Οι φακοί στάνταρ zoom 24-70mm με γρήγορο διάφραγμα αποτελούν μια κατηγορία από μόνοι τους. Θεωρούνται professional και καλύπτουν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φάσμα εστιακών αποστάσεων δηλ. αυτό που αντικαθιστά τα 24mm, 28mm, 35mm, 50mm και 70mm δηλ. πέντε φακοί σε ένα περίβλημα και μάλιστα με καλή σταθερή φωτεινότητα f/2,8. Κάθε επαγγελματίας ή απαιτητικός ερασιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του φροντίζει να έχει ένα τέτοιο φακό στην τσάντα του και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι εταιρίες που ανταγωνίζονται για τις επιλογές των υποψήφιων αγοραστών.
Η Sigma στην σειρά Art έχει ένα πολύ καλό φακό στην κατηγορία τον οποίο αποφάσισε να αναβαθμίσει. Ιδού λοιπόν ο Sigma 24-70mm f/2,8 DG DN II Αrt με πολλές βελτιώσεις στα σημεία. Εκτός από το βάρος 745γρ. (μικρότερο κατά 10%) και το λογικό μέγεθος διαστάσεις 87,8×120.2mm (περιορισμένες κατά 7%) σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία εμφανίζει ανώτερη συμπεριφορά με καλύτερη διακριτική ικανότητα και ευκρίνεια καθώς και καλύτερη απόκριση autofocus χάρη στο επανασχεδιασμένο μοτέρ οδήγηση του Autofocus τύπου HLA (Ηigh responsive Linear Actuator).
Ο συνεργάτης του περιοδικού μας, Γιάννης Γκουτζουρής είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει για σας τον νέο φακό και να σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του στο video που ακολουθεί:
Σχεδιαστικά περιλαμβάνει έξι στοιχεία FLD, δύο SLD και πέντε ασφαιρικά για τη διόρθωση χρωματικών και γεωμετρικών εκτροπών σε όλο το εύρος των εστιακών αποστάσεων. Έτσι μπορεί να πετύχει πλήρη διόρθωση του color fridging (νόθο χρώμα στα περιγράμματα περιοχών υψηλού κοντράστ) και ακρίβεια χωρίς παραμορφώσεις. Τα πέντε ασφαιρικά στοιχεία αποτελούν ένδειξη για την προσοχή που έχει δοθεί στις επιδόσεις. Να σημειωθεί ότι ηSigma είναι κάθετη βιομηχανική μονάδα και στο εργοστάσιό της στο Aizu της Ιαπωνίας κατασκευάζει όλα τα εξαρτήματα όπως π.χ. τα απαιτητικά στην κατεργασία ειδικά ασφαιρικά κρύσταλλα σύνθετης καμπυλότητας. Ο φακός διακρίνεται για την πολύ κοντινή απόσταση εγγύς εστίασης μόλις 17cm που καταλήγει σε λόγο αναπαραγωγής 1:2,7 ο οποίος προσφέρεται για δυναμικά close-up. Με την εφαρμογή ειδικών επιστρώσεων Nano Porous και Super Multi Layer έχει εξασφαλιστεί η άριστη συμπεριφορά σε φαινόμενα θάμβωσης και φαντασματωδών ειδώλων τα οποία δυνητικά μπορούν να υποβαθμίσουν την οπτική συμπεριφορά του φακού. Επίσης μνεία γίνεται για την ελαχιστοποίηση του φαινομένου focus breathing (δηλ. τη μικρή διαφοροποίηση στην πραγματική εστιακή απόσταση κατά τη διάρκεια του νεταρίσματος).
Όπως άλλωστε όλοι οι φακοί Sigma στην ανώτερη σειρά Αrt, ο συγκεκριμένος επαναλαμβάνει τα υψηλά κατασκευαστικά στάνταρ με αδιαβροχοποίηση, μεταλλικούς μηχανισμούς και μοντούρα και περίβλημα από υψηλής αντοχής συνθετικό πλαστικό Thermally Stable Composite. Ολοι οι χρήστες θα καλωσορίσουν το δακτυλίδι των διαφραγμάτων που απουσίαζε από το προηγούμενο μοντέλο ενώ πολύ χρήσιμα είναι και τα δύο παραμετροποιούμενα AFL κουμπιά. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται και το πεταλοειδές παρασολέιγ LΗ875-05
Βασικές προδιαγραφές
Αρχιτεκτονική: 19 στοιχεία σε 15 ομάδες (6 FLD, 2 SLD, 5 ασφαιρικά)
Οπτικό πεδίο: 84.1-34.3°
Πτερύγια ίριδας διαφράγματος: 11
Ελάχιστο διάφραγμα: f/22
Ελάχιστη απόσταση εστίασης: 17εκ (ευρυγώνιο άκρο)-34εκ.(tele)
Λόγος αναπαραγωγής: 1:2.7(Wide)-1:4(Tele)
Φίλτρο (διάμετρος): 82mm
Διαστάσεις: 87.8×120.2mm
Βάρος: 745γρ
Περισσότερα για τη Sigma Greece
https://sigmaphoto.gr/