Ο ανταγωνισμός στους φακούς σκληραίνει: Ιάπωνες εναντίον Κινέζων!!
Aπό τρίτες πηγές μαθαίνουμε ότι η Canon προχωράει σε ενημερώσεις/προειδοποιήσεις προς τρίτα εργοστάσια που ήδη κατασκευάζουν ή προτίθενται να θέσουν σε παραγωγή φακούς με μοντούρα RF να σταματήσουν, επικαλούμενη δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας στη μοντούρα. Παρασκηνιακά μαθαίνουμε ότι η κινέζικη Viltrox ανεπίσημα, διακόπτει την παραγωγή οπτικών με τη μοντούρα RF. To ίδιο ακούγεται για την κορεάτικη Samyang. Eφόσον στο παρελθόν έχει κριθεί από τα δικαστήρια ως νόμιμη η κυκλοφορία συμβατών φακών με μοντούρες που ανήκουν σε “γνήσιους” κατασκευαστές, εικάζουμε ότι η επίκληση δικαιωμάτων από την Canon αφορά τα ηλεκτρονικά, πιθανόν τον κώδικα που τρέχει στο chip του autofocus ή τις ίδιες τις ηλεκτρονικές επαφές.
Εν τω μεταξύ έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο αναφορές χρηστών που αποκαλύπτουν ότι οι επίμαχοι φακοί εμφανίζονται ως γνήσιοι Canon (αλλά EF και όχι RF) στα metadata που σημαίνει ότι κάποιος επιμελής κινέζος έχει αντιγράψει κάτι παραπάνω από το νόμιμο, πάνω στη διαδικασία reverse engineering. Τώρα βέβαια ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση περί παραβίασης ευρεσιτεχνιών και ποια είναι τα νομικά ερείσματα επί των οποίων βασίστηκαν οι απαιτήσεις της Canon και οι πιέσεις (προφανώς με απειλή δικαστικών διεκδικήσεων) για διακοπή παραγωγής οπτικών RF. Παραβιάστηκε κάτι παραπάνω από την μορφολογία της μοντούρας; Ίσως το firmware;
Πάντως έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου η κινέζικη βιομηχανία οπτικών αρχίζει να απειλεί την αντίστοιχη ιαπωνική. Στην αρχή κανείς δεν έδινε σημασία στους κινέζους κατασκευαστές και τους θεωρούσαν γραφικούς με τους manual focus φθηνούς φακούς τους. Όμως την τελευταία πενταετία η κινέζικη βιομηχανία οπτικών γιγαντώθηκε (Mitakon, Viltrox, Laowa, 7Artisans, Meike, Kamlan, TTArtisan κλπ.) και οι ανήσυχοι κινέζοι άρχισαν να φλερτάρουν με autofocus σχεδιάσεις, προσφέροντας φακούς σε κλάσμα της τιμής των θεωρούμενων “γνήσιων”. Αυτό πλέον αλλάζει το τοπίο…
Με δεδομένο ότι η εποχής της αφθονίας για τους φωτογράφους έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί, όλοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, προσέχουν πολύ τους προϋπολογισμούς τους και σίγουρα θέτουν σε προτεραιότητα τον παράγοντα value for money. Όταν λοιπόν ο ανταγωνισμός σκληραίνει και ο κινέζος αντίπαλος δεν αντιμετωπίζεται πια με συγκαταβατικά χαμόγελα και μειωτικά σχόλια, τα πράγματα αλλάζουν και πρέπει να βγουν όλα τα όπλα απέναντι στον εμπορικό εχθρό. Και βέβαια να αξιοποιηθεί όλο το νομικό οπλοστάσιο για τις ενδεχόμενες παραβιάσεις ευρεσιτεχνιών. Τίποτε δεν είναι όπως πριν…