πλήκτρου. Τέλος, η αποθήκευση γίνεται σε κάρτες SDΗC/XC, µε την υποδοχή τους να βρίσκεται στο πλάι της λαβής. Η EOS 70D είναι µια καλοζυγισµένη APS-C DSLR, µε σταθερό κράτηµα. Η ποιότητα κατασκευής είναι τέλεια για το φορµά APS-C πλησιάζοντας επαγγελµατικό επίπεδο. Eξ άλλου η ένδειξη Made in Japan δεν αναγράφεται τυχαία στη βάση. Λόγο της τοποθέτησης των διαφόρων χειριστηρίων θα µπορούσε να αποτελέσει το ιδανικό APS-C ταίρι της full frame EOS 6D, µε την οποία είναι σχεδόν πανοµοιότυπη ενώ µοιράζονται και τον ίδιο τύπο µπαταρίας LP-E6. Το σύστηµα των menu είναι καλά δοµηµένο, από τα καλύτερα της αγοράς. Ανάµεσα στις πολυάριθµες λειτουργίες της ξεχωρίσαµε τη δυνατότητα πολλαπλής έκθεσης, το ενσωµατωµένο HDR (που δυστυχώς παρέχεται µόνο στις λήψεις JPEG κι όχι RAW) και την επεξεργασία των εικόνων –όπως και την εφαρµογή δηµιουργικών φίλτρων σε αυτές- xωρίς να χρειαστεί να κατεβάσουµε τις εικόνες στον υπολογιστή.
Στην πράξη
Περιµέναµε ανυπόµονα να διαπιστώσουµε τις επιδόσεις του autofocus στο live view. Με το νέας σειράς zoom EF 55-250 IS STM που είχαµε στην διάθεσή µας, το AF ήταν εντυπωσιακά αθόρυβο και γρήγορο. Χρησιµοποιώντας µόνο µία περιοχή εστίασης, υστερούσε σε ταχύτητα ελάχιστα σε σχέση µε το AF phase detect των 19 σηµείων. Μεγαλώνοντας τη ζώνη εστίασης η υστέρηση αυξάνει λίγο αλλά παραµένει αξιοπρεπής. Πρόκειται, λοιπόν για την πλέον αξιόλογη προσπάθεια που έχουµε δει σε DSLR της Canon και δεν έχει καµία απολύτως σχέση µε το σύστηµα contrast detection που χρησιµοποιούσαν οι reflex µέχρι σήµερα σε Liveview. Χρησιµοποιώντας τυπικούς (και όχι STM) φακούς USM όπως ο 70-200 IS II και ο 24-105 IS, η συµπεριφορά αλλάζει λίγο αλλά παραµένει πολύ καλή. Το εντυπωσιακό σηµείο ήταν όµως
η εστίαση του 100-400 IS σε συνδυασµό µε το Extender EF 2X II, όπου το αθροιστικό ισοδύναµο διάφραγµα γίνεται f/11. Υστερήσεις απόκρισης παρατηρούνται σε χαµηλά επίπεδα φωτισµού αλλά αυτό είναι κάτι αναµενόµενο. Μοναδική µας ένσταση, η συµπεριφορά της µηχανής µε live view σε κινούµενα θέµατα καθώς το autofocus µπαίνει αυτόµατα σε διαµόρφωση One shot AF και υπάρχει αδυναµία παρακολούθησης.
Η γνώµη του ΦΩΤΟγράφου
Σε ότι αφορά την ποιότητα εικόνας, οι επιδόσεις της EOS 70D είναι κορυφαίες για τα δεδοµένα της κατηγορίας, µε καλή τονικότητα, ζωηρά χρώµατα και πολύ καλό έλεγχο του θορύβου σε υψηλές ευαισθησίες ISO. Θεωρούµε δε, πως ξεπερνά τις επιδόσεις όλων των προηγούµενων µοντέλων εξαιρουµένων των full frame. Για τον καλύτερο έλεγχο της ευκρίνειας, θα συνιστούσαµε λήψη RAW και πειραµατισµό µε τα σχετικά sliders του παρεχόµενου προγράµµατος DPP, καθώς βρίσκουµε ότι οι εργοστασιακές ρυθµίσεις κόβουν λίγη από τη λεπτοµέρεια που καταγράφει ο αισθητήρας. Η έλευση της EOS 70D συνοδεύεται από επαναστατική τεχνολογία autofocus που σίγουρα θα επηρεάσει και τον ανταγωνισµό. Η µηχανή όχι µόνο ανταγωνίζεται εσωτερικά την EOS 7D –αλλά δίνει πολλές τεχνολογικές υποσχέσεις για το µέλλον στο autofocus, χάρη στις εγγενείς δυνατότητες του Dual pixel CMOS AF. Και το ευχάριστο είναι ότι αυτό συµβαίνει χωρίς συµβιβασµούς στην ποιότητα εικόνας.
ΥΠΕΡ
- Πολύ καλή ποιότητα εικόνας σε ολόκληρη την κλίµακα ευαισθησίας
- Άριστη ποιότητα κατασκευή
- Πολύ καλό autofocus στο live view (για στατικά θέµατα) και το video
- Γρήγορο drive και µεγάλη µνήµη buffer
- Άριστη αρθρωτή οθόνη
- Αθόρυβη λειτουργία φωτοφράκτη
- Εξελιγµένη εφαρµογή WiFi
- Κοινό χειριστήριο live view και video
ΚΑΤΑ
- Αδυναµία παρακολούθησης κινουµένων θεµάτων σε live view
- Σµίκρυνση του Quick control dial της πλάτης
- Απουσία του joystick
- Απλοποιηµένο ηλεκτρονικό αλφάδι