Αν η επέλαση της Artificial Intelligence στην επαγγελματική φωτογραφία μέσω των image generators προκαλεί βαθειά ανησυχία για το μέλλον του φωτογραφικού επαγγέλματος, οι εικαζόμενες συνέπειες μοιάζουν καταστροφικές για την πολλαπλάσιου μεγέθους βιομηχανία του θεάματος (λέμε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές). Λίγο καιρό πριν γράφαμε για την εισβολή των video generator και συγκεκριμένα για το νέο “προϊόν” Sora της OpenAI που απειλεί να ανατρέψει εκ βάθρων τον κόσμο της δημιουργίας video για ψυχαγωγικούς/διαφημιστικούς/εμπορικούς σκοπούς. Αν έχετε στο μυαλό σας την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία CGI (Computer Generated Imagery) εδώ μιλάμε για τελείως διαφορετικό αντικείμενο εφόσον η AI αυτονομείται και έχει το ελεύθερο να δημιουργήσει σεκάνς εικόνων χωρίς την αυστηρότητα του frame by frame, που ισχύει στα CGI.
H αναγγελία του Sora αλλά και ο επερχόμενος ανταγωνισμός από το Lumiere της Google είναι “μαύρα μαντάτα” για ένα ολόκληρο κόσμο που περιστρέφεται γύρω από την παραγωγή video και κινηματογράφου (ο οποίος ψηφιοποιείται με ταχύτατο ρυθμό). Τα πρώτα δείγματα από το Sora διασπείρουν το φόβο για την επόμενη μέρα. Με μια εντολή κειμένου ή φωνής, το bot “παράγει” αληθοφανείς σκηνές με κινούμενες εικόνες, των οποίων οι ρεαλιστικές αναλύσεις, οι οπτικές γωνίες και η ποικιλία του περιεχομένου προκαλούν τον εντυπωσιασμό και σε δεύτερη ανάγνωση, σοκ και δέος για τη μορφή των πραγμάτων που έρχονται.
Αυτή τη στιγμή η βιομηχανία του θεάματος απασχολεί ηθοποιούς, κομπάρσους, εικονολήπτες, ηχολήπτες, μακιγιέρ, σχεδιαστές, φροντιστές, ειδικούς φωτισμού, σκηνογραφίας, κοστουμιών, και ένα σωρό άλλες ειδικότητες. Εκτός από τα αναγνωρίσιμα και πρωταγωνιστικά ονόματα, όλα τα άλλα η AI μπορεί να τα βάλει στο περιθώριο. Ειδικά όταν αρχίσει να αλληλεπιδρά με πραγματικά στοιχεία π.χ.. ένα σκηνικό παραλίας και σε αυτό τοποθετήσει συνθετικούς ηθοποιούς για συνθετική δράση ή ένα περιβάλλον mixed reality. Oι προοπτικές είναι ανεξάντλητες όσο και τρομακτικές. Ο ανθρώπινος παράγοντας θα περιθωριοποιηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι προϋπολογισμοί θα μικρύνουν αλλά τα έσοδα θα συγκεντρωθούν στους γίγαντες – παρόχους AI video generator που θα κρατούν τα κλειδιά της “δημιουργικής” Τεχνητής Νοημοσύνης, ικανής να παράγει άπειρες φαντασιακές εικονικές πραγματικότητες σε διαδοχή κινηματογραφικών καρέ.
Η έκπληξη για την ταχύτητα και το εύρος των επερχόμενων συγκλονιστικών αλλαγών στον κόσμο του θεάματος έχουν δώσει τη θέση της σε αρχόμενο πανικό. Ενδεικτική είναι η αντίδραση του μεγάλου παραγωγού του Hollywood Tyler Perry που μόλις ακύρωσε προγραμματισμένη γιγαντιαία επένδυση 800 εκατομμυρίων δολ. Το project ανέγερσης τεράστιου συγκροτήματος στούντιο στην Ατλάντα θα περιλάμβανε 12 μεγάλα πλατώ όπου θα μπορούσαν να γυρίζονται ταυτόχρονα αντίστοιχες παραγωγές. Μόλις είδε τα demo του Sora ο Perry ανέστειλε κάθε προετοιμασία!
Όπως χαρακτηριστικά είπε: “όταν ήδη χάνονται δουλειές μακιγιέρ, ειδικών εφέ κλπ. από την AΙ που εύκολα μπορεί να γεράσει ένα ηθοποιό ή να μεταφέρει κάποιον σε νεώτερη ηλικία ή να δείξει μια σκηνή από ένα μακρινό μέρος του πλανήτη χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει εκεί ολόκληρο συνεργείο, αν φανταστούμε το μέλλον, τρομάζουμε στα ενδεχόμενα.” Σύμφωνα με τον αμερικανό παραγωγό, πρέπει όλοι στη βιομηχανία του θεάματος να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία πριν όλο αυτό με την ΑΙ απειλήσει θανάσιμα τη ίδια την ύπαρξη των κινηματογραφικών παραγωγών όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. “Aλλιώς αμφιβάλλω για την επιβίωσή μας,” είπε χαρακτηριστικά ο μεγιστάνας του Hollywood.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΔΗΣ