Σας θυμίζει κάτι το Halide; Η λέξη παραπέμπει σε αλογονίδια του αργύρου, χημική φωτογραφία, φιλμ, σκοτεινό θάλαμο… Έννοιες και πρακτικές άγνωστες στην ψηφιακή εποχή μας που πορεύεται με αισθητήρες, τσιπάκια και επεξεργαστές, με smartphone και apps. Κάπου όμως η ψηφιακή τελειότητα αρχίζει και ενοχλεί.
Αν προσέξει κανείς την εικόνα στο EVF μιας mirrorless δεν έχει μεγάλη σχέση (τουλάχιστον ως προς τη φωτεινότητα με την πραγματικότητα εκεί έξω). Σκοτεινές γωνιές φωτίζονται, γκρίζοι δρόμοι γίνονται φωτεινοί, τα πρόσωπα ζωντανεύουν (υπερ) φυσικά. To ίδιο συμβαίνει και στα smartphone. Οι φωτογραφικές εικόνες χάρη στην διαρκώς αυξανόμενη χρήση Artificial Intelligence, αναπαράγονται τελειοποιημένες, βελτιστοποιημένες και εξιδανικευμένες τελικές εκδοχές που λίγη σχέση έχουν με την αρχική (απείραχτη) εικόνα.
Ήδη πολλοί χρήστες smartphone εκφράζουν σκεπτικισμό ως και αντίθεση για τις τέλειες εικόνες που παίρνουν χωρίς καμία δική τους παρέμβαση και χωρίς να ερωτηθούν αν θα ήθελαν κάτι πιο “αληθοφανές”. Έτσι δεν έρχεται ως έκπληξη η απήχηση του app Ηalide που στην καινούργια του έκδοση υποστηρίζει και τη λειτουργία Process Zero δηλ. χωρίς καθόλου επεξεργασία, αφαιρώντας όλες τις επεμβάσεις και διορθώσεις που γίνονται με ΑΙ. To app παρακάμπτει εντελώς τη μηχανή επεξεργασίας της Apple και μόλις πατηθεί το πλήκτρο απελευθέρωσης απλά πραγματοποιεί λήψη ενός αρχείου DNG μεγέθους 12Μegapixel . Ο κατασκευαστής του app δηλ. η εταιρία LuxOptics διατεινεται ότι εξομοιώνει το φιλμ αφού υπάρχει και διατηρείται ότι η πρωταρχική, αμιγής πληροφορία με απόλυτα γνήσιο περιεχόμενο, με τον αναμενόμενο θόρυβο και τις φυσικές χροιές.