Όπως γνωρίζουμε όλοι στις φωτογραφικές μηχανές με κλείστρο εστιακού επιπέδου (που είναι και
η μεγάλη πλειοψηφία), υπάρχει όριο στην ταχύτητα συγχρονισμού (X-sync). Συνήθως είναι ανάμεσα στο 1/125sec ως 1/250sec με μικρές αποκλίσεις και ισχύει ως την ταχύτητα όπου και οι δύο κουρτίνες του κλείστρου παραμένουν ανοικτές αποκαλύπτοντας τον αισθητήρα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φλας με πιο υψηλές ταχύτητες από το X-sync;
Του Π. Καλδή
Η τεχνολογία υπάρχει από τη δεκαετία του 1990 και εφευρέθηκε από την Olympus. Πολύ συνοπτικά, αντί να ψάχνουμε για τη φλασιά που θα συγχρονίσει (κάτι αδύνατο με τον τρόπο που ταξιδεύει η σχισμή την οποία αφήνουν οι δύο κουρτίνες) απλά το φλας εξαπολύει μια ακολουθία μικρών διαδοχικών ισχυρών λάμψεων σε συχνότητα περίπου 50KHz, εξαντλώντας μάλιστα ολόκληρη τη φόρτιση του πυκνωτή.
Δηλ. ο αριθμός των μικρών λάμψεων εξαρτάται απόλυτα από το ηλεκτρικό φορτίο που έχει αποθηκεύσει ο πυκνωτής σε μία φάση πριν αποφορτιστεί και χρειαστεί να”ξαναγεμίσει”. O παλμός αυτός με τις καταιγιστικά πολλές λάμψεις αρχίζει λίγο πριν ανοίξει η πρώτη κουρτίνα και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια π.χ. 1/1000sec. Όλη αυτή η διαδικασία συνήθως ονομάζεται HSS (Ηigh Speed Sync) αν και σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται και ως FP-sync ή Auto-FP από την παλιά εποχή που χρησιμοποιούνταν φλας με φλασόλαμπες (δεκαετία 1950-60) οι οποίες δούλευαν σε όλες τις ταχύτητες. To θέμα με το HSS είναι η μικρή εμβέλεια λόγω των πολλών μικρών λάμψεων οπότε δεν ταιριάζουν σε εφαρμογές όπου χρειαζόμαστε να φωτίσουμε σε αρκετή απόσταση.
ΠΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΦΛΑΣ;
To flash κανονικά συγχρονίζει δηλ. εκθέτει όλη την επιφάνεια του καρέ κατά το χρονικό διάστημα όπου “αποκαλύπτεται” ολόκληρη η επιφάνεια του αισθητήρα καθώς λειτουργεί ο φωτοφράκτης εστιακού επιπέδου (focal plane shutter). Αυτό ισχύει σε όλες τις ταχύτητες φωτοφράκτη που είναι πιο αργές ή ίσες με την τυπική ταχύτητα συγχρονισμού (συνήθως 1/125sec ως 1/250sec). Σε αυτό το εύρος ταχυτήτων μένει πλήρως ελεύθερη η επιφάνεια του καρέ εφόσον η πρώτη κουρτίνα έχει ολοκληρώσει το άνοιγμα και η δεύτερη έχει τελειώσει το κλείσιμο. Στις πιο γρήγορες ταχύτητες μένει μια σχισμή που “ταξιδεύει” αποκαλύπτοντας σταδιακά όλη η επιφάνεια του καρέ. Όμως επειδή το φλας πιάνει μόνον τη σχισμή μένει ένα μέρος του καρέ σκοτεινό (που μεγαλώνει όσο πιο γρήγορη γίνεται η ταχύτητα).
TIPS
• ΗSS χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να συγχρονίσουμε φλας σε πολύ υψηλή ταχύτητα, συνήθως σε εξωτερικούς χώρους με αρκετό ημερήσιο περιβαλλοντικό φως και πρέπει να δουλέψουμε με γρήγορη ταχύτητα π.χ. σε μια φωτογράφηση action.
• Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως καταφεύγουμε σε λειτουργία Shutter Priority.
• Mε HSS η ταχύτητα κλείστρου είναι πιο γρήγορη από αυτή του συγχρονισμού φλας δηλ. αντί για 1/250sec. θα χρησιμοποιήσουμε 1/500sec.
Αναδημοσίευση από το ΦΩΤΟγράφο τεύχος Νο 280