ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Οι πρώτοι 20 Έλληνες μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες με κάποιους καθηγητές τους, στο πρώτο αυτόνομο ελληνικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών (Π.Μ.Σ.) που οργανώνει και πραγματοποιεί το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας. Ο ακριβής επιστημονικός του τίτλος είναι «Παραγωγή βίντεο, οπτικοακουστικά μέσα και κινούμενα γραφικά». Η αναμνηστική φωτογραφία βγήκε στο πρώτο μάθημα που πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2015
Να λοιπόν που υπάρχουν και καλά νέα για τον κλάδο. Ένα από αυτά είναι η έναρξη, ήδη από την φετινή Ακαδημαϊκή χρονιά, μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας.
Πριν καλά καλά ανακοινωθεί η ίδρυσή του, υποβλήθηκαν πολλές αιτήσεις εγγραφής από τις οποίες η αρμόδια επιστημονική επιτροπή ενέκρινε είκοσι (20). Έτσι το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα corpus μεταπτυχιακών φοιτητών υψηλού επιπέδου. Όλοι τους είναι κάτοχοι πτυχίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με ήδη πολύ καλές γνώσεις για την τέχνη και τεχνική της εικόνας, σταθερής και κινούμενης. Υπ’ όψη ότι η παρακολούθηση του μεταπτυχιακού δεν είναι δωρεάν. Τα δίδακτρα ανέρχονται στο καθόλου ευκαταφρόνητο για τα ελληνικά δεδομένα ποσό, των 4.500 ευρώ, που οι υποψήφιοι καλούνται να καταβάλουν σε τέσσερις ισόποσες δόσεις. Ας τονίσουμε κάπου εδώ το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο, αυτόνομο και αυτοχρηματοδοτούμενο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που εγκρίθηκε και λειτουργεί στη χώρα μας στον τομέα της εικόνας, το οποίο με την ολοκλήρωσή του παρέχει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης. Αυτά ως προς το διαδικαστικό – οργανωτικό κομμάτι του εγχειρήματος.
Γιατί αν δούμε το θέμα από οικονομικο-κοινωνική σκοπιά γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα οφέλη από αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες για την ελληνική κοινωνία γενικότερα αλλά και ειδικότερα για τον φωτογραφικό κλάδο είναι σημαντικά.
Πρώτα απ’ όλα αρχίζει επιτέλους κάτι να κινείται σε έναν εκπαιδευτικό τομέα που βρίσκονταν σε μακρόχρονη υστέρηση στη χώρα μας κι αυτός ο τομέας είναι η παροχή μεταπτυχιακής παιδείας στο ευρύ γνωστικό αντικείμενο της εικόνας. Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα μόνον το Ελληνικό κράτος -είτε συμφωνούμε είτε όχι- έχει το δικαίωμα παροχής σπουδών στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και αναγνωρισμένων κρατικών πτυχίων με τη λήξη των σπουδών. Θυμίζουμε επίσης ότι μόλις το 1985 η χώρα μας απέκτησε την πρώτη δημόσια σχολή φωτογραφίας σε τριτοβάθμιο επίπεδο που παρέχει αναγνωρισμένο δίπλωμα φωτογράφου. Και αυτή είναι το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας.
Δεύτερον τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν δεν είναι αμελητέα: Πολλές ελληνικές οικογένειες θα αποφύγουν την οικονομική αιμορραγία από την υποχρεωτική, λόγω έλλειψης άλλης επιλογής, παρακολούθηση αντίστοιχων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο εξωτερικό με ασύγκριτα υψηλότερο κόστος.
Τρίτον υπό την πίεση της λογικής του “εγώ πληρώνω” θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Τμήματος Φωτογραφίας και αναμφισβήτητα θα ανέβει ακόμη υψηλότερα το επίπεδο της παρεχόμενης φωτογραφικής εκπαίδευσης.
Τέλος για όσους δεν το γνωρίζουν, πριν ένα χρόνο το Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας πέρασε από εξωτερική αξιολόγηση επιτροπής καθηγητών Πανεπιστημίων του εξωτερικού αποσπώντας όχι απλά επαίνους αλλά εγκωμιαστικά σχόλια για το επίπεδο σπουδών κι άλλα πολλά. Αυτά γιατί το καλό πρέπει να λέγεται.