H καμπάνια της Fujifilm για την X-T1 μας θύμισε πολύ την αντίστοιχη πρωτοβουλία της Nikon για τη Df. Μια αναγγελία σε …δόσεις, όπου κάθε λίγο αποκαλύπτονταν περισσότερες λεπτομέρειες για το επίμαχο μοντέλο.
Εκεί λοιπόν που οι μάντεις οιωνοσκοπούσαν προβλέποντας τη διάδοχη κατάσταση της X-Pro1, τελικά είδαμε ένα μοντέλο που φαίνεται ραμμένο και κομμένο να ανταγωνιστεί τη σειρά ΟΜ-D. Κάπως έτσι συστηθήκαμε για πρώτη φορά με την Χ-Τ1, την πρώτη Fujifilm X-series με EVF και αδιαβροχοποίηση. Προφανώς η απήχηση της ψευδο-SLR αρχιτεκτονικής είναι μεγάλη στον αγοραστή που επιζητεί την ίδια (υπό) σμίκρυνση τυπική εμφάνιση ακόμη και όταν η αρχιτεκτονική ανήκει στην κατηγορία CSC/mirrorless.
Να τονίσουμε εξ αρχής ότι η X-T1 μοιράζεται πολλά μέρη με την X-E2 που στάθηκε η πιο ενδιαφέρουσα μηχανή της Fujifilm τη χρονιά που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, έχει τον ίδιο αισθητήρα X-Trans II 16,3Megapixel με το σύστημα Phase Detect AF και το ίδιο ψηφιακό σκόπευτρο EVF OLED 2,36Μegapixel (1024x768pixel) αλλά με μια μεγάλη λεπτομέρεια. Την ταχύτερη ανανέωση απ’ όλα τα EVF της αγοράς, πάντα σύμφωνα με τους μηχανικούς της εταιρίας. Δε γνωρίζουμε αν αυτοί οι ισχυρισμοί θα επαληθευθούν στην πράξη αλλά η Fujifilm συνηθίζει να εξελίσσει τα μοντέλα της, να δίνει αναβαθμίσεις firmware και γενικά να υποστηρίζει σοβαρά τον πελάτη. Η γενικότερη εμφάνιση της Χ-Τ1 με τις περιστροφικές κλίμακες κλπ θυμίζει αναλογική ρεφλέξ με τον ίδιο τρόπο που η X-Pro1 παραπέμπει σε rangefinder. Η τεχνολογική καρδιά της X-E2 κτυπάει και εδώ, απλά έχουμε λίγο καλύτερη ευαισθησία ISO, μάλλον λόγω καλύτερων ρυθμίσεων ενώ η απόκριση είναι εξαιρετική με υστέρηση autofocus μόλις 0.08sec. Eξαιρετικό είναι και το burst mode στα 8fps. Nα σημειώσουμε ακόμη ότι πρόκειται για την πρώτη μηχανή ανεξαρτήτως κατηγορίας που περιλαμβάνει υποστήριξη για το νέο πρότυπο καρτών SD UHS-II (για τις τελευταίες το μόνο «ορατό» δείγμα στην αγορά προέρχεται από την Toshiba (η σειρά Exceria με 120MB/sec εγγραφή και 260ΜΒ/sec. ανάγνωστη δεδομένων).