Η EOS R3 δεν αποτελούσε μυστικό. Μέσα στο 2021 η Canon είχε προβεί σε σταδιακές αποκαλύψεις (development announcements) για την τοποθέτηση του νέου μοντέλου στη γκάμα και το περίγραμμα των χαρακτηριστικών του. Επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο oρισμένοι φωτορεπόρτερ είχαν στη διάθεσή τους κομμάτια προπαραγωγής beta testing. Tώρα ήλθε η στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης της κορυφαίας full frame mirrorless στη σειρά EOS R που μαζί με την EOS 1D X III αποτελούν την τεχνολογική αιχμή του δόρατος της Canon.Όπως φαίνεται από την όψη και τη βαρέως τύπου κατασκευή, η Canon EOS R3 είναι υπερόπλο προσανατολισμένο στο ρεπορτάζ, τους αγώνες, την κίνηση και δράση. Δηλ. μπορεί να μην αφορά τον καθημερινό χρήστη αλλά η εντυπωσιακή τεχνολογία που υλοποιεί δίνει το στίγμα για την εξέλιξη των ψηφιακών μηχανών Hi end στο τέλος του 2021. Κυριαρχούν στη σχεδίαση ο νέος αισθητήρας Stacked CMOS BSI 24Megapixel, το autofocus τύου Dual Pixel CMOS II με εξελιγμένες δυνατότητες αναγνώρισης προσώπων, ματιών, ανθρώπινων σιλουετών αλλά και άλλων κινούμενων αντικειμένων όπως οχημάτων, η ριπή 30fps, η τελείως αθόρυβη λειτουργία εφόσον ζητηθεί κλπ. H γενική όψη παραπέμπει στη σχολή των μεγάλων, ρεπορταζιακών DSLR σειρών EOS1 D μόνο που η μοντούρα αυτή τη φορά είναι RF και όχι EF. Παρά την επιβλητική εμφάνιση καταφέρνει να είναι πολύ ελαφρότερη από την EOS D X III (1440gr.) ζυγίζοντας μόλις 1015gr. σε αυτό συμβάλλει το σασί από ελαφρό κράμα μαγνησίου ενώ όπως ταιριάζει σε ακραιφνώς επαγγελματικό μοντέλο είναι πλήρως αδιαβροχοποιημένη, ακόμη και σε όλα τα χειριστήρια και τις θυρίδες. Η πάνω πλευρά θυμίζει πολύ τη διάταξη της EOS R5 με την εξαίρεση ίσως της προσθήκης κουμπιού αντιστάθμισης έκθεσης και της μετατόπισης των κουμπιών on/off και έναρξης βιντεοσκόπησης σε άλλα σημεία στην πλάτη. Εκεί κυριαρχεί η αρθρωτή προς όλες τις κατευθύνσεις οθόνη με ανάλυση ρεκόρ 4.15εκ. dot και τα πάνω από ένα joystick… Στην παράμετρο του EVF παρόλο που οι προδιαγραφές είναι ταυτόσημες με το αντίστοιχο της \EOS R 3 δηλ. 5.76εκ. dot και ΟLED panel με ρυθμό ανανέωσης 120fps, μαθαίνουμε ότι πρόκειται για τελείως ανανεωμένη σχεδίαση και μάλιστα με την ειδική λειτουργία OVF simulator η οποία εξομοιώνει την όλη “φυσική”αίσθηση ενός πενταπρισματικού προσοφθάλμιου.
State of art reporter’s camera
H EOS R3 είναι μια μηχανή για φωτορεπόρτερ, που πάρα πολλές φορές χρειάζεται να στέλνουν το υλικό τους άμεσα στα πρακτορεία και συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ενσύρματη και ασύρματη δικτύωση αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα. Έτσι διαθέτει WiFi και στη μπάντα 5GHz, Gigabit Ethernet με υποστήριξη FTPS/SFTP/HTTPS κλπ. Με τη βοήθεια του υποστηριζόμενου app Μοbile File Transmitter o φωτογράφος μπορεί να στείλει απευθείας φωτογραφίες σε απομακρυσμένο server, υπηρεσίες cloud storage, να προσθέσει ηχητικά σχόλια σε αρχεία εικόνας κλπ. Μάλιστα για πρώτη φορά υποστηρίζεται απευθείας ενσύρματη σύνδεση με iPhone.
