H επανάσταση των mirrorless για τη Nikon ήλθε το 2018 με δύο δίδυμες μηχανές μεσαίας κατηγορίας αν και με διαφορετική ανάλυση από τους full frame αισθητήρες, τις δημοφιλείς Z 6 & Z 7. H πετυχημένη εμπορική πορεία τους έδωσε το στίγμα για την οικονομική ανάκαμψη της ιαπωνικής εταιρίας. Το μοντέλο μεσαίας ανάλυσης (Z 6 και στη μεταγενέστερη αναβάθμισή του Ζ 6ΙΙ) συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά πωλήσεων αφού ομολογουμένως, μικρότερος αριθμός φωτογράφων χρειάζεται πραγματικά αναλύσεις κοντά στα 45-50Megapixel, όπως η ακριβότερη Z 7 & Z 7II). Όμως από καιρό υπέβοσκαν διαδόσεις, ψίθυροι και …διαρροές για την επερχόμενη τρίτη γενιά που θα αναβάθμιζε τις προδιαγραφές και θα έκανε ξανά περιζήτητη τη σειρά Ζ 6, κοντά στις απαιτήσεις της εποχής δηλ. πιο υβριδικό χαρακτήρα, ακόμη καλύτερο video και δανεισμό στοιχείων από τις κορυφαίες Ζ 9/Ζ 8. Επιτέλους η αναμονή ωρίμασε και ιδού μας αποκαλύπτεται η ολοκαίνουργια Ζ 6 ΙΙΙ για την οποία η Nikon τρέφει μεγάλες φιλοδοξίες.
-
Αισθητήρας 24.5Μegapixel Partially Stacked CMOS
-
Ριπή ως 120 fps σε φωτογραφίες και ανανέωση ως 240p στο video
-
Εξελιγμένο EVF σκοπευτρο με ανάλυση 5760K dot, φωτεινότητα 4000-nit με υποστήριξη χρωματικού χώρου DCI–P3
-
Επεξεργαστής τελευταίας γενιάς EXPEED 7 ίδιος με Z 8 και Z 9
-
Κατώφλι ευαισθησίας Autofocus-10EV
-
Επαγγελματικού επιπέδου Autofocus με αναγνώριση αντικειμένων από την Z 8
-
Οπτική σταθεροποίηση VR 8-stop
-
Στεγανοποίηση και δυνατότητα χρήσης σε περιβάλλοντα με χαμηλές θερμοκρασίες ως -10* C όπως η ναυαρχίδα Z 9
-
Πλήρως προστατευμένο από σκόνη και υγρασία σώμα
-
Αρθρωτή οθόνη με ανάλυση 2100Κ dot
H μεγαλύτερη καινοτομία σχετίζεται με την τεχνολογία του αισθητήρα που ανήκει στη σχεδιαστική κατηγορία Stacked CMOS αλλά ξεχωρίζει γιατί είναι Partially Stacked. Nα σημειώσουμε παρενθετικά ότι Stacked CMOS αισθητήρες διαθέτουν μόνον οι κορυφαίες Z 9 και Z 8 στην οικογένεια Nikon, η OM System OM-1, η Fujifilm X–H2S και αρκετές Sony όλων των φορμά. Τι πετυχαίνει όμως ο ειδικής σχεδίασης Partially Stacked CMOS επεξεργαστής της Nikon Z 6III; Ταχύτητα και παραπάνω ταχύτητα στο διάβασμα και μεταφορά δεδομένων , χωρίς φαινόμενο rolling shutter, διευρυμένη δυναμική περιοχή, burst mode 20fps και μάλιστα διατήρηση της ανανέωσης εικόνας στο ηλεκτρονικό προσοφθάλμιο σκόπευτρο στα 60fps ακόμη και με ενεργή τη λειτουργία ριπής στο max.
H εμπειρία χρήσης εκτοξεύεται με το νέο ηλεκτρονικό προσοφθάλμιο σκόπευτρο που έχει φωτεινότητα ρεκόρ μετρημένη στα 4000nit (ενδεικτικά ένα μέσο φωτογραφιικό monitor μετριέται γύρω στα 300-350nit) και ανανέωση καρέ 60fps ενώ η χρωματική πιστότητα εξασφαλίζεται με την υποστήριξη του χρωματικού xώρου DCI–P3 που στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στο επαγγελματικό video.
Υιοθετώντας το σύστημα autofocus των Ζ 8 και Ζ 9, με μηχανική εκμάθηση και εξελιγμένους αλγόριθμους Artificial Intelligence για αναγνώριση όχι μόνον ανθρώπων, ζώων και πτηνών αλλά και διάφορων αντικειμένων ενδιαφέροντος όπως αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, ποδήλατα κλπ. η Ζ 6ΙΙΙ φιλοδοξεί να είναι μπροστά από οποιαδήποτε άλλη ανταγωνιστική FF mirrorless στη μεσαία κατηγορία. Κατά τους μηχανικούς της Nikon είναι τόσο προχωρημένο ώστε μπορεί να εστιάσει στα μάτια ακόμη και να το θέμα (άν8ρωπος ή κατοικίδιο) καταλαμβάνει μικρό μόνον μέρος του κάδρου. Επίσης υποστηρίζει το 3D Tracking AF κληρονομημένο και αυτό από τις Z 9 & Z 8, έχοντας αξιομνημόνευτη επιτυχία σε πολύ δύσκολες καταστάσεις με κινούμενα θέματα τα οποία δεν ακολουθούν σταθερή πορεία.
