Με τις πωλήσεις των κόµπακτ σε παγκόσµια πτώση και τις CSC σε στασιµότητα, οι µεγάλες εταιρίες του Imaging βρίσκονται σε κατάσταση γενικότερης αναζήτησης για τη δηµιουργία ελκυστικών στον καταναλωτή προϊόντων Παρά την ύπαρξη της EOS M, που αποτελεί το πρώτο µοντέλο της εταιρείας στο τοµέα των CSC, η Canon δείχνει ότι µένει προσηλωµένη στις DSLR. Προφανώς πιστεύει ότι έχουν ακόµα πολλά περιθώρια εξέλιξης ή ακόµη και …σµίκρυνσης, που είναι µία από τις απαιτήσεις του target group των αγοραστών CSC.
Προϊόν της πεποίθησης αυτής είναι η EOS 100D. Παρά τo πολύ µικρό της µέγεθος, είναι µια πολύ ιακνή DSLR που καλείται να γεφυρώσει το χάσµα ανάµεσα στις σχεδιάσεις µε και χωρίς καθρέπτη.
Η ιδέα της µινιατούρας SLR/DSLR δεν είναι καινούργια. Κι άλλοι κατασκευαστές έχουν από καιρό παρουσιάσει ανάλογα προϊόντα (π.χ. Olympus σειρά Ε στο φορµά 4/3). Από πλευράς Canon, η ΕΟS 100D αποτελεί την πρώτη σχετική προσπάθεια. Παρότι εµφανισιακά δε µοιάζουν, σαν concept µας θύµισε την περίφηµη EOS IX, τη µικρότερη αναλογική reflex στο ξεχασµένο φιλµάτο φορµά APS.
Κατασκευή – εργονοµία
H πρώτη επαφή µε την EOS 100D εντυπωσιάζει µε τις πραγµατικά µικρές, λιλιπούτειες για DSLR ΑPS-C δταστάσεις. Σύµφωνα µε την κατασκευάστρια εταιρεία είναι η µικρότερη κι ελαφρύτερη του είδους της. Όπως διαπιστώσαµε και από κοντά, δεν έχουµε λόγο να αµφισβητήσουµε τη διαβεβαίωση αυτή. Το βάρος είναι µόλις 400 γραµµάρια ενώ η πολύ καλή ποιότητα κατασκευής υπολείπεται ελάχιστα της EOS 700D. Το σώµα είναι κατασκευασµένο κυρίως από πολυκαρµπονάτ ενώ διαθέτει µεταλλική µοντούρα για να αντέχει τις καταπονήσεις από αλλαγές φακών. Το αρκετά µεγάλο και φωτεινό – για τα δεδοµένα της κατηγορίας – οπτικό σκόπευτρο τύπου pentamirror χρησιµοποιεί κατοπτρική διάταξη αντί για κανονικό πεντάπρισµα – µια διαδεδοµένη σχεδιαστική πρακτική στον τοµέα των βασικών reflex. Η λαβή χαρακτηρίζεται από σταθερό κράτηµα. Παραδόξως παρά τη συρρίκνωση σε σχέση µε την EOS 700D είναι αρκετά βολική. Ωστόσο επαρκεί µόνο για τα τρία από τα τέσσερα δάκτυλα, γεγονός αναµενόµενο άλλωστε. Γενικότερα, το µικρό µέγεθος την κάνει πιο οικεία και ελκυστική προς τους χρήστες κόµπακτ µηχανών που θέλουν να αναβαθµίσουν την ποιότητα των φωτογραφιών τους, χωρίς να αναγκαστούν να κουβαλούν µια ογκώδη και βαριά µηχανή. Αλλά και στους προχωρηµένους χρήστες παρέχει πλήρη έλεγχο χάρη στα επαρκή χειριστήρια που διαθέτει.
Από εργονοµικής πλευράς, δεν παρατηρούνται σηµαντικές αποκλίσεις σε σχέση µε τις βασικές πρόσφατες EOS: Τα χειριστήρια βρίσκονται στις ίδιες περίπου θέσεις που οι χρήστες έχουν συνηθίσει. Υπάρχουν κάποιες µετατοπίσεις – αλλά και απουσίες – ορισµένων από τα πλήκτρα της πλάτης αλλά η εξοικείωση έρχεται γρήγορα. Στο δεξί ώµο συναντάµε τον επιλογέα λειτουργιών, µε τις τέσσερις επιλογές της δηµιουργικής ζώνης (P, A, S, M) συν άλλες οκτώ θέσεις, πέντε από τις οποίες αφορούν εικονοπρογράµµατα ενώ στην αριστερή πάνω πλευρά συναντάµε το µονοφωνικό µικρόφωνο. Ενσωµατώνεται ακόµη φλασάκι που αναδιπλώνει στο πεντάπρισµα – αλλά µε µικρότερη ισχύ σε σχέση µε τα άλλα µοντέλα Canon DSLR. Στην πλάτη δεσπόζει η 3in. επαφική οθόνη, µε ανάλυση 1,04Κ. Αποτελεί δε ένα από τα εργονοµικά ατού της EOS 100D καθώς η λειτουργία της θυµίζει έντονα smartphone! Σε αντίθεση µε παλαιότερα µοντέλα που επέτρεπαν επεµβάσεις µε δηµιουργικά φίλτρα µετά τη λήψη, ο φωτογράφος µπορεί πλέον να πλοηγηθεί διαµέσου της οθόνης σε διάφορες ρυθµίσεις µε ενεργοποιηµένο το Live View και να επέµβει σε πραγµατικό χρόνο πάνω στην εικόνα µε κάποιο από τα διαθέσιµα φίλτρα. Η δυνατότητα αυτή ισχύει ωστόσο για αρχεία JPEG και µόνο.
Τα µενού έχουν την ίδια λογική που συναντάµε σε όλα τα πρόσφατα µοντέλα της εταιρείας, αποτελούµενο από ένδεκα καρτέλες. Υπάρχουν τέσσερις που αφορούν ρυθµίσεις για τη λήψη, δύο για την αναπαραγωγή, τέσσερις για τη λειτουργία της µηχανής (συµπεριλαµβανόµενων και των custom functions) και µία για να περάσει ο χρήστης τις προσωπικές του ρυθµίσεις και να έχει γρήγορη πρόσβαση σε αυτές χωρίς να πρέπει να περιηγηθεί στις υπόλοιπες. Κάθε οµάδα δε, διαχωρίζεται χρωµατικά από τις άλλες. Προχωρώντας στο εσωτερικό, η EOS 100D χρησιµοποιεί έναν καινούργιας σχεδίασης αισθητήρα µε ανάλυση 18Μegapixel. Η βασική διαφορά σε σχέση µε τους παλαιότερους σχετίζεται µε την δυνατότητα του να χρησιµοποιεί κάποια από τα pixel για την εστίαση µε διαφορά φάσης (Phase Detection AF) σε συνεργασία µε το σύστηµα autofocus µε ανίχνευση κοντράστ (Contrast Detection AF). Σαν αποτέλεσµα, παρατηρείται σαφής βελτίωση στο autofocus κατά τη λήψη βίντεο. Για την καλύτερη όµως συµπεριφορά του συστήµατος εστίασης σε τέτοιες συνθήκες, απαιτούνται φακοί τύπου STM που διαθέτουν ακριβέστατα µικροµοτέρ οδήγησης του AF. Τέτοιοι φακοί είναι ο 18-55 STM και ο 18-135 STM που κυκλοφορούν σε κιτ µε τη µηχανή. Η ζώνη εστίασης καλύπτει το 80% του αισθητήρα εικόνας µε contrast detection και µια µικρότερη περιοχή µε συνδυασµό phase / contrast detection. Σε ότι αφορά την «κανονική» αυτόµατη εστίαση, χρησιµοποιείται το δοκιµασµένο και σε προγενέστερες βασικές EOS σύστηµα, µε 9 σηµεία τοποθετηµένα σε σχηµατισµό ρόµβου εκ των οποίων το κεντρικό είναι σταυροειδούς τύπου. Στον τοµέα της εικόνας, υπεύθυνος είναι τόσο ο αισθητήρας όσο και ο επεξεργαστής Digic 5 που βρίσκεται στο εσωτερικό. Το αποτέλεσµα του συνδυασµού των δύο είναι η ελαφρά καλύτερη απόδοση όσον αφορά τη διατήρηση των χρωµάτων και την ευκρίνεια σε υψηλές ευαισθησίες ISO µε αρχεία JPEG. Οι τελευταίες φτάνουν τα 12.800 ISO και προαιρετικά τα 25.600 ΙSO. Τέλος το drive «πυροβολεί» στα 4 καρέ/δευτ. επίδοση η οποία είναι αρκετά καλή για τα µέτρα και σταθµά του target group που στοχεύει.
