Τέτοιες εποχές γενικευμένης, πολυπαραγοντικής κρίσης, περιμένουν οι συλλέκτες για να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους με αντικείμενα μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Γιατί μόνον τέτοιες εποχές υποχρεώνουν σοβαρά μουσεία να ρευστοποιήσουν σπάνια κομμάτια από τις συλλογές τους που σε άλλη περίπτωση ούτε καν θα συζητούσαν…
Φωτ.: George N. Barnard. Θα δημοπρατηθεί σπάνια φωτογραφία του από στρατιωτική γέφυρα (1862).
Η αιφνίδια εμφάνιση και ταχύτατη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού βρήκε απροετοίμαστα όλα ανεξαιρέτως τα Μουσεία όχι μόνον επί Ελληνικού εδάφους αλλά και διεθνώς, εξ ου και η αφορμή για το σημερινό μας σημείωμα. Γιατί η κρίση ήταν πρωτόγνωρη και αδύνατον να γίνει μακροχρόνια πρόβλεψη των συνεπειών της. Έτσι μέχρι να εκπονηθούν και το κυριότερο να τεθούν σε εφαρμογή τα πλάνα διαχείρισης της κρίσης, μισθοί, λειτουργικά έξοδα και προ πάντων διάφορες άλλες ανειλημμένες δαπάνες απόρροια προγενέστερων συμφωνιών, έτρεχαν…
Σχεδόν εκατόν πενήντα εκατομμύρια δολάρια έλλειμμα κατέγραψε ένα από τα σοβαρότερα και πιο γνωστά μουσεία των ΗΠΑ: Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Και όπως πολύ σοφά είχε πει ο Σιμωνίδης ο Κείος πριν χιλιάδες χρόνια (556-469 π.Χ.) “Ανάγκα και θεοί πείθονται”. Έτσι 269 φωτογραφίες προτίθεται αυτό το διάσημο Μουσείο να δημοπρατήσει μέσω του διεθνούς οίκου δημοπρασιών Christie’s αναμένοντας να καλύψει, αν όχι όλα, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος των ελλειμμάτων του.
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστό το ποσόν που θα αποφέρει η δημοπρασία. Αυτό όμως που έγινε γνωστό είναι ότι στις ΗΠΑ η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει στα Μουσεία να πουλούν έργα από τις συλλογές τους για να καλύπτουν ελλείμματα από λειτουργικά τους έξοδα κλπ. Και αυτό για να προστατευθούν οι δωρητές που εμπιστεύονται τις συλλογές τους σε αυτά και δεν θέλουν δια της πλαγίας οδού να φθάσουν σε χέρια ιδιωτών. Να όμως που η πανίσχυρη Ένωση Μουσείων Τέχνης των ΗΠΑ άνοιξε ένα μικρό παραθυράκι -πόρτα μεγάλη για τους επικριτές- επιτρέποντας στα Μουσεία μέχρι τον Απρίλιο του 2022 να πουλήσουν έργα από τις συλλογές τους για να επιβιώσουν της κρίσης. Και για να μην ανοίξει η όρεξη κάποιων όρισε ως ανώτατο όριο εσόδων από τις ρευστοποιήσεις τα 10 εκατομμύρια δολάρια.