Στην φάση αυτή που διανύουμε με τα όσα ακούγονται και γράφονται για την Artificial Intelligence και την εμπλοκή στην δημιουργία ή και επεξεργασία φωτογραφικού και video υλικού, ο μέσος άνθρωπος έχει κλονιστεί και αισθάνεται αβεβαιότητα, δυσπιστία μέχρι και άρνηση απέναντι στο ρεαλισμό και την γνησιότητα των εικόνων. Πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά τώρα τα πράγματα σοβαρεύουν με το CAI.
To Content Authenticity Initiative contentauthenticity.org είναι μία πρωτοβουλία σημαντικών παραγόντων στο imaging για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας ψηφιακών εικόνων. Mε απλά λόγια είναι ένα εγχείρημα που θέλει να θέσει συγκεκριμένα πρότυπα για metadata τα οποία δεν μπορούν να αφαιρεθούν και παραποιηθούν και πιστοποιούν ότι μια φωτογραφία ή ένα video δεν έχει παραποιηθεί από τρίτους. Προήλθε αρχικά (2019) από συνεργασία της Adobe με εταίρους τους New York Times, και το Twitter ενώ στην συνέχεια προσχώρησαν Google, Microsoft, Truepic, Canon, Nikon κ.ά. Η πρωτοβουλία μετεξελίχθηκε κάτω από την ομπρέλα της Coalition for Content Provenace and Αuthenticity c2pa.org όπου έχουν τεθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Η τελευταία προσχώρηση στο νέο πρότυπο εμπλέκει και τη Technical Image Press Association με την ιδιότητα της ένωσης περιοδικών εφόσον μέλη τυγχάνουν όχι μόνον εταιρίες λογισμικού αλλά και ειδησεογραφικοί οργανισμοί, ενώσεις επαγγελματιών και εταιρίες έρευνας και τεχνολογίας.
Η κίνηση αυτή της TIPA έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή όπου το περιεχόμενο είναι εύκολο να χειραγωγηθεί ή παραποιηθεί και η πιστοποίηση για την γνησιότητα εικόνων αποτελεί πλέον πρόκληση. Επίσης τη στιγμή αυτή οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν τη δυναμική να απειλήσουν την γνησιότητα του περιεχομένου, προκύπτει η ανάγκη να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην απεικόνιση online.Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο τύπου της CAI “Στο συνέδριο της Adobe τον περασμένο μήνα, ανακοινώθηκε το μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης Firefly της Adobe και μαζί διακηρύχθηκε η πρόθεση να αξιοποιηθούν οι πιστοποιήσεις CAI Credentials ώστε να επιβεβαιώνεται με διαφάνεια η γνησιότητα ακόμη και σε περιπτώσεις εφαρμογών AI. Kάθε εικόνα που θα παράγεται με το Firefly θα έχει ενσωματωμένες τις πιστοποιήσεις CAI ώστε σε κάθε περίπτωση όχι μόνον τα εργαλεία AI να εφαρμόζονται με υπευθυνότητα αλλά και όσοι παρακολουθούν να γνωρίζουν τι βλέπουν και τι ακούν.Επίσης οι δημιουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να προσθέτουν στα metadata CAI την ένδειξη Do Not Train, ώστε να μην χρησιμοποιείται το υλικό τους σε τεχνικές deep learning χωρίς την άδειά τους.”
Όπως μάλιστα δήλωσε ο πρόεδρος της TIPA Thomas Gewers “Η ΤΙΡΑ κατέστη μέλος της CAI επειδή ποτέ στην ιστορία δεν ήταν τόσο σημαντικό όσο σήμερα να έχουμε εμπιστοσύνη στην προέλευση και γνησιότητα του ψηφιακού περιεχομένου”