Σε αντίθεση με την EOS R5 που τείνει σε υψηλότερες αναλύσεις, η R3 ευνοεί την ταχύτητα παρά τα πολλά Megapixel. Για τις επιδόσεις του αισθτηήρα stacked BSI CMOS όλοι τρέφουν μεγάλες προσδοκίες εφόσον σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των μηχανικών της Canon ξεπερνά την πραγματική ανάλυση του αντίστοιχου στην Canon EOS 5D IV (30ΜΡ). Αυτό ίσως δεν αποτελεί υπερβολή αφού σε εργαστηριακές μετρήσεις η Canon EOS R5 είχε ξεπεράσει σε πραγματική ανάλυση το θεωρητικό μέγιστο. Η σχεδίαση του αισθητήρα επιτρέπει την θεαματική βελτίωση της ταχύτητας διαμεταγωγής δεδομένων και μια θετική επίπτωση είναι η μείωση του φαινομένου rolling shutter όταν χρησιμοποιείται το ηλεκτρονικό αντί για το μηχανικό κλείστρο (και κατά συνέπεια περιμένουμε καλύτερη συμπεριφορά στην τελείως αθόρυβη λειτουργία με ενεργό μόνο το ηλεκτρονικό κλείστρο και μάλιστα σε πλήρη ταχύτητα 30fps και 14bit RAW). Σημειώνουμε ότι με την επιλογή μηχανικού κλείστρου (που χρονίζεται στο εύρος1/8000-30sec) η ταχύτητα ριπής φθάνει τα 12fps. Με το τελευταίο η ριπή δεν έχει περιορισμό συνεχών καρέ εφόσον τα αρχεία γράφονται στην γρήγορη κάρτα CFExpress. Aν όμως επιλεγεί ηλεκτρονικό κλείστρο η ριπή 30fps ισχύει για 150 συνεχή καρέ πλήρους ανάλυσης RAW ή RAW+JPEG ή RAW+HEIF μέχρι να γεμίσει το buffer (ενδιάμεση μνήμη).
Το σύστημα stabilizer συνδυασμός σταθεροποίησης επί του αισθητήρα και εντός φακού προέρχεται αυτούσιο από την R5/R6 και φθάνει συνδυαστικά με το φακό στα 8fps, σε συνάρτηση πάντα με ποιος φακός έχει προσαρμοστεί.
Autofocus
Στον τομέα του autofocus έχουμε υλοποίηση σε μεταγενέστερη εκδοχή του Dual Pixel CMOS AF II το οποίο φοράει η R5/R6 και καλύπτει το 100% του καρέ με 1053 ζώνες (819 στο video) αλλά με μεγαλύτερη ευαισθησία από την R5, δηλ. κατώφλι ευαισθησίας AF -7,5ΕV αντί 6EV – σχεδόν σκοτάδι… Το εξελιγμένο σύστημα iTR AF X χάρη στην εφαρμογή αλγόριθμων Deep Learning επιτυγχάνει σπουδαίες επιδόσεις στην παρακολούθηση και αναγνώριση όχι μόνο ματιών και προσώπων αλλά και ολόκληρων ανθρώπινων μορφών, ζώων και πτηνών, ακόμη και αντικειμένων μηχανοκίνητου αθλητισμού (αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών). Μάλιστα στη λειτουργία Eye Control AF η μηχανή επιλέγει σημείο εστίασης απλά από τον τρόπο που παρακολουθεί το βλέμμα του χρήστη συγκεκριμένα αντικείμενα στο σκόπευτρο. Η τεχνολογία αυτή δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά, αφού η ιδέα είχε λανσαριστεί πολλά χρόνια πριν στην εποχή του φιλμ με την πρώτη εκείνη ρεφλέξ EOS 3 (1998).
