Η σειρά Art περιλαμβάνει τους πιο προηγμένους σχεδιαστικά και υψηλότηρης απόδοσης φακούς της ιαπωνικής Sigma της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρίας φωτογραφικών και video οπτικών και μάλιστα με όλα της τα μοντέλα made in Japan στο εργοστάσιο στο Αizu Wakamatsu. H τελευταία εσοδεία αφορά σχεδόν αποκλειστικά φακούς για full frame mirrorless αφού εκεί εντοπίζεται η αιχμή της ζήτησης στην αγορά του imaging.
Με το πιο φωτεινό μέγιστο διάφραγμα στην κατηγορία του λάνσαρε η Sigma το νέο ultrawide και πολύ φωτεινό φακό 14mm f/1,4 ειδικά σχεδιασμένο για full frame mirrorless και βελτιστοποιημένο για αστροφωτογραφία ενώ κατασκευαστικά είναι προστατευμένος από τη σκόνη και την υγρασία. Ο φακός ήλθε στα χέρια του συνεργάτη μας Γιάννη Γκουτζουρή και τις εντυπώσεις θα δείτε στο video που ακολουθεί.
Αποτελείται από 19 στοιχεία σε 15 ομάδες ανάμεσά τους ένα χαμηλής διάχυσης SLD (Super Low Dispersion) τρία χαμηλής διάχυσης τύπου FLD (Fluorite Low Dispersion) και τέσσερα ασφαιρικά. Κοντά στο τέλειο είναι και ο μηχανισμός ίριδας διαφράγματος αποτελούμενος από 11 πτερύγια που σχηματίζουν σχεδόν ιδανική στρογγυλή οπή.
Σχεδιαστική πρωτοτυπία συναντάμε και στο “διαφορετικό” καπάκι φακού που έχει πρόβλεψη για αποθήκευση φίλτρων τύπου ζελατίνας ώστε να μην χάνονται στην τσάντα. Σημειώνουμε εδώ ότι λόγω του τεράστιου όσο και πολύ κυρτού εμπρός οπτικού στοιχείου είναι δύσκολη η προσαρμογή συμβατικών φίλτρων γι αυτό και οι τεχνικοί της Sigma προτίμησαν τη λύση παραλληλόγραμμων μικρών φίλτρων από ζελατίνα τα οποία τοποθετούνται σε ειδική υποδοχή στο πίσω μέρος του φακού. Οι επιδόσεις στην αστροφωτογραφία οφείλονται στην προσεκτική διόρθωση της κομητοειδούς εκτροπής (saggital coma) και της θάμβωσης.To autofocus οδηγείται με μοτέρ τύπου HLA (High response Linear Actuator) για άμεση απόκριση ιδιαίτερα στο video. Στα λοιπά χαρακτηριστικά βρίσκουμε τη βάση για προσαρμογή σε τρίποδο TS 141, το κλείδωμα manual focus, το σύστημα εσωτερικής εστίασης ώστε να μην αλλάζει το φυσικό μήκος του φακού κατά το νετάρισμα, το δακτυλίδι διαφραγμάτων με click ή χωρίς click και δυνατότητα κλειδώματος, τη δυνατότητα χρήσης USB dock για ρυθμίσεις και αναβάθμιση firmware κλπ. O φακός έχει αρκετά χειριστήρια δηλ. τον επιλογέα AF/MF, το πιεστικό κουμπί για το κλείδωμα του autofocus, τον επιλογέα κλειδώματος του manual focus και τον επιλογέα click/όχι click για το δακτυλίδι των διαφραγμάτων που αποτελεί δώρο προς τους βιντεογράφους που σίγουρα προτιμούν την clickless λειτουργία.To (όχι ευκαταφρόνητο) βάρος του φακού φθάνει τα 1170gr και οφείλειται κατά κύριο λόγο στα βαρειά κρύσταλλα, αλλά και το -αφαιρούμενο- κολλάρο προσαρμογής σε τρίποδο που κρίνεται απαραίτητο για τόσο βαρύ φακό, ο οποίος θα αποτελούσε υπερβολικό φορτίο για ανάρτηση μόνον στη μοντούρα.
Ένας τόσο εξειδικευμένος φακός με οπτικό πεδίο 114,2 μοιρών σίγουρα ενδιαφέρει ένα πιο εξειδικευμένο και απαιτητικό κοινό όπως τοπιογράφους, φωτογράφους αρχιτεκτονικών έργων, αστροφωτογράφους κλπ. οι οποίοι έχουν μαξιμαλιστικές προσδοκίες. Ο φακός δικαιώνει την φήμη της σειράς Art με την εξαιρετική απόκριση του autofocus, την γενικότερη ποιότητα εικόνας ειδικά στο δύσκολο αντικείμενο της νυκτερινής φωτογραφίας και αστροφωτογραφίας ενώ η ποιότητα κατασκευής εγγυάται αδιάλλειπτη και αξιόπιστη λειτουργία.Φωτ.: Darren White • F1.4, 15s, ISO 8000 – SIGMA fp L.
Φωτ.: Darren White • F5.6, 25s, ISO 6 – SIGMA fp L. Από το blog.sigmaphoto.com
Περισσότερα για τη Sigma Greece:
sigmaphoto.gr
Περισσότερα για τον φακό:
sigmaphoto.gr/index.php?route=product/product&path=141&product_id=715