Το θέμα αν θα πρέπει το φωτογραφικό επάγγελμα να είναι “κλειστό”, αν και που υπάρχει μαύρη εργασία στον κλάδο και άλλα ζητήματα θίγει εκ νέου αναγνώστης μας με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα…
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αν μου το επιτρέπετε μετά την επιστολή του κ. Λουκόπουλου θα ήθελα να ρωτήσω, πως μπορεί κάποιος να μου απαγορεύσει να φωτογραφίζω ότι θέλω αφιλοκερδώς ως ερασιτέχνης φωτογράφος (έχω σπουδάσει φωτογράφος) αλλά δεν άσκησα πότε αυτό σαν επάγγελμα!
Δεν διαφωνώ ότι έτσι κάποιοι επαγγελματίες χάνουν χρήματα αλλά αν σκεφτείτε ότι πλέον δεν υπάρχουν κλειστά επαγγέλματα και βεβαίως μετά την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών που σε κάνουν «ειδικό», ήταν αναμενόμενο το επάγγελμα του ελεύθερου επαγγελματία φωτογράφου να φθίνει!!! Παλιά στο «χωριό» υπήρχαν δέκα (10) φωτογραφεία με στούντιο εσωτερικά και τώρα είναι μόνο τρία και αν δεν υπήρχε το photoshop και οι φωτογραφίες ταυτοτήτων κλπ θα είχε μείνει ένα(1).
Ευχαριστώ για την φιλοξενία,
ΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το σχόλιό μας
Αγαπητέ Τάκη,
Το θέμα δεν αφορά τους ερασιτέχνες φωτογράφους ούτε τους επαγγελματίες που φωτογραφίζουν δωρεάν και αφιλοκερδώς (