H ικανότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να παράγει τεχνητές ρεαλιστικές εικόνες που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν από πραγματικές, ανατρέπει τον συμβατικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη φωτογραφία. Τώρα που οι υπηρεσίες των Image Generators διατίθενται χωρίς περιορισμό στο ευρύ κοινό, ο συγκεκριμένος τομέας γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη και τεράστια δημοσιότητα με την προώθηση αυτών των τεχνητών φωτογραφικών εικόνων. Η Αdobe ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η σχετική εφαρμογή FireFly ήδη παρήγαγε ένα δισεκατομμύριο εικόνες από τότε που αναγγέλθηκε τον περασμένο Μάρτιο, δηλ. μόλις σε ένα εξάμηνο ενώ μια έρευνα του Everypixel Journal εκτιμά ότι συνολικά οι τέσσερις πιο γνωστές πλατφόρμες του είδους έχουν παραγάγει 15 δισεκατομμύρια εικόνες μόνον μέσα σε ένα χρόνο.
O Hans Hartman της εταιρίας αναλυτών αγοράς Suite 48 Analytics θα προεδρεύει στο συνέδριο Visual 1st st που θα πραγματοποιηθεί στο San Francisco (24-25 Οκτωβρίου). Ένας από τους βασικούς άξονες του συνεδρίου είναι να προταθεί ένας κοινά αποδεκτός όρος για τις “συνθετικές” εικόνες που προέρχονται από εφαρμογές AI και με το ξεκαθάρισμα της έννοιας να απομακρυνθεί το πέπλο της σύγχυσης που εξακολουθεί να περιβάλλει παρόμοιες εικόνες, ιδιαίτερα στην αντίληψη του μη ειδικού κοινού.
Όπως μας είπε ο Ηans Hartman, μέλος της ΤΙΡΑ: “Aυτή η σημαντική καινοτομία είναι δίκοπο μαχαίρι. Προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας σε ορισμένες επιχειρήσεις όπου η οπτική επικοινωνία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Την ίδια στιγμή αποτελεί ισχυρό μέσο για καλλιτεχνική έκφραση όπου μια νέα γενιά δημιουργών προσθέτει σελίδες στα χρονικά της ιστορίας της τέχνης. Όμως υπάρχει ένας σημαντικός περιορισμός. Σε ένα πλαίσιο όπου συγκρουόμενες πολιτικές και η αποϋλοποίηση της πληροφορίας ναρκοθετούν τις βασικές μας συμπεριφορές και θρυμματίζουν την προηγούμενη αντίληψή μας για την πραγματικότητα, η εμπιστοσύνη μας για την αξιοπιστία του φωτογραφικού υλικού ως μαρτυρία για τον εξωτερικό κόσμο. Αυτή η εμπιστοσύνη υπονομεύεται από την Artificial Intelligence.” O δε πρόεδρος της Technical Image Press Association, Thomas Gewers προσέθεσε. “Η ΤΙΡΑ θεωρεί ότι ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό να θεωρεί κανείς αξιόπιστο και αυθεντικό το ψηφιακό περιεχόμενο. Για αυτό και η ΤΙΡΑ έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Content Authenticity Initiative. Η πραγματική φωτογραφία δημιουργείται από φως που προσπίπτει στην επιφάνεια του αισθητήρα. Ο συνθετικές φωτογραφίες ΑΙ δεν μπορούν να θεωρούνται πραγματικές ακόμη και αν ο φωτορεαλισμός ενισχύει τηνψευδαίσθηση. Όταν τα όρια συγχέονται, η διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο είναι κρίσιμη για την κατανόησή μας. Απαιτείται λοιπόν μια ευρύτερα αποδεκτή ορολογία προκειμένου να αντιστοιχούμε τις προερχόμενες από AI image gererator εικόνες και για το λόγο αυτό υποστηρίζουμε την πρωτοβουλια στο forum Visual 1st ώστε να υπάρξει η επιθυμητή συναίνεση και συναντίληψη.”
Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα ομιλιών και εκδηλώσεων στο Visual 1st https://www.visual1st.biz/program2023