Η εποχή του “έξυπνου” imaging
Το 2013 γίναµε µάρτυρες µιας διαφορετικής τεχνολογικής τάαης που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά την όψη του imaging. Ήταν η χρονιά που διαδόθηκε η ιδέα των connected cameras. Κυκλοφόρησαν δηλ. αρκετές φωτογραφικές µηχανής µε δυνατότητα ασύρµατης διασύνδεσης – κυρίως WiFi αλλά και 3G . Πολλές από αυτές έχουν παραπάνω από ένα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη σύνδεση µε έξυπνες συσκευές, smartphone ή tablet, ή απευθείας µε το διαδίκτυο.
Η χρονιά των connected cameras
Φέτος, όσον αφορά το imaging, ήταν η χρονιά της επικράτησης του φορµά Full Frame και των connected cameras. Ας δούµε τους αριθµούς: η εταιρία ερευνών αγοράς InfoTrends καταγράφει 15% αύξηση στα WiFi enabled µοντέλα φωτογραφικών µηχανών κατά το πρώτο εξάµηνο του 2013 σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2012. Παρακολουθώντας τα µοντέλα που παρουσιάστηκαν στο δεύτερο εξάµηνο του 2013, µπορούµε να πούµε µε σιγουριά ότι ο αριθµός αυτός έχει µόνον ανοδική δυναµική. Όλοι οι µεγάλοι κατασκευαστές ενσωµατώνουν πλέον το WiFi σε ορισµένα ή περισσότερα µοντέλα της γκάµας τους. H Samsung που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει ούτε ένα µοντέλο mirrorless χωρίς WiFi, είναι η κατασκευάστρια εταιρία που πιέζει πιο πολύ τον ανταγωνισµό στον τοµέα αυτό µε διάφορους τρόπους. Είτε προτείνοντας µηχανές- υβρίδια όπως η Galaxy NX είτε αναπτύσσοντας νέα µοντέλα smartphones µε αξιοσηµείωτη εξέλιξη στα φωτογραφικά χαρακτηριστικά τους. Παρόλα αυτά, το concept του Galaxy S4 Ζoom που δεν είχε ξεκάθαρη ταυτότητα, ακροβατώντας ανάµεσα σε compact µηχανή µε zoom και smartphone, δεν είχε την αναµενόµενη απήχηση. Από την πλευρά της, η Nikon για πρώτη φορά ενσωµάτωσε WiFi στην καινούργια ψηφιακή ρεφλέξ D5300 ενώ προηγουµένως είχε κυκλοφορήσει την compact S800c µε λειτουργικό Android. H Olympus έβαλε στο χορό του WiFi την πιο καλή της µηχανή, την πρόσφατη OM-D E-M1. Μεγάλες εταιρίες όπως Canon και Panasonic έχουν περισσότερες από πέντε πλέον µηχανές µε WiFi η καθεµία, ελαφρώς λιγότερες η Fujifilm ενώ στο παιχνίδι δεν έχει περιέργως µπει ακόµα η Pentax-Ricoh.
Επανάσταση ή ανάγκη
Που οφείλεται αυτή η στροφή; Φυσικά στις διαρκώς πτωτικές πωλήσεις των φωτογραφικών µηχανών και στη σαρωτική επέλαση των smartphones. Αν και οι Κασσάνδρες µιλούν για το τέλος των φωτογραφικών µηχανών όπως τις γνωρίζουµε, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Στην πραγµατικότητα ζούµε µια δεύτερη, χρυσή εποχή όπου η φωτογραφία έχει αγκαλιαστεί από εκατοµµύρια χρήστες φωτογραφικών µηχανών και smartphones. Δυστυχώς γι αυτές, οι κραταιές εταιρίες του Imaging επέµεναν να κρατούν τη φωτογραφία περιχαρακωµένη στο concept της τυπικής DSLR, και στο µεσοδιάστηµα κατάφεραν να χάσουν ολόκληρη κατηγορία µηχανών point n’ shoot, τις οποίες καταβρόχθισαν τα smartphones. Πιο αναλυτικά: Οι πωλήσεις των compact µηχανών το 2011 έφταναν τα 10εκ. Το 2013 οι πωλήσεις έπεσαν στα 4 εκ. Στην κατηγορία DSLR και mirrorless οι πωλήσεις φέτος έπεσαν κατά 10-15% ξεκινώντας από τα περσινά Χριστούγεννα. Φέτος είναι η πρώτη φορά που υπεχώρησαν οι πωλήσεις των DSLR, οι οποίες εδώ και µια δεκαετία µόνο αυξάνονταν. Πιο συγκεκριµένα η Canon µέσα στο 2013 πούλησε κατά 23% λιγότερες µηχανές, η Nikon -18%, η Sony και η Fujifilm -35%. Yπάρχουν διάφορες ερµηνείες για την κόπωση των φωτογραφικών πωλήσεων.
Μερικοί µιλούν για στασιµότητα της ψηφιακής τεχνολογίας στο Imaging, άλλοι για ακριβές τιµές, κάποιοι τρίτοι για την πολυδιάσπαση της αγοράς των καταναλωτικών ηλεκτρονικών που µαστίζεται από υπερβολικά διευρυµένες επιλογές προϊόντων που όλα διεκδικούν µερίδιο από την ίδια πίτα. Όπως και να το δούµε, το πρόβληµα είναι υπαρκτό. Αντίθετα, η αγορά των smartphones αναµένεται να κλείσει φέτος µε αύξηση των πωλήσεων κατά 45%! Ενδιαφέρον έχει ότι ο αριθµός των φωτογραφικών λήψεων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, δείχνοντας ότι ο κόσµος όλο και περισσότερο ασχολείται µε την φωτογραφία.
Για παράδειγµα η InfoTrends υπολογίζει σε 125 δις. τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν µέσα στη χρονιά. Η φωτογραφία όχι µόνο δεν πέθανε αλλά γνωρίζει µεγάλες δόξες, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους αριθµούς. Τώρα αν αναφερθούµε στην ποιότητα των φωτογραφικών λήψεων, αυτό αποτελεί per se µεγάλο θέµα προς συζήτηση. Συνεπώς έχει έρθει η ώρα να επαναπροσεγγίσουµε τη λειτουργικότητα της φωτογραφικής µηχανής και να καταγράψουµε τις ανάγκες του καθηµερινού χρήστη ώστε να χωρέσει η µηχανή στο τεχνολογικό µας µέλλον.