Οι φωτογράφοι φύσης Γιώργος Χατζηαγγελίδης και Μπάμπης Γκιριτζιώτης μετέχουν στη Photovision Art με ένα ειδικό project μεγάλου ορνιθολογικού ενδιαφέροντος αφού μέσω των εικόνων του τεκμηριώνεται επιστημονικά μια θρυλούμενη περίεργη συμπεριφορά του γύπα Ασπροπάρη ως προς την εξεύρεση τροφής.
Neophron percnopterus είναι το επιστημονικό όνομα του Ασπροπάρη. Ο αιγυπτιακός γύπας είναι μονογαμικός και μεταναστεύει κάθε χρόνο για να φωλιάσει στην ίδια κοιλότητα, στο ίδιο σπήλαιο ή βραχώδη προεξοχή. Είναι το μόνο από τα τέσσερα είδη γύπα στην Ευρώπη που τολμά να κάνει ένα τόσο επικίνδυνο ταξίδι. Τα πουλιά που φτάνουν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία συνήθως περνούν το χειμώνα στο Τσαντ ή στο Σουδάν. Από εκεί διανύουν κατά μέσο όρο 5 000 χιλιόμετρα, διασχίζοντας τουλάχιστον επτά ή οκτώ χώρες (Σουδάν, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Τουρκία), μερικές από τις οποίες είναι συχνά σε εμπόλεμη κατάσταση, διασχίζοντας ερήμους, μεγάλες πόλεις και τη θάλασσα για να φτάσουν στην αγαπημένη σπηλιά, όπου βρίσκεται η φωλιά τους.
Στην Μαύρη ήπειρο είναι γνωστό ότι κάνει χρήση λίθων ως εργαλείων. Όταν ο ασπροπάρης εντοπίσει ένα μεγάλο αυγό, όπως αυτό της στρουθοκαμήλου, το πλησιάζει με μια μεγάλη πέτρα στο ράμφος του και στη συνέχεια εκσφενδονίζει την πέτρα, λικνίζοντας το λαιμό του πάνω από το αυγό. Η ενέργεια αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι η πέτρα να βρει το στόχο της και να σπάσει το αυγό. Αυτή η συμπεριφορά αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Jane Goodall το 1966 στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Η ικανότητα αυτή του αιγυπτιακού γύπα είναι έμφυτη, δεν την έχει μάθει από άλλα πουλιά και την εφαρμόζει κάθε φορά που βρίσκει αυγά αφού αυτό μεταφράζεται σε τροφή και μάλιστα υψηλής διατροφικής αξίας.
Η φωτογραφική προσέγγιση που παρουσιάζεται εδώ είναι καρπός συνεργασίας των δύο φωτογράφων που προσπάθησαν να εμβαθύνουν την συμπεριφορά και την φωτογραφική καταγραφή αυτού του είδους γύπα που πανευρωπαϊκά έχει κηρυχτεί προστατευόμενο είδος.
Η παρακολούθηση έγινε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους στο παρατηρητήριο στην Ανατολική Ροδόπη στο Madzharovo στη Βουλγαρία. Μελετήθηκε και καταγράφηκε εικονοληπτικά η συμπεριφορά του είδους αυτού τόσο ηθολογικά αλλά και σε σχέση με την συμπεριφορά του και την κοινωνικότητα του με τα άλλα είδη γυπών αλλά και τα άλλα αρπακτικά που επισκέπτονται την συγκεκριμένη θέση.
Γιώργος Χατζηαγγελίδης
Architect & Nature/Wildlife Photographer
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα από το 1992. Ασχολείται με την φωτογραφία και την τέχνη της γενικότερα πάνω από τριάντα χρόνια. Με την φωτογραφία άγριας φύσης η ενασχόλησή του ξεκίνησε από το 2008. Φωτογραφίζει την άγρια φύση μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρίσμα με προτίμηση στα θηλαστικά και στα αρπακτικά και κυρίως τα μεγάλα πουλιά. Εμβαθύνει φωτογραφικά το αντικείμενο και το είδος που επιλέγει αντιμετωπίζοντας και εξαντλώντας το θέμα μέσα από εμπεριστατωμένη έρευνα, παρακολούθηση και φωτογράφιση σε διαφορετικές περιόδους εντός του έτους. Συνεργάζεται αρθρογραφώντας στον ελληνικό και στον ξένο τύπο, όπως τα περιοδικά Nikonland Magazine, Airone, Φωτογράφος, Οιωνός, αποτυπώνοντας αυτές τις εμπειρίες και τις συμπεριφορές των ειδών της ελληνικής και ευρωπαϊκής πανίδας. Συνεργάζεται με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία.
Μπάμπης Γκιριτζιώτης
Nature/Wildlife Photographer
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία από το 2000, ενώ από το 2015 είναι επίσημος φωτογράφος της Canon Greece. Εξειδικεύεται στη φωτογραφία φύσης και άγριας ζωής ενώ φωτογραφικό του υλικό έχει δημοσιευθεί σε ταξιδιωτικά περιοδικά, εφημερίδες αλλά και ιστοσελίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σε συνεργασία με την The Lifetime Experience, διοργανώνει ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που απευθύνονται σε λάτρεις της φωτογραφίας της φύσης και της άγριας ζωής για επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους.
Τα τελευταία χρόνια, η αγάπη του για τις σκανδιναβικές χώρες και τον Αρκτικό Κύκλο τον οδήγησαν να ταξιδεύει συχνά στα βόρεια μέρη της Σκανδιναβικής χερσονήσου, στο Σβάλμπαρντ την Γροιλανδία και την Αλάσκα. Στα επόμενα πλάνα του είναι ο Καναδάς και η Σιβηρία καθώς θέλει να ολοκληρώσει το προσωπικό του πρότζεκτ με τίτλο Arctic Heat που αφορά την κλιματική αλλαγή και το πως το βιώνουν οι άνθρωποί και τα ζώα του Αρκτικού κύκλου.
PHOTOVISION ART | 11-13 Οκτωβρίου
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Παρασκευή 11/10: 18.00 – 21.00 | Εγκαίνια στις 20:00
Σάββατο 12/10: 11.00 – 21.00
Κυριακή 13/10: 11.00 – 21.00
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ζάππειο Μέγαρο
Αναλυτικές πληροφορίες για την έκθεση στο https://photovision.gr/
Για την εγγραφή σας στα σεμινάρια & στις διαλέξεις στο https://www.photo.gr/photovision-art-seminars/