Η επίσκεψη Mπλίνκεν και ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες: πως συνδέονται
Γράφαμε πολύ πρόσφατα για το σήριαλ με τις ταυτότητες νέου τύπου και τις σφοδρές αντιδράσεις των επαγγελματιών φωτογράφων στην επιχειρούμενη αλλαγή των συμφωνημένων με τον κλάδο για τις φωτογραφίες στα νέου τύπου έγγραφα ταυτοποίησης των πολιτών. Είχαμε δώσει όμως και μια υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε με την ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα.
Στις 20 Φεβρουαρίου λοιπόν βρέθηκε στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κος Αντονι Μπλίνκεν με επίσημη ατζέντα την παρέμβαση στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την διευθέτηση των διαφορών ανάμεσα στις δύο όμορες χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια (λέγε με αγωγοί πετρελαίου και αερίου) και την αμυντική συνεργασία (λέγε με αμερικανική βάση Αλεξανδρούπολης).
Όμως σύμφωνα τουλάχιστον με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου και σχετική αναφορά που έκανε στο δελτίο ειδήσεων του Αntenna, o αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα νέων ταυτοτήτων συνδέοντάς τες με το πρόγραμμα Visa Waiver. Ότι δηλ. η ως τώρα αποτυχία να εισαχθούν οι νέες ταυτότητες με το chip προκαλεί προβλήματα ασφαλείας στην έκδοση διαβατηρίων με τα οποία ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ οι έλληνες πολίτες και ως τώρα δεν είχαν υποχρέωση έκδοσης κανονικής Visa παρά μόνο του ηλεκτρονικού εγγράφου ΕSTA το οποίο εκδίδεται διαδικτυακά.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τέλλογλου, η παρέμβαση του “αμερικανικού παράγοντα” προκάλεσε σκέψεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα ο (ακυρωμένος από το Σεπτέμβριο 2022) διαγωνισμός των ταυτοτήτων, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και κατά τον δημοσιογράφο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης χρειάζεται να κάνει ακόμα ορισμένες διευκρινήσεις με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, για τα στοιχεία που θα περιέχονται στις ταυτότητες νέου τύπου ενώ γίνεται μνεία για “λύση – γέφυρα” μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τον κανονικό (;) διαγωνισμό.
Όλα αυτά μοιάζουν εξαιρετικά περίεργα και δυσεξήγητα.
- Αναρωτιέται αρχικά ο μέσος λογικός άνθρωπος ποια σχέση μπορεί να έχει η ασφάλεια των δελτίων ταυτότητας σε σχέση με τα νυν βιομετρικά τσιπαρισμένα διαβατήρια. Οι ειδικές αστυνομικές αρχές που είναι διαβαθμισμένες και επιφορτισμένες με την έκδοση διαβατηρίων δεν βασίζουν τα στοιχεία του διαβατηρίου στα αναγραφόμενα στο δελτίο ταυτότητα αλλά στα στοιχεία των δημοτολογίων των δήμων από τα οποία αντλούν με ηλεκτρονική επικοινωνία τις πληροφορίες τους. Αν υπάρχει η παραμικρή τρύπα (κενό ασφαλείας) αφορά μόνο και μόνο τα ληξιαρχεία και δημοτολόγια. Αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα με την περίπτωση της ρωσίδας κατασκόπου Irina XX που είχε με πλαστογραφημένα πειστήρια καταφέρει να καταχωρηθεί στα δημοτολόγια και βάσει αυτών εξέδωσε αστυνομική ταυτότητα.
- Γιατί μέχρι τώρα δέχονταν οι αμερικανοί ως ασφαλή τα αναβαθμισμένα ελληνικά τσιπαρισμένα διαβατήρια για τα οποία είχαν θέσει ως προαπαιτούμενο να εκδίδονται από τις ελληνικές Αστυνομικές Αρχές – όπερ και εγένετο;
- Στις ΗΠΑ και εκτός Schengen χώρες ταξιδεύουμε αποκλειστικά με διαβατήριο (όχι με ταυτότητες). Άρα γιατί να κόπτονται οι αμερικανοί φίλοι μας για αυτές;
- Αντίθετα οι ταυτότητες καλύπτουν τον χώρο ελεύθερης διακίνησης Schengen ως νομιμοποιητικό έγγραφο ταυτοποίησης, το οποίο αναγνωρίζεται ως εναλλακτικό για το διαβατήριο. Επ’ αυτού περιέργως δεν ενδιαφέρονται επαρκώς οι ευρωπαίοι αλλά περισσότερο …ανησυχούν οι αμερικανοί.
