Tο card reader συνήθως αντιμετωπίζεται σα φτωχός συγγενής. Όταν όμως επιστρέψουμε από τις διακοπές, από το ταξίδι ή μια φωτογραφική ανάθεση με πολλές κάρτες για “κατέβασμα” στον υπολογιστή, τότε θα αρχίσουν οι γκρίνιες για αργές ταχύτητες, καθυστερήσεις κλπ. Είναι σημαντικό λοιπόν, να εντοπίσουμε με ποια κριτήρια διαλέγουμε card reader και να δούμε πόσο έχουν εξελιχθεί σήμερα.
Του Π. Καλδή
1. Φορμά κάρτας μνήμης η πιο βασική παράμετρος. Αν η μηχανή μας παίρνει αποκλειστικά SD κάρτα που αποτελεί την πλειοψηφία, τότε έχουμε συμβατότητα με τα περισσότερα card reader της αγοράς. Προσοχή όμως: να υποστηρίζουν και SD UHS-II αν η DSLR/Mirrorless που έχουμε δέχεται τέτοιες καρτούλες (αυτές με τη διπλή σειρά ηλεκτρικών επαφών). Στην περίπτωση σώματος με κάρτες νεώτερου τύπου XQD ή CFExpress Type A/B, να πρέπει να αναζητηθεί ο αντίστοιχος αναγνώστης καρτών.
2. Ταχύτητα interface συνήθως USB 3.0. Το πρωτόκολλο USB 3.0 έχει κυριαρχήσει στην επικοινωνία card reader/υπολογιστή. Όμως έρχεται σε διάφορες τυποποιήσεις. Πρώτον ως φισάκι (ακροδέκτης) που μπορεί να είναι USB 3.0 A ή USB-C και δεύτερον σε ταχύτητες USB 3.1 (ως 5Gbps) και USB 3.2 (10Gbps). Η πιο προχωρημένη σε διαμεταγωγή δεδομένων συσκευή φθάνει τα 20Gbps!
3. Απλό card reader ή hub. Με την εμφάνιση της γενιάς Macbook που είχαν αποκλειστικά Thunderbolt/USB-C θύρες, βγήκαν στην αγορά αρκετές εύχρηστες πολύ-συσκευές που είναι ταυτόχρονα card reader/USB hub. Αυτά είναι συμβατά και με Windows laptop με USB-C.
Μερικές επιλογές
Sandisk Extreme Pro CFexpress Type B
Αποκλειστικά για CFexpress Type B κάρτες μνήμης που υιοθετούνται συνεχώς σε νέες full frame mirrorless. Το interface USB 3.1 Gen.2 εγγυάται ταχύτητα διαμεταγωγής δεδομένων ως 10Gbps.
Sony CFexpress type B/XQD MRW-G1
Eξυπηρετεί και τα δύο φορμά ενώ περιλαμβάνει καλώδια USB-C και USB type A για συμβατότητα με όλους τους υπολογιστές. Μέχιστη ταχύτητα διαμεταγωγής 10Gbps. Σημειώνουμε την ανθεκτική κατασκευή.
Sony MRW-G2 CFexpress type A/SD
Το δίδυμο αδελφάκι του διπλανού card reader αλλά με συμβατότητα με SD UHS-I/II και τις μικρότερες CFexpress Type A. Ενσωματώνει ακριβώς το ίδιο interface και επιτυγχάνει πραγματικές ταχύτητες ως 1250ΜΒ/sec.
Κingston Workflow Station Dock
Mια πρωτότυπης σχεδίασης συσκευή, τύπου Docking Station, που συνδυάζει σε ένα περίβλημα mini-hub USB 3.2 Gen.1 και card reader μέσω ξεχωριστών module SD και MicroSD τα οποία πρέπει να αγοραστούν ξεχωριστά. Xρειάζεται εξωτερικό τροφοδοτικό.
Lexar Professional 20Gbps CFexpress Reader
–Eίναι το πιο γρήγορο card reader που κυκλοφορεί με θεωρητική ταχύτητα 20Gbps χάρη στο προηγμένο interface USB 3.2 Gen 2×2 και πραγματική ταχύτητα διαμεταγωγής 1700MB/sec. Προσοχή όμως. Ελάχιστα PC ανταποκρίνονται σε αυτές τις προδιαγραφές USB.
Sandisk Professional Proreader Multi-card.
Το πασπαρτού των καρτών μνήμης αφού διαβάζει από MicroSD, SD UHS-I/UHS-II και Compactflash. Πολύ γρήγορο χάρη στο interface USB 3.2 Gen.2 10Gbps. Είναι συμβατό και με τη σειρά hi end εξωτερικών δίσκων της Western Digital G-Raid Thunderbolt 3.
Αναδημοσίευση από το ΦΩΤΟγράφο τεύχος Νο 280