H σειρά ΕΟS M ξεκίνησε το 2012 με το ομώνυμο μοντέλο όταν η Canon ήταν ακόμη αμφίγνωμη σχετικά με τη θέση των mirrorless στην γκάμα της που τότε κυριαρχούσαν οι DSLR. Έτσι στόχευσε κυρίως την entry level αγορά, αν κρίνουμε από την περιχαράκωση αποκλειστικά στο φορμά APS-C και το πολύ ερασιτεχνικό interface. Έτσι χάος χωρίζει εκείνα τα πρώτα μοντέλα από τα σημερινά της σειράς EOS M, όπου στην κορυφή στέκει η πολύ αξιόλογη EOS M6 II. Το μοντέλο που είχαμε στα χέρια μας, η EOS M50 II παρουσιάστηκε στα τέλη του 2020 και στέκεται με αξιώσεις στη μέση της συγκεκριμένης γκάμας.
Η καινούργια έκδοση ΕΟS M50 MkI I δεν προσθέτει πάρα πολλά στην αρχική Μ50 που είχε κυκλοφορήσει το 2018 αφού αισθητήρας 24Megapixel και επεξεργαστής Digic 8 παραμένουν ταυτόσημα όπως αναλλοίωτη μένει και η εξωτερική εμφάνιση.
Ορισμένες διαφορές εντοπίζουμε στο autofocus που έχει χαμηλότερο κατώφλι ευαισθησίας -4ΕV (έναντι -2EV), την αναγνώριση ματιών (Eye Detection AF) που ενεργοποιείται πλέον και στο video και ισχύει και στο Servo AF (συνεχή αυτόματη εστίαση) και στη δυνατότητα LiveStream που θα είναι πολύτιμη στους vloggers. Όπως πάντα είναι εργονομικό το WiFi. Συγκεντρωτικά τις αναβαθμίσεις θα βρείτε στον πίνακα δεξιά.
Πέρα από τις μαζεμένες διαστάσεις που αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα, η μηχανή είναι πολύ στιβαρή και δικαιώνει απόλυτα τις προσδοκίες που γεννά το επίζηλο “Made in Japan”, ένας ποιοτικός τίτλος που δεν θεωρείται πια αυτονόητος στον φωτογραφικό τομέα. H λαβή με την ματ επένδυση προσφέρει πολύ σίγουρο πιάσιμο (σε συνεργασία με το ανατομικό σημείο για τον αντίχειρα στην πλάτη) και δεν γλιστρά ποτέ.
Μαζί με το φακό του κιτ (EF-M 15-45mm f/3,5-6,4 IS STM) η EOS M50 II σχηματίζει ένα πολύ εύχρηστο και μαζεμένο σύνολο για όλες τις δουλειές. Βέβαια υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής φακών EF με αντάπτορα: τότε ο χρήστης αποκτά πρόσβαση στο τεράστιο σύστημα φακών Canon EF. Eννοείται ότι πρέπει να συνυπολογιστούν οι αυξημένες διαστάσεις των φακών EF που επιβαρύνουν το “πακέτο” και συνακόλουθα τη φορητότητα και να ληφθεί υπόψη ο συντελεστής πολλαπλασιασμού της εστιακής απόστασης (crop factor) o oποίος, με βάση το μέγεθος του αισθητήρα, είναι 1.6χ (σε όλες τις Canon APS-C format).
Μενού και χειρισμοί
Η ονομαστή φιλικότητα και ευχρηστία των μενού Canon είναι πανταχού παρούσα. Για παράδειγμα, καθώς ο χρήστης περιδιαβαίνει τις θέσεις του περιστροφικού επιλογέα δεξιά από το υπερυψωμένο EVF, εμφανίζεται μια οθόνη με ενδεικτικές φωτογραφίες και επεξηγηματική λεζάντα. Πολύ επιβοηθητικό, αφού εκτός από τις γνωστές θέσεις PSAM, ειδικά στις επιλογές Hybrid Auto που είναι ένας συνδυασμός photo/video και Creative Filter (με επιλογές ανάμεσα σε Grainy BW., Soft Focus, Fisheye, WaterPaint (ακουαρέλα), ΤoyCamera, ΗDR κλπ.)
Καθώς εξοικειώνεται κανείς με το χειρισμό της ΕΟS M50 II κατανοεί ότι στο Auto μπορεί να αρκεστεί στις ρυθμίσεις μέσω της επαφικής οθόνης ενώ για τις λειτουργίες Program, Shutter/Aperture Priority και Manual είναι προτιμότερο να καταφεύγει στο κουμπί Quick/Set (τοποθετημένο στο κέντρο του DPad της πλάτης) για να έχει πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς ρυθμίσεις.
Το autofocus με την καταξιωμένη τεχνολογία Dual Pixel πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις από την αρχική Μ50 αφού επωφελείται από παρόμοια τεχνολογία με την Μ6 ΙΙ με βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στο Face Detect, Eye Detect και το χαμηλό επίπεδο φωτισμού. Δουλεύει καλά και στο Servo ΑF (max 10fps) ως ότου βέβαια εξαντληθεί το μικρό buffer μνήμης που είναι αρκετό για 24JPEG ή 15C-Raw καρέ.
Η γνώμη μας
Με την EOS M50 II απολαμβάνει κανείς εξαιρετική για το φορμά APS-C λεπτομέρεια και χρώμα στις φωτογραφίες ως ISO 3200, ακόμη και ISO 6400 ακόμη καλύτερα αν εκμεταλλεύεται το C-Raw. Στο video τα πράγματα δεν είναι εξίσου ενθαρρυντικά εφόσον έχουμε καλομάθει με το 4Κ. Όμως το 4K εδώ υπόκειται σε περιορισμούς που δυσκολεύουν την κατάσταση. Για κάποιο λόγο στο 4Κ δεν ισχύει το Dual Pixel AF (ενώ ενεργοποιείται κανονικά στο Full HD) και επιπλέον το καρέ κροπάρεται1,6x. Σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα στο vlogging η Μ50 ΙΙ θα ξεπεράσει τις προσδοκίες και θα δώσει τη value for money λύση όταν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολλά ή θέλετε μηχανή-σύστημα με πραγματικά compact μέγεθος.
1. KΑΔΡΑΡΙΣΜΑ
Το καδράρισμα γίνεται είτε μέσω του ΕVF με τυπική για την κατηγορία ανάλυση 2,4εκ. dot και ικανοποιητική μεγέθυνση 0,62x είτε μέσω της επαφικής οθόνης 3in. με 1.04εκ.dot. Το πλεονέκτημα της τελευταίας είναι ότι περιστρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις και διευκολύνει στο video και ιδιαίτερα το vlogging.
2. WiFi
Η εφαρμογή του WiFi είναι καλύτερη του μέσου όρου με σύνδεση που που ενεργοποιείται από το ειδικό πλήκτρο δεξιά και φέρνει στην οθόνη το εύκολο μενού.
Διαφορές από EOS M50
• Autofocus μεγαλύτερης ευαισθησίας (-4ΕV)
• Εye detection στο video
• Εye detection σε Servo AF mode
• Ενεργοποίηση video από επαφική οθόνη
• YouTube Live Streaming
• Αυξημένη διάρκεια μπαταρίας 305 καρέ κατά CIPA (έναντι 235)
YΠΕΡ
• Ποιότητα εικόνας
• Αξιοπιστία Μade in Japan
• Bελτιωμένο AF με Eye detect
• Έξοδος καθαρού HDMI LiveStreaming
• Mικρές διαστάσεις
KATA
• Kροπαρισμένο 4Κ xωρίς Dual Pixel AF
• Mόνο μία περιστροφική ροδέλα επιλογών
• Μικρή γκάμα φακών EF-M
Βασικές προδιαγραφές
Aισθητήρας 24MP APS-C sensor
Κλίμακα ευαισθησίας ISO 100 -25.600 (ως 51,200 Εxtended, ως 12800 video)
Autofocus Dual Pixel CMOS (max. 3975 σημεία points)
Ριπή 10fps One-Shot AF ή 7.4fps Servo AF
Video 4K video 24p (NTSC) 25p (PAL) με crop 1,5x και AF Contrast Detect
Video 1080p 60fps και 720p 120fps
Digital IS (electronic stabilisation) στο video
Hλεκτρονικό σκόιπευτρο 0.39in. OLED EVF 2.36εκ dot
Touch screen LCD οθόνη 1.04εκ. dot
Wifi & Bluetooth
Κάρτα μνήμης SD (UHS-I)
Υποδοχή εξωτ. μικροφώνου 3.5mm
Webcam λειτουργία μέσω USB με Canon Eos Webcam Utility software
Διαστάσεις 116.3×88.1×58.7mm
Βάρος 385γρ.
Τιμή: €789* (*με φακό kit 15-45mm)
Αναδημοσίευση από το ΦΩΤΟγράφο τεύχος Νο 277