Ο Ben Krewinkel, φωτογράφος, ιστορικός και καθηγητής φωτογραφίας, με ειδίκευση στους τομείς της αφρικανικής ιστορίας και φωτογραφίας ντοκουμέντου, ξεκίνησε το 2015 την ιστοσελίδα Africa in the Photobook. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη, με εκδόσεις από το 1858 (βλ. ενότητα Early albums) έως το 2018, στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει, «ξεφυλλίσει» και σε ορισμένες περιπτώσεις να κατεβάσει photobook για την Αφρική. Ταξινομημένα ανά τίτλο και ανά χώρα, τα περισσότερα βιβλία προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή του φωτογράφου, με βάση το Haarlem της Ολλανδίας. Με διάθεση συνεχούς έρευνας και αναζήτησης, ο ίδιος εμπλουτίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον ιστότοπο, συνθέτοντας έτσι μια βάση με όλο και πλουσιότερο υλικό μελέτης, για όποιον επιθυμεί να εξετάσει την οπτική αναπαράσταση της Αφρικής μέσω του photobook.
Ιστορικές εκδόσεις, πολιτικά φυλλάδια, ακόμη και παιδικά βιβλία, τα οποία έχουν γραφεί, φωτογραφηθεί και εκδοθεί από Ευρωπαίους συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής, όπως σημειώνει άρθρο του περιοδικού British Journal of Photography. Ο Krewinkel θεωρεί ότι οι Αφρικανοί καλλιτέχνες θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι πιο ορατοί στον δυτικό φωτογραφικό κόσμο, προσθέτοντας ότι παρότι από τη δεκαετία του ’90 υπάρχουν όλο και περισσότεροι που παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην Ευρώπη, συχνά καταλήγουν τελικά να προβάλλονται τα ίδια ονόματα. Σε ερώτηση του διαδικτυακού περιοδικού Paper Journal, αναφορικά με το αν σκοπεύει να διευρύνει τη συλλογή περιλαμβάνοντας περισσότερα βιβλία από Αφρικανούς φωτογράφους, ο ίδιος απαντά: «Όσο περισσότεροι Αφρικανοί φωτογράφοι τόσο το καλύτερο. Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αποτελείται από βιβλία με προέλευση την Ευρώπη. Ακόμη και πολλά photobook η παραγωγή των οποίων έγινε σε αφρικανικές χώρες, αμέσως μετά την ανεξαρτησία τους, περιλαμβάνουν φωτογραφίες τραβηγμένες από Ευρωπαίους φωτογράφους. Αυτός είναι και ο λόγος που η ιστοσελίδα ονομάζεται Africa in the Photobook και όχι African Photobooks».
Τα βιβλία που προβάλλονται δεν συμφωνούν πάντα με τις απόψεις του δημιουργού, αφού στα περιεχόμενα μπορεί να βρει κανείς εκδόσεις προπαγανδιστικές, πατερναλιστικές, ακόμη και ρατσιστικές. Σε συνέντευξή του το 2016 στο blog FOTOTA, μιλώντας για τα κριτήριά επιλογής των photobook που περιλαμβάνει στην ιστοσελίδα του, ο Krewinkel τόνιζε μεταξύ άλλων, πως κάθε βιβλίο θα πρέπει να τον ενδιαφέρει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. «[…]Θα αναρτήσω βιβλία, το περιεχόμενο των οποίων δε με βρίσκει σύμφωνο, επειδή μπορεί να πρόκειται για εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδόσεις, με συχνά πολύ ωραία παραγωγή. Πολλά από τα προπαγανδιστικά βιβλία αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα».
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν παίξει το δικό τους ρόλο στη συνολική προσπάθεια, μιας και η σελίδα του Africa in the Photobook στο facebook λειτουργεί ως ένα σημείο αμφίδρομης επικοινωνίας ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον την Αφρική ή/και το φωτογραφικό βιβλίο. «Ένας γραφίστας από την Ισπανία μου έδειξε ένα εξαιρετικό προπαγανδιστικό βιβλίο για το Βελγικό Κογκό, από την Ισπανία, ενώ βρήκε και μια κριτική του βιβλίου από εφημερίδα που είχε κυκλοφορήσει την εποχή της έκδοσης. Αυτό με βοήθησε έτσι ώστε να χρονολογήσω το βιβλίο» αναφέρει ως παράδειγμα ο Krewinkel. Ο εξωστρεφής χαρακτήρας του εγχειρήματος αποδεικνύεται παράλληλα και από το γεγονός ότι η ιστοσελίδα προσκαλεί φωτογράφους και εκδότες να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, μέσω υποβολής των βιβλίων τους. Στόχος της πλατφόρμας είναι εξάλλου να καταστήσει τα βιβλία προσβάσιμα σε ευρύτερο κοινό και ταυτόχρονα να ανοίξει το διάλογο ανάμεσα σε μαθητές, φωτογράφους και ειδικούς. Πρόσφατο τμήμα της «βιβλιοθήκης» αποτελεί η ενότητα Early albums (downloads), η οποία συγκεντρώνει εκδόσεις του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Η πλειονότητα των βιβλίων της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν ανήκει στη συλλογή του Krewinkel, οπότε και ο επισκέπτης παραπέμπεται συνήθως σε άλλη ιστοσελίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα είναι σχεδόν αδύνατον να βρει κάποιος τις περισσότερες από τις συμπεριληφθείσες εκδόσεις.
Το παραπάνω εγχείρημα δε σταματά εδώ. Συνεργαζόμενος με την νοτιοαφρικανική εκδοτική εταιρεία Fourthwall Books, ο Krewinkel ελπίζει μέχρι το τέλος του 2019 να εκδόσει τον πρώτο τόμο του πρότζεκτ, ο οποίος, μέσα από μακροσκελές εισαγωγικό κείμενο ιστορικού περιεχομένου, περιπτώσεις μελέτης και δοκίμια Αφρικανών ειδικών του χώρου, θα εστιάζει στην Αφρική την περίοδο της αποικιοκρατίας. Εν συνεχεία, σκιαγραφώντας την περίοδο της αποικιοκρατίας, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι τα τέλη του ’90, αναμένεται και ένας δεύτερος τόμος με αντίστοιχο περιεχόμενο, ενώ σε δεύτερο χρόνο ο Krewinkel ελπίζει μελλοντικά να εκδώσει τρίτο τόμο, αφιερωμένο στα σύγχρονα photobooks για την Αφρική.
https://africainthephotobook.com