Στις επιλογές ριπής (Burst mode) εκτός από τα 20fps (Raw) μπορούμε να έχουμε 60fps (jpeg) ή και 120fps (με κροπάρισμα του καρέ σε APS–C με φορμά Jpeg και ωφέλιμη ανάλυση 10Megapixel) επιδόσεις ισάξιες με τα top model Z 8 & Z 9.
Mια αληθινά επαγγελματική Nikon είναι εξ ορισμού ικανή να ανταπεξέρχεται την πιο σκληρή χρήση και να αντιμετωπίζει τις καιρικές αντιξοότητες. Έτσι η Ζ 6ΙΙΙ είναι πλήρως προστατευμένηυ για την υγρασία, τη σκόνη ενώ μπορεί άνετα να δουλέψει και σε κρύο με θερμοκρασία περιβάλλοντος ως -10ο C. Εξίσου με το σώμα είναι στεγανοποιημένο και το εξτρά grip (Power Battery Pack MB–N14) που διατίθεται προαιρετικά: εκτός από το κλασσικό δεύτερο πλήκτρο απελευθέρωσης κλείστρου διαθέτει και USB–C θύρα η οποία διπλασιάζει τη χρησιμότητα ως φορτιστής εξωτερικών συσκευών.
Στο αποθηκευτικό υποσύστημα επαναλαμβάνεται η πετυχημένη συνταγή των Z 6II/Z 7II με δύο slot: ένα για κάρτες CFexpress Type B όταν οι απαιτήσεις ταχύτητας εγγραφής είναι αυξημένες όπως στο video και ένα για τις πιο διαδεδομένες κάρτες SD UHS–II που και αυτές είναι ό,τι πιο γρήγορο στον τομέα του Secure Digital φορμά.
Video 6K
Αν στον φωτογραφικό τομέα οι πιο σύγχρονες ψηφιακές μηχανές έχουν αγγίξει ένα επίπεδο όπου η εξέλιξη είναι πλέον οριακή αφού πλησιάζουν την τελειότητα, στο video γίνονται συνεχώς βήματα τεχνολογικής ανάπτυξης που φέρνουν την απόδοση κοντά στις πανάκριβες επαγγελματικές cinema κάμερες και μάλιστα σε κλάσμα τoυ κόστους. Η Z 6ΙΙΙ λοιπόν εντυπωσιάζει αφού φέρνει στη μεσαία κατηγορία professional στοιχεία στο video όπως τα παρακάτω αποτελώντας αυτοδύναμο professional video σύστημα σε μικρό πακέτο, ικανό για παραγωγές σοβαρών απαιτήσεων. Ετσι ο χρήστης μπορεί να βιντεοσκοπεί και να εγγράφει εσωτερικά 6Κ/60p (RAW) και 5,4Κ/60p ΥUV ή 4Κ 60p με υπερδειγματοληψία από 6Κ. Πολύ αξιοποιήσιμο είναι και το slow motion 10x σε Full HD για ανάλυση της κίνησης και άλλα ειδικά εφέ, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την υποστήριξη χρωματικού βάθους 10bit – που μεταφράζεται σε δυνατότητα χρωματικών διορθώσεων. Άλλο ένα αξιοσύστατο επαγγελματικό χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη time code ανάμεσα σε ομάδα πολλών καμερών και συσκευών ηχοληψίας που βοηθά απίστευτα στο post.
-
Ιn camera βιντεοσκόπηση 4K & 6K RAW με εγγραφή στην κάρτα CFexpress
-
Slow motion 10x (240p video)
-
Line-in audio port
-
Hi-Res zoom
-
Codecs: N-RAW, ProRes RAW HQ, ProRes 422 HQ, H.265 (HEVC) & H.264 (AVC)
-
12-bit RAW & 10-bit Log
Τα είδη των CMOS sensor
Υπάρχουν τρία είδη αισθητήρων CMOS: oι απλοί, οι BSI (Back Side Illumminated) CMOS και οι Stacked CMOS. Σε αντίθεση με τους πρώτους στην αρχιτεκτονική BSI οι φωτοδίοδοι έχουν μετακινηθεί προς τα επάνω με αποτέλεσμα την βελτιωμένη φωτομεταδοτικότητα και κατά συνεπεια καλύτερη συμπεριφορά στις υψηλότερες ευαισθησίες (χαμηλότερο περιβαλλοντικό φωτισμό) ενώ είναι πιο εύκολο να υλοποιηθεί ηλεκτρονικό κλείστρο και να αναβαθμιστεί με υψηλότερες ταχύτητες το burst mode). H τελευταία εξελικτική βαθμίδα εκφράζεται με τη σχεδίαση Stacked CMOS που μοιάζει με BSI αλλά κάνει “σάντουιτς” τον επεξεργαστή και την μνήμη DRAM πάνω στο chip επιτυγχάνοντας μεγαλύτερο βαθμό ολοκλήρωσης και πολύ καλύτερες ταχύτητες στο burst mode, στο video, στα κινούμενα θέματα, στην αναγνώριση αντικειμένων και γενικά όπου μετρά η επεξεργαστική ισχύς κλπ.