Ποικίλες δυνατότητες
To WiFi λοιπόν είναι η επανάσταση της χρονιάς. Φέτος µία στις τρεις φωτ. µηχανές που πουλήθηκαν είχε WiFi δηλ. ασύρµατη τεχνολογία που διευκολύνει τη σύνδεση µε smartphone και tablet. Μέσα από τις εφαρµογές (apps) κάθε εταιρίας, ο χρήστης µπορεί να επωφεληθεί από δυνατότητες µε πιο συνηθισµένη τη µεταφορά των εικόνων από τη µηχανή στο smartphone ή στο tablet µε σκοπό την επισκόπηση της εικόνας σε µεγαλύτερη οθόνη, το γρήγορο editing και τον διαµοιρασµό είτε µέσω email είτε στα social media.
Σε δεύτερο επίπεδο η εφαρµογή µας επιτρέπει να χειριστούµε τη µηχανή εξ αποστάσεως µέχρι ένα βαθµό. Το πιο συνηθισµένο είναι η λήψη (ενεργοποίηση του κουµπιού απελευθέρωσης κλείστρου), χαρακτηριστικό χρήσιµο στο στούντιο και εσωτερικούς χώρους. Οι πιο προχωρηµένες τεχνολογικά εφαρµογές µας αφήνουν να αλλάξουµε το διάφραγµα, την ταχύτητα ή το σηµείο εστίασης. Κάποιες µηχανές, συνδέονται µέσω WiFi απευθείας σε router και δίνουν τη δυνατότητα αποστολής αρχείων σε email ή σε κάποια κοινωνική πλατφόρµα.
Φέτος η Sony παρουσίασε και ένα καινούργιο concept για τις connected cameras µε τα µοντέλα QX10 και QX100. Πρόκειται για module φακού µε αισθητήρα που συνδέεται µε WiFi µε το smartphone. Τα δύο QX επεκτείνουν εντυπωσιακά τις φωτογραφικές ικανότητες µε zoom, πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας λόγω µεγαλύτερου αισθητήρα κλπ.
Οι τελευταίες εξελίξεις λοιπόν αποδεικνύουν πως η βιοµηχανία του imaging χρειάζεται νέες ιδέες για επικρατήσει στην εποχή του social networking, του Instagram και γενικά της συνδεσιµότητας των συσκευών µεταξύ τους.
- Key or no Key?
Μερικές µόνον ψηφιακές φωτογραφικές µηχανές φροντίζουν να περιλαµβάνουν στα χειριστήρια ειδικό πλήκτρο ενεργοποίησης του WiFi. Oι περισσότερες αφήνουν την ενεργοποίηση στο µενού.
- Full screen?
Σε µερικές περιπτώσεις τα apps είναι γραµµένα ειδικά για smartphone µε αποτέλεσµα να αδικείται η εφαρµογή σε περιβάλλον tablet και να εµφανίζεται στο κέντρο της οθόνης. Έτσι όµως το app δείχνει φτωχό και “ξένο”.
- iOS vs. Android
Ελέγξτε αν η connected camera που σας ενδιαφέρει και σκέπτεστε να αγοράσετε υποστηρίζει τις πλατφόρµες smartphone/tablet δηλ. iOS, Android και σε ποιο βαθµό. Μερικές φορές η υποστήριξη είναι …επιλεκτική υπέρ του iOS που έχει και τη µεγαλύτερη διάδοση στον κόσµο της φωτογραφίας.
- Wifi b/g/n
To πρότυπο ασύρµατης επικοινωνίας WiFi 802.11 χρησιµοποιεί το µήκος κύµατος στα 2.4MHz και στα 5ΜHz. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές: το (παλαιότερο) πιο διαδεδοµένο 802.11b έχει εύρος ζώνης (bandwidth) 11/22Μbps και το πιο γρήγορο 802.11g 54Mbps. To νεώτερο 802.11n είναι πιο αξιόπιστο και φθάνει τα 300Mbps. Ο συσκευές µπορούν να συνδεθούν είτε απευθείας µεταξύ τους σε ζεύγη P2P (peer 2 peer) περίπου σαν το Bluetooth είτε µέσω Access Point.
“Έξυπνη φωτογραφία”
Τον τελευταίο καιρό άρχισε να αναδύεται ο όρος «intelligent photography» προερχόµενος από αναλυτές του κλάδου. Έρχεται να συµπληρώσει νεολογισµούς όπως “slow photography” και “fast photography”. Εν τάχει παραθέτουµε τους ορισµούς: Ως “slow photography” ορίζουµε το είδος της φωτογραφικής διαδικασίας όπου η λήψη και ο σχεδιασµός της είναι εξίσου σηµαντικά µε την φωτογραφία την ίδια. Μιλάµε δηλαδή για τους hardcore φωτογράφους για τους οποίους η υψηλή ποιότητα της φωτογραφίας παίζει τον σηµαντικότερο ρόλο. Αυτό το group είναι προσκολληµένο στις DSLR. Ο όρος “fast photography” είναι δανεισµένος από το fast food: Περιγράφει τους χρήστες που φωτογραφίζουν φευγαλέα και σε αφθονία, µε µόνο σκοπό την επικοινωνία των εικόνων τους στα διάφορα social media. Εµβόλιµα βρίσκουµε και όσους επιδίδονται στη “casual photography”, οι οποίοι δεν έχουν κάποια ιδιαίτερα προσκόλληση στη φωτογραφία. Φωτογραφίζουν σπάνια και µόνο snapshots. Καταλήγοντας στην “intelligent photography” φαίνεται πως αυτή είναι το πλέον υποσχόµενο κοµµάτι της αγοράς, τόσο από τεχνολογικής όσο και από οικονοµικής πλευράς. Πρόκειται για ένα πεδίο που συνδυάζει την υψηλή ποιότητα εικόνας µε την ανάγκη της άµεσης επικοινωνίας των εικόνων αυτών. Στην ουσία βασίζεται στην απλοποίηση του workflow του φωτογράφου κάνοντας την µηχανή πιο “έξυπνη”. H µηχανή µε βάση τα metadata κάθε εικόνας θα µπορεί να πραγµατοποιεί ορισµένες λειτουργίες αυτόµατα, έχοντας “κατανοήσει” τα ενδιαφέροντα και τα θέµατα του φωτογράφου. Επίσης θα µπορεί να προσθέτει περιεχόµενο στις εικόνες αφού έχει πραγµατοποιηθεί η λήψη, τις οποίες ο φωτογράφος όχι µόνο θα µοιράζεται άµεσα αλλά θα µπορεί να αλληλεπιδράσει µε όσους βλέπουν τις εικόνες. Οι δυνατοί επεξεργαστές, τα apps τρίτων κατασκευαστών, η συνδεσιµότητα και το interaction θα είναι το επίκεντρο των νέων connected µηχανών. Μεγάλη έρευνα παρατηρείται για το ανοικτό λογισµικό των µηχανών, όπου ο χρήστης θα µπορεί να κατεβάζει εφαρµογές που θα χρησιµοποιεί ακόµα και για τη λήψη. Το µέλλον αναµένεται συναρπαστικό!