Πόσα χρόνια πέρασαν; Δέκα; Δεκαπέντε; Η κουβέντα για τη λήψη και την διαχείριση των φωτογραφιών ταυτότητας και διαβατηρίου στη ψηφιακή εποχή μας χάνεται πίσω στον χρόνο. Η κουβέντα που ταρακούνησε αρχικά τον κλάδο άρχισε με τις περιβόητες βιομετρικές λήψεις. Σεμινάρια επί σεμιναρίων, συγκεντρώσεις επί συγκεντρώσεων και προ πάντων έντονη ανησυχία για το μέλλον…
Το θέμα μπερδεύτηκε πάρα πολύ βγάζοντας τους φωτογράφους στο δρόμο, όταν κυκλοφόρησε η φήμη -που δεν ήταν τόσο φήμη αλλά έτοιμο νομοοσχέδιο προς υπογραφή- ότι οι φωτογραφίες ταυτότητας, μία τόσο απλή τεχνικά και τυποποιημένη διαδικασία, έπρεπε να πάει στα αστυνομικά τμήματα “για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης χωρίς ταλαιπωρία και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εγχειρήματος”. Τα νέα που κατέφθαναν τότε από τη Γαλλία ήταν αποκαρδιωτικά. Τα δημαρχεία είχαν εκεί ήδη εφοδιαστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εξυπηρετήσουν “σε μία και μόνον επίσκεψη” τον πολίτη στην έκδοση ταυτότητας και διαβατηρίου. Ο φωτογράφος ήταν άχρηστος μέχρι που οι δυναμικές αντιδράσεις των επαγγελματιών του κλάδου ανάγκασαν την κυβέρνηση Σαρκοζί να κάνει πίσω και να ξηλώσει όλα αυτά τα παραμάγαζα από τα Δημαρχεία. Η δυναμική και αποτελεσματική αντίδραση των Γάλλων φωτογράφων όμως δεν ήταν αρκετή για να κατευνάσει τις ανησυχίες στην Ελλάδα. Το παράδειγμα της Αλβανίας και της Κύπρου που είχαν υιοθετήσει αντίστοιχες πρακτικές “έπαιζε” για αρκετό καιρό στη χώρα μας. Γράφαμε τότε και φωνάζαμε συνεχώς μαζί με όλους τους συνδιακλιστικούς φορείς ότι μια τέτοια απόφαση αν υλοποιούνταν στη χώρα μας θα έδινε την χαριστική βολή στον παραπαίοντα φωτογραφικό κλάδο.
Αρκετά χρόνια μετά, νέο επεισόδιο στο σίριαλ ήρθε να σπείρει εκ νέου την ανησυχία. Άρχισαν οι διαγωνισμοί για την εξεύρεση… αναδόχου για τις φωτογραφίες ταυτότητας και διαβατηρίων. Οι φήμες και η παραπληροφόρηση πάλι έδιναν και έπαιρναν. Ποιες είναι οι προδιαγραφές; Πως θα είναι τα νέα έγγραφα; Ποιος εν τέλει θα βγάζει τις φωτογραφίες; Νέο επεισόδιο ήρθε να προσθέσει κι άλλο μυστήριο στην υπόθεση: ο διαγωνισμός… ακυρώθηκε!
Με αυτά και με αυτά ο καιρός περνούσε με το θέμα να λιμνάζει επικίνδυνα μέχρι που βρέθηκε η χρυσή τομή στο θέμα και όλο αυτό το κακόγουστο σίριαλ έληξε με τον καλύτερο και τεχνολογικά σύγχρονο τρόπο -κατά την προσωπική μου άποψη πάντα- που επισημοποιήθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι χρειάζονταν για να βρεθεί η λύση; Απλή λογική, καλή γνώση της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και ασφαλώς πολιτική βούληση για να δημιουργηθεί το myPhoto.gov.gr
Kατανοώ απόλυτα την απογοήτευση των παλιότερων φωτογράφων που χωρίς computer και πολλές διατυπώσεις έκαναν το κλικ, εμφάνιζαν, έκοβαν και έδιναν τις φωτογραφίες στον πελάτη. Πάνε αυτά. Τα πήρε το ποτάμι της ψηφιακής τεχνολογίας. Θα μείνει μόνον η ανάμνηση της παλιάς εποχής όπως τόσα και τόσα άλλα προϊόντα της αναλογικής φωτογραφίας. Έχετε σκεφτεί τον παραλογισμό των τελευταίων χρόνων; Ο φωτογράφος έβγαζε τις φωτογραφίες διαβατηρίου τις οποίες …σκάναρε η υπηρεσία για να τις χρησιμοποιήσει. Μαζί όμως με τις ιστορίες της αναλογικής εποχής οι εξελίξεις παρέσυραν και τους χωρίς ΚΑΔ φωτογράφου… φωτογράφους. Καταστήματα εμπορίας, ψιλικατζίδικα, μαγαζιά με τουριστικά είδη κλπ. αν δεν έχουν δηλώσει τον σχετικό ΚΑΔ δεν μετέχουν στο myPhoto. Να λοιπόν που θεσμοθετήθηκε μια κάποια διαπίστευση, χωρίς εξετάσεις και άλλα δύσκολα: Με βάση τον ΚΑΔ της εφορίας. Δεν είναι το τέλειο, είναι όμως μια κάποια αρχή.
Στο περιοδικό δεχτήκαμε κι άλλες ενστάσεις και απορίες. Ότι π.χ. ο χρόνος διατήρησης των φωτογραφιών στο κρατικό σύννεφο για ένα χρόνο και για όλες τις δυνατές χρήσεις είναι πολύς. Ακόμη ακούσαμε ότι η επικείμενη ανανέωση των διαβατηρίων που πηγε από 5 στα 10 χρόνια θα ροκανίσει πολλά έσοδα από τα φωτογραφεία και επίσης ότι θα ανέβουν οι τιμές χρέωσης για τις λήψεις γιατί είναι άλλο να δίνεις τις φωτογραφίες εύκολα και απλά κι άλλο να χάνεσαι στα …κομπιούτερ, στις ψηφιακές υπογραφές και σε όλα τα σύγχρονα κόλπα (…).
Το περιοδικό μας θα δώσει ασφαλώς τον λόγο σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου να εκθέσουν την άποψή τους και να τοποθετηθούν δημόσια για το θέμα. Και φυσικά σε όποιον άλλο επαγγελματία φωτογράφος το επιθυμεί.
Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/adeiodoteseis-kai-summorphose/myphoto-gia-photographous