- Mετά την ευρωπαϊκή οδηγία του 2019 για επαυξημένης ασφαλείας εθνικά δελτία ταυτότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται με νέα σχέδια για την προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα – Πορτοφόλι. Πρόκειται για ένα ακαθόριστο και άγνωστο στο ευρύ κοινό project που θα ενσωματώνει σε ένα μέσο και πιστοποίηση ταυτότητας και οικονομικά/προσωπικά στοιχεία (;) και θα μπορεί να επικοινωνεί και με ιδιωτικούς φορείς (ασχολίαστο μέχρι να ξεκαθαριστεί το ομιχλώδες τοπίο). Ποια θα είναι η θέση έστω της νέου τύπου τσιπαρισμένης ταυτότητας σε σύνδεση με την πιο “προχώ” ψηφιακή ταυτότητα/πορτοφόλι; Θα μετεξελιχθεί το ένα στο άλλο; Θα το αντικαταστήσει; Σε ποιόν χρονικό ορίζοντα; Θα αχρηστευτούν οι νέου τύπου ταυτότητες με το chip με ακόμη “νεώτερης” τεχνολογίας. Πως θα προστατευτούν τα έρημα προσωπικά δεδομένα; Κανείς δεν ξέρει εφόσον στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών κάποιοι αποφασίζουν πριν από μας για μας.
- Μήπως ο διαγωνισμός παρέλκει διότι για την πίτα των 515εκ. ευρώ διαγκωνίζονται μεγάλα εταιρικά σχήματα κοινοπραξιών και το ένα μεγαλύτερο ψάρι πάει να φάει το άλλο επίσης μεγάλο; Να διατυπώσουμε μια ανασφαλή ερώτηση/υποψία: Ποιο από τα παρακάτω σχήματα έχει καλύτερες διασυνδέσεις πέραν του Ατλαντικού; Ή μήπως στον αναδομημένο διαγωνισμό συμμετάσχει και έτερο σχήμα; Λέμε τώρα…. Προς βοήθειά σας υπενθυμίζουμε ότι στο διαγωνισμό είχαν μετάσχει οι εξής κοινοπραξίες:
• Η κοινοπραξία της Veridos Matsoukis (θυγατρική της γερμανικής Veridos) με την Cosmote και την Byte Computer. Η Βερολινέζικη Veridos ειδικεύεται στη δημιουργία κάθε είδους επίσημων κρατικών εγγράφων (ταυτότητες, διπλώματα οδήγησης, κ.α.). Θα συνδυάσει την τεχνογνωσία της με τον όμιλο ΟΤΕ και την Byte, μία από τις σπουδαιότερες και μεγαλύτερες εταιρίες παροχής ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα.
• Η κοινοπραξία της γαλλικής Thales με τη Unisystems και την ιαπωνική Toppan.Η Thales που έχει δραστηριότητα στους τομείς της αεροναυπηγικής και της άμυνας με την θυγατρική της Gemalto, η οποία ειδικεύεται στην παροχή λύσεων ψηφιακής ασφάλειας και στη δημιουργία επίσημων εγγράφων. Η Toppan ιδρύθηκε το 1900 στο Τόκιο και κατέχει ηγετική θέση στην αγορά εκτύπωσης της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Στην κοινοπραξία βασικό ρόλο θα έχει η Unisystems του ομίλου Quest, που θεωρείται μια εταιρεία παροχής λύσεων και υπηρεσιών Πληροφορικής και σχεδιασμού, υλοποιήσεων, υποστήριξης ολοκληρωμένων λύσεων και παροχής υπηρεσιών με παράδοση 57 ετών.
• Η κοινοπραξία της Space Hellas με τον βελγικό όμιλο Zetes και την ουγγρική εταιρεία Any.Κεντρικό ρόλο στο σχήμα έχει η H Space Hellas, ένας κορυφαίος System Integrator και Value Added Solutions Provider στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και της ασφάλειας. H βελγική Zetes παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής και δραστηριοποιείται στη δημιουργία κυβερνητικών εγγράφων όχι μόνο στο Βέλγιο, αλλά και στην Πορτογαλία και στη Δυτική Αφρική. H ουγγρική Any δραστηριοποιείται στη δημιουργία κυβερνητικών εγγράφων σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.