Ειδική µνεία θα πρέπει να γίνει και στο λογισµικό που συνοδεύει τη µηχανή µε τη µορφή CD-ROM. Σε αυτό περιλαµβάνεται µεταξύ άλλων και το – πολύ καλό – πρόγραµµα επεξεργασίας και µετατροπής αρχείων RAW, Digital Photo Professional (DPP).
Στην πράξη
Η συνύπαρξη µε την EOS 100D αποδείχθηκε ευχάριστη. Παρά κάποιες λεπτοµέρειες (όπως τη ρύθµιση ISO µόνο σε βήµατα ολόκληρων stop) που προκύπτουν από τον εισαγωγικό της χαρακτήρα, δε νιώσαµε να υστερεί σε σχέση µε κάποια ανώτερης κατηγορίας µοντέλα, για γενική χρήση πάντα.
Ειδικά σε λήψεις αρχείων JPΕG, τα αποτελέσµατα που πήραµε ήταν τουλάχιστον εφάµιλλα µε αυτά που παράγουν µηχανές υψηλότερου κόστους και δυνατοτήτων. Τα χρώµατα της είναι ελαφρά θερµότερα – και πιο ευχάριστα κατά την προσωπική µας άποψη – σε σχέση µε αυτά που έχουµε δει από παλαιότερες reflex της εταιρείας. Διατηρούν ωστόσο τη σχετική ουδετερότητα και το υψηλό κοντράστ που χαρακτηρίζουν τα µοντέλα της Canon. Οι παρατηρήσεις αυτές ισχύουν και για το βίντεο υψηλής ευκρίνειας (1920×1080) της µηχανής.
Παρότι κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις σε διάφορα forum από µερίδα χρηστών για την επιµονή της Canon να χρησιµοποιεί σχετικά παλαιάς σχεδίασης σύστηµα autofocus, στις δικές µας λήψεις αποδείχθηκε ταχύτατο και αποτελεσµατικό. Έτσι θα συµφωνήσουµε µε τα τεστ που έχουν δηµοσιευθεί στο διεθνή ειδικό τύπο και αναφέρονται στη βελτίωση ως προς τον τοµέα της ακρίβειας. Δυστυχώς, λόγω της απουσίας κάποιου φακού STM, δε µπορέσαµε να αξιολογήσουµε τις πλήρεις επιδόσεις του autofocus στο live view και το βίντεο. Με φακούς Canon σειράς L (24-105mm f/4 και 100-400 f/4,5-5,6) που τη δοκιµάσαµε, η εστίαση ήταν σχετικά αργή, γεγονός αναµενόµενο. Το drive µας κάλυψε πλήρως µε την ταχύτητα του στις σχετικά λίγες περιπτώσεις που το χρειαστήκαµε. H δε φωτοµέτρηση αποδείχθηκε ακριβής. Η παροχή µάλιστα τεσσάρων επιλογών φωτοµέτρησης (πολυζωνική, κέντρου βάρους, µερική και σηµειακή) θα καλύψει τους πάντες.
Ως προες την εργονοµία δεν είχαµε καθόλου παράπονα, παρά τους περιορισµούς λόγω των µικρών διαστάσεων του σώµατος.Αυτή που αποδείχθηκε ωστόσο ιδιαίτερα ευχάριστη σαν εµπειρία ήταν η χρήση της επαφικής οθόνης. Είναι εξαιρετικά απλή για όποιον έχει εξοικειωθεί µε τη λειτουργία touchscreen µέσα από smartphone και µε διαισθητικό χειρισµό. Θα µας ευχαριστούσε µάλιστα πολύ να βλέπαµε κάτι ανάλογο και ακριβότερης κατηγορίας µοντέλα DSLR της Canon.
Συµπέρασµα
Αρχικά προβληµατιστήκαµε για τη φιλοσοφία σχεδίασης. Δηλαδή κατά πόσο έχει νόηµα να µικρύνεις το σώµα µιας µηχανής τη στιγµή που το φορµά του αισθητήρα υπαγορεύει σχετικά µεγάλες διαστάσεις φακών (και µάλιστα δυσανάλογα µεγάλες σε ορισµένες περιπτώσεις, όπως π.χ. των “φωτεινών” zoom). Είναι σαφής ο στόχος της νέας Canon EOS 100D: η προσέλκυση χρηστών κόµπακτ µηχανών σαν εναλλακτική λύση απέναντι στις CSC σχεδιάσεις. Σε συνδυασµό µε ένα µεταβλητής φωτεινότητας zoom ή κάποιον σταθερό µικρής εστιακής απόστασης, µπορεί να αποτελέσει την ιδανική πλατφόρµα για την εισαγωγή κι εξοικείωση κάποιου νεοφερµένου στις DSLR. Σε ένα κόσµο δηλ. όπου οι επιλογές φακών αυτόµατης εστίασης και αξεσουάρ είναι κατά πολύ µεγαλύτερες σε σχέση µε τις mirrorless, αυξάνοντας δραµατικά τις επιλογές και κάνοντας τη ζωή του φωτογράφου πιο εύκολη.
Από την πλευρά του ήδη µυηµένου στις reflex, υπάρχουν τα πλεονεκτήµατα του πολύ µικρού κι ελαφρού σώµατος. Η 100D είναι συµβατή µε όλα τα αξεσουάρ του συστήµατος Canon και µπορεί να συντροφεύσει το φωτογράφο στις εξορµήσεις του όταν θέλει να µειώσει το βάρος της τσάντας. Και µάλιστα χωρίς ιδιαίτερους συµβιβασµούς στην εργονοµία και στην ποιότητα της εικόνας.
Οπότε, καταλήξαµε στο συµπέρασµα ότι η κίνηση του ιαπωνικού εργοστασίου ήταν πολύ έξυπνη και κατά τη γνώµη µας θα επιβραβευτεί µε αξιόλογες πωλήσεις.
Αυτό που µένει τώρα, είναι να αυξηθούν οι µικρών διαστάσεων φακοί στη γκάµα της εταιρείας έτσι ώστε να πλαισιωθεί ουσιαστικότερα το νέο της µοντέλο. Συµπερασµατικά, µπορούµε να πούµε ότι µείναµε πολύ ευχαριστηµένοι από τις επιδόσεις της EOS 100D και σαφώς την συνιστούµε ως αγορά DSLR όταν το – µικρό – µέγεθος µετράει…
ΥΠΕΡ
- Πολύ καλή ποιότητα εικόνας
- Μικρή κι ελαφριά
- Καλή ποιότητα κατασκευής
- Επαρκές drive
- Επαφική οθόνη
- Καλή εργονοµία και εύκολα µενού
- Συµβατότητα µε κάρτες Eye-Fi
ΚΑΤΑ
- Μικρή για xρήστες µε µεγάλα χέρια
- Με βαρείς τηλεφακούς δεν ισορροπεί καλά
- Μέτριο autofocus στο live view µε φακούς όχι STM
- Μονοφωνικός ήχος στο video
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ανάλυση αισθητήρα: 18 megapixel
Αισθητήρας: CMOS 22,3×14,9mm
Καθαρισµός αισθητήρα: Ναι
Έκθεση: P, A, S, M, πλήρως αυτόµατο πρόγραµµα, δηµιουργικό αυτόµατο πρόγραµµα, εικονοπρογράµµατα
Video Full HD 1080p στα 30/25/24 fps (H264), 720p στα 60/50 και 640×480 στα 30/25 fps
Διόρθωση έκθεσης: ±5 stop σε βήµατα του 1/3, ½ ή 1 stop.
Ταχύτητες κλείστρου: 30-1/4000sec, B και συγχρονισµός φλας 1/200sec
Φωτοµέτρηση: πολυζωνική, µερική, κέντρου βάρους και σηµειακή
Εύρος Φωτοµέτρησης: ΕV 1 έως 20 σε ISO 100
Σύστηµα Εστίασης: 9 σηµείων (1 σταυροειδούς τύπου) µε ανίχνευση από 0,5 έως +18 E.V. (κεντρικό σηµείο: -0,5-18 E.V.) σε ΙSO 100
Ισορροπία λευκού: Αυτόµατο TTL, αυτόµατες ρυθµίσεις, preset
Ευαισθησία αισθητήρα: ISO 100- 12.800 (επεκτάσιµα έως 25.600)
Drive: 4 καρέ/ sec
Ενσωµατωµένο φλας: Ναι G.N. 9m (ISO 100)
Μνήµη: SD/SDHC/SDXC
Φορµά: JPEG και RAW
Σκόπευτρο: κάλυψη 95%, µεγέθυνση 0,87x
Οθόνη: 3in. µε 1.040.000 κουκίδες
Interface: USB 2/ ΗDMI /MIC/AV
Τροφοδοσία: LΡ-Ε12
Διαστάσεις: 117x91x69 mm
Βάρος: 400 gr. (µόνο σώµα)
Αντιπροσωπεία: Canon Europe BV-Intersys SA