Το φθινόπωρο του 2013, η Sony παρουσίασε τη Sony A7/A7R, που είναι η πρώτη full-frame mirrorless μηχανή με εναλλάξιμους φακούς, και μάλιστα σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Όπως είναι φυσικό, η Α7R έκανε μεγάλη εντύπωση στον φωτογραφικό κόσμο, αφού – με εξαίρεση τις πολύ ακριβές Leica M – κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να φτιαχτεί τόσο μικρή FF με τέτοιες προδιαγραφές σε σχετικά λογικό κόστος. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο για τον οποίο η κυκλοφορία της Α7R θεωρήθηκε κομβική, είναι ότι η έλλειψη του mirrorbox και το ηλεκτρονικό σκόπευτρο επιτρέπουν στους κατόχους να προσαρμόσουν, με απλούς μεταλλικούς αντάπτορες, οποιονδήποτε φακό. Η προσαρμογή φακών διαφορετικής μοντούρας είναι κάτι «παλιό» και συνηθισμένο, αλλά με τη Sony A7R οι φακοί αυτοί μπορούν επιτέλους να λειτουργήσουν στο κανονικό εστιακό τους μήκος.
Εντυπώσεις
Η μηχανή είναι πολύ μικρή σε μέγεθος, και πολύ ελαφριά. Με την προσθήκη ενός μικρού φακού (όπως του Carl Zeiss FE 35mm/f2.8), ο όγκος της μεγαλώνει, παραμένει όμως πολύ μικρότερη από οποιοδήποτε Full Frame DSLR με αντίστοιχο φακό. Όπως ισχύει και στις περισσότερες μηχανές, η Sony A7R ταιριάζει καλύτερα με μικρούς φακούς σταθερού εστιακού μήκους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Carl Zeiss FE 35mm f/2.8 φαντάζει ιδανικός, αφού έχει εκπληκτική απόδοση και πολύ μικρό μέγεθος σε ένα σχετικά φθηνό πακέτο. Με τον 35άρη, η Sony A7R μεταμορφώνεται στη μηχανή που μπορείς να κουβαλάς παντού και πάντα μαζί σου. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στο σώμα αποπνέουν σιγουριά και στιβαρότητα, και υπογραμμίζουν την ποιότητα της μηχανής. Το grip στα δεξιά έχει το τέλειο μέγεθος , αφού χωρίς να θυσιάσει ούτε σπιθαμή από το σύνολο της «σμίκρυνσης» της μηχανής, επιτρέπει στον χρήστη να την κρατήσει χωρίς φόβο. Η τοποθέτηση των χειριστηρίων στο σώμα και η συνολική εργονομία της A7R υπογραμμίζουν το «επαγγελματικό» status. Με τρεις περιστροφικές ροδέλες (μια μπροστά, μια πίσω και μια πάνω στο σταυροειδή επιλογέα), ο χρήστης έχει άμεση πρόσβαση σε διάφραγμα, ταχύτητα και ISO. Ο επιλογέας PASM και η ροδέλα αντιστάθμισης έκθεσης δεσπόζουν στην πάνω πλευρά της μηχανής, τα υπόλοιπα πλήκτρα φροντίζουν για την ισορροπία λευκού, το drive mode, το κλείδωμα της έκθεσης, την επιλογή αυτόματης/χειροκίνητης εστίασης, ενώ επίσης υπάρχουν και τρία custom πλήκτρα. Δίπλα σε όλα αυτά υπάρχει και το πλήκτρο Fn, που κάνει overlay στην οθόνη (ή στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο) όλες τις φωτογραφικές επιλογές. Με λίγα λόγια, η Α7R καλύπτει όλες τις βασικές λειτουργίες με εξωτερικά χειριστήρια, χωρίς να χρειάζεται να μπει ο χρήστης ποτέ στο μενού.
Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο (XGA OLED Tru-finder 2.4Megapixel) αποδίδει άριστα την εικόνα, με 100% κάλυψη και 0.71x μεγέθυνση, στοιχεία δηλαδή που βρίσκουμε μόνο στα οπτικά σκόπευτρα των ακριβότερων Full-Frame DSLR. Όσον αφορά την οθόνη, με διαγώνιο 3 ιντσών, ανάλυση 921K-dot και δυνατότητα αναδίπλωσης, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις οθόνες των κορυφαίων Full-Frame μοντέλων της αγοράς. Ο 36Megapixel αισθητήρας είναι από τους πιο εξαιρετικούς που έχουν παραχθεί ποτέ, με άριστη χρωματική απόδοση και μεγάλη άνεση στα υψηλά ISO. Η έλλειψη low-pass φίλτρου προσδίδει στην εικόνα απαράμιλλη οξύτητα και, σε συνδυασμό με την υψηλή ανάλυση, επιτρέπει τεράστιες εκτυπώσεις και ακραία κροπαρίσματα, χωρίς να συμβιβάζει την ποιότητα της εικόνας. H A7R παράγει εικόνες ισάξιες των περισσότερων FF DSLR, και καλύτερες από τις υπόλοιπες mirrorless της αγοράς. Το μέγεθος του αισθητήρα, όπως και να το κάνουμε, μετράει.
Bέβαια εντοπίσαμε και κάποια μειονεκτήματα σε σχέση με Full-Frame DSLR: πιο αργή αυτόματη εστίαση, χαμηλότερη ταχύτητα εγγραφής στην κάρτα, λιγότερα frames-per-second, λιγότεροι native φακοί (για την ώρα), μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και μικρή μπαταρία (350-400 λήψεις με μία φόρτιση) και έλλειψη PC sync για συγχρονισμό studio φλας. Επίσης, έχει μόνο μια υποδοχή για SD κάρτα και απουσιάζει το ενσωματωμένο φλας.
Η γνώμη μας
Η Sony A7R εντυπωσιάζει κατά τη χρήση: παρ’όλο που είναι τόσο μικρή, δεν δυσκολεύει καθόλου τον χρήστη, ακόμα και αν έχει συνηθίσει τον όγκο και τη συμπεριφορά μιας μεγάλης DSLR. Η εργονομία είναι εξαιρετική, η σχεδίαση επαγγελματική και η ισορροπία των όγκων (σώμα-grip-φακός) πολύ καλή. Πέρα από τα μειονεκτήματα που προαναφέραμε, η απόδοση της A7R είναι εφάμιλλη μιας Full-Frame DSLR και οι εικόνες έχουν ανάλογη ποιότητα. Μετά από μερικές ώρες με την Α7R, το πιάσιμο, το μέγεθος και το βάρος της είναι τόσο εθιστικά που η επιστροφή σε μια «παραδοσιακή» Full-Frame DSLR φαντάζει ως πισωγύρισμα.
Εν κατακλείδι, η Sony Α7R μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως σε όλες τις πιθανές φωτογραφικές καταστάσεις χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει από τις κορυφαίες Full-Frame DSLR, με εξαίρεση το πολύ γρήγορο φωτορεπορτάζ. Ταυτόχρονα χωράει σε μια μικρή τσάντα, απαλλάσσοντας τον φωτογράφο από πολύ βάρος και όγκο. Όλα αυτά τα έχει πετύχει μόνο η Leica M, που όμως κοστίζει 3-4 φορές περισσότερο.
ΥΠΕΡ
Εξαιρετικός Full Frame αισθητήρας
Πολύ μικρό μέγεθος και μειωμένο βάρος σε σχέση με μια Full Frame dSLR
Ισορροπημένη σχεδίαση, άριστη εργονομία
Δυνατότητα χρήσης όλων των φακών όλων των εταιρειών με αντάπτορες
Πολύ καλή τιμή για τα δεδομένα του ανταγωνισμού
ΚΑΤΑ
Λίγοι native φακοί.
Το σύστημα αυτόματης εστίασης δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα αντίστοιχα συστήματα των Full-Frame DSLR
Μικρή μπαταρία
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Ανάλυση αισθητήρα: 36.3MP
Αισθητήρας: Full frame (35.9 x 24 mm)
Σκόπευτρο: Ηλεκτρονικό, κάλυψη 100%, μεγέθυνση 0.71x
Διόρθωση έκθεσης : ±5 (σε βήματα 1/3 EV, 1/2 EV)
Κλείστρο: 30- 1/8000s
Ευαισθησία ISO: 100-25600
Drive: 4 fps
Οθόνη: 3”
Interface: USB, HDMI, WiFi (NFC)
Video: 1920×1080 (60p, 60i, 24p)
Διαστάσεις: 127 x 94 x 48 mm
Βάρος: 465 gr
Αντιπροσωπεία: Sony Europe
Τιμή: €2100
![AdaptorCanon_NEX](http://photo.gr/wp-content/uploads/2014/05/AdaptorCanon_NEX-300x232.jpg)