Σε ποια σημεία της γης έχουν γίνει τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα με selfie
Όταν αναφερόμαστε σε επιδημίες ο νους μας πάει στις γρίπη, την ελονοσία, τον ιό του Δυτικού Νείλου και αρκετές άλλες αρρώστιες που ταλανίζουν τον ανθρώπινο πληθυσμό. Αλλά σε αυτή τη νοσηρότητα που είναι εκτός ελέγχου μας, έρχονται να προστεθούν σύγχρονοι, καινοφανείς παράγοντες κοινωνικής νοσηρότητας εξίσου επικίνδυνοι όπως οι …selfies. Το ισπανικό ινστιτούτο υγείας iO Foundation μετά από έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από την εποχή που τα smartphone έγιναν δημοφιλή, χονδρικά την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον 400 επιβεβαιωμένοι θάνατοι, από ατυχήματα που σχετίζονται με selfie έχουν καταγραφεί διεθνώς ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι πολλοί περισσότεροι θάνατοι με παραπλήσια αίτια απλά δεν έχουν αποτυπωθεί από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.
Μας λέει ο πρόεδρος του iO Foundation κος Μanuel Linares Rufo. “Πρόκειται για διεθνές πρόβλημα που επιδεινώνεται διαρκώς, και φθάνει στο σημείο να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η έρευνά μας κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και θεωρούμε ότι πρέπει πλέον να ληφθούν μέτρα.» Από τα καταμετρημένα θύματα περίπου το 60% είναι ντόπιοι και οι υπόλοιποι τουρίστες. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες τείνουν να υιοθετούν παρακινδυνευμένες συμπεριφορές όταν ταξιδεύουν σε διάφορα αξιοθέατα στις άκρες του πλανήτη, αφού το ποσοστό όσων ταξιδεύουν είναι σαφώς μικρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο από τους μόνιμους κατοίκους.”Τα περισσότερα περιστατικά έχουν σημειωθεί στις εξής χώρες Ινδία, ΗΠΑ και Ρωσία ενώ ακολουθεί λίστα με 50 χώρες. Μάλιστα οι ερευνητές συνέταξαν ένα κατάλογο με τα πιο επικίνδυνα (από πλευράς ατυχημάτων με selfie) σημεία του κόσμου με βάση τα ως τώρα στατιστικά δεδομένα. Kαταρράκτες Νιαγάρα στα σύνορα ΗΠΑ & Καναδά, Glen Canyon (ΗΠΑ), Charco del Burro (Κολομβία), Ακτή Penha (Βραζιλία), Καταρράκτες Mlango (Κένυα), Οροσειρά Ουραλίων (Ρωσία), Taj Mahal και κοιλάδα Doodhpathri (Ινδία), νήσος Nusa Lembongan (Ινδονησία) and αρχιπέλαγος Langkawi (Μαλαισία).
Tα θανατηφόρα ατυχήματα με selfie κατά κύριο λόγο έχουν συμβεί με πτώσεις από καταρράκτες, βουνοκορφές, και ταράτσες μεγάλων κτηρίων ενώ ακολουθούν συμβάντα με μεταφορικά μέσα, πυροβόλα όπλα, πνιγμούς κλπ. σημειώνουμε ότι η έρευνα δεν κατέγραψε καθόλου περιστατικά εκτός θανάτων δηλ. αγνόησε σοβαρούς ή ελαφρότερους τραυματισμούς. Η δε αναλογία ανδρών προς γυναίκες ήταν 60%-40%.
Η κοινωνιολόγος και συγγραφέας δρ. Liliana Arroyo σχολιάζει: “Οι φωτογραφίες selfie όπως και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γίνει μέρος των ανθρώπινων σχέσεων και επικοινωνίας. Έτσι οι τρόποι έκφρασης ενώ είναι πολύ διευρυμένοι ξαφνικά μπορούν να ξεφύγουν και να γίνουν επικίνδυνοι στη μάταιη προσπάθεια διαφοροποίησης και υπεροχής. Τα social media ανταμείβουν το πιο ακραίο περιεχόμενο επειδή απλά προσελκύει την περισσότερη προσοχή και τα likes. Το έπαθλο είναι η αναγνώριση στον ψηφιακό κόσμο που ανεβάζει την αδρεναλίνη για κάθε like. Έτσι μερικοί παίρνουν υπερβολικά ρίσκα σε αναζήτηση της ψηφιακής ανταμοιβής μη θέτοντας τα όρια ανάμεσα στο εφικτό και το παρακινδυνευμένο.”Ο ψυχίατρος Enrique Garcia Bernardo επισημαίνει ότι: “Εικόνες ρίσκου αποτελούν ένα εύκολο τρόπο για ν αποκτήσει κανείς μια εύκολη αλλά ψευδεπίγραφη αναγνωρισιμότητα. Μετράνε μόνο τα likes και οι ακόλουθοι, όχι το ίδιο το επίτευγμα. Πρόκειται για ένα μηχανισμό επιβεβαίωσης που διαδίδεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Στο σημείο αυτό μερικοί παίρνουν παράλογα ρίσκα. Έτσι αυτοί αναζητώντας την αναγνώριση χωρίς όρια παραμερίζουν την ασφάλεια και την φροντίδα να μην πάθουν κακό.”
Σαν να μην έφθαναν τα ατυχήματα, έχουμε και τις …δολοφονίες με πρόσχημα τις selfie. Είναι ακριβώς η περίπτωση του Τούρκου Ηakan Aysal που σκέφθηκε να ξεφορτωθεί την έγγυο γυναίκα του το 2018 με το κόλπο της Selfie. Την έπεισε λοιπόν να βγάλουν μια παρακινδυνευμένη φωτό στην Κοιλάδα των Πεταλούδων Mugla, στη νότια Τουρκία. Και όταν την παρέσυρε στην άκρη του γκρεμού, ένα σπρώξιμο ήταν αρκετό. Ήταν όμως εξαιρετικά άτυχος γιατί στο ίδιο σημείο άλλοι επισκέπτες που τραβούσαν video, τον κατέγραψαν σε κάποια πλάνα και όταν έμαθαν για το θάνατο της Semra, παρέδωσαν στην αστυνομία το video. Στα εργαστήρια αποδείχθηκε ότι την είχε σπρώξει προς το θάνατο και έτσι καταδικάστηκε σε ισόβια, αν και φανταζόταν ότι είχε διαπράξει το τέλειο έγκλημα. Όλως τυχαίως πάνω από 200 γυναικοκτονίες από συζύγους διαπράττονται στην Τουρκία κάθε χρόνο…. και με selfie.