Deep learning AF
Εδώ αξίζει να μιλήσουμε πιο αναλυτικά για την εφαρμογή Deep Learning στο autofocus της Canon, που όπως γνωρίζουμε έχει προϋπάρξει και σε άλλα μοντέλα. H Canon EOS 1D X MkIII στάθηκε η πρώτη μηχανή της Canon όπου ενσωματώθηκε autofocus υποβοηθούμενο από αλγόριθμους Deep Learning μέσω της τεχνολογίας Canon iTR AFX. Επί της ουσίας το Deep Learning είναι ένα υποσύνολο της Τεχνητής Νοημοσύνης, μια κλειστή και όχι ανοικτή και συνεχώς ανανεούμενη διαδικασία όπως η AI, δηλ. ένας αλγόριθμος που ενεργοποιεί στη μηχανή τη δυνατότητα να μαθαίνει πολύ γρηγορότερα και καλύτερα από τον συνηθισμένο προγραμματισμό.
O αλγόριθμος μαθαίνει αφού έχει πρόσβαση σε μια τεράστια «βιβλιοθήκη» περιπτώσεων που προέρχονται από image libraries και αναλύονται ως προς τα πιθανά λάθη. Δηλ. αν βλέπει ένα αθλητή με την πλάτη που φαινομενικά δεν είναι κύριο αντικείμενο ενδιαφέροντος μαθαίνει με μια σειρά κριτηρίων μήπως τελικά πρόκειται για τον πρωταγωνιστή της σκηνής. Ή αλλιώς έχει μέσα του μια μεγάλη σειρά έτοιμων και αναλυμένων λήψεων τις οποίες με βάση τους κανόνες που θεωρεί ότι ισχύουν, συγκρίνει με τα δεδομένα των καρέ που καλείται να αντιμετωπίσει ως φωτογραφική μηχανή στο θέμα της εστίασης. Μετά ο έτοιμος πλέον αλγόριθμος φορτώνεται από το εργοστάσιο και ενσωματώνεται στο firmware, δηλ. δεν πρέπει να υποπέσουμε στην παρανόηση ότι η μηχανή «μαθαίνει»και εκ των υστέρων, στην διάρκεια των λήψεων σε πραγματικές συνθήκες.
Ο αλγόριθμος είναι μεν κλειστός αλλά κατά διαστήματα βελτιώνεται συνήθως με τη διαδικασία των firmware updates (αν και αυτή η πληροφορία δεν ανακοινώνεται πάντα από τον κατασκευαστή). Όπως είχε δηλώσει ο Μike Burhhill, Technical Support Manager Canon Europe, τα φωτογραφικά εργοστάσια δεν ενσωματώνουν ως τώρα πραγματική AI στις μηχανές διότι αυτή η διαδικασία με τα τωρινά δεδομένα, απαιτεί συνεχή σύνδεση του hardware με τους κεντρικούς server κάτι που συμβαίνει (έστω εν αγνοία τους) με τους κατόχους smartphone αλλά δεν είναι εφικτό για τους φωτογράφους.
Βασικά χαρακτηριστικά
Αισθητήρας full-frame 24.1MP stacked BSI CMOS
Επεξεργαστής DIGIC X
Κλίμακα ευαισθησίας ΙSO 100-102400 (με επέκταση: Low ISO 50 – High ISO 204800)
Ριπή ως 30fps με ηλεκτρονικό κλείστρο και 12fps με μηχανικό κλείστρο
Αutofocus Dual Pixel CMOS AF με Deep Learning και αναγνώριση αντικειμένων Subject-detection AF (Vehicle Subject Recognition για αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες)
Κατώφλι ευαισθησίας AF -7.5EV
Σταθεροποίηση IBIS ως 8 stop σε συνδυασμό με IS φακούς
Video 6K 60p RAW ή 4K 120p 10-bit Canon Log 3
Hλεκτρονικό προσοφθάλμιο 5.76M-dot OLED EVF με «Eye Control AF
Oθόνη Πλήρως αρθρωτή LCD 3,2in. 4,15εκ. dot
Εthernet LAN & 5GHz Wi-Fi
Aποθήκευση σε CFExpress και UHS-II SD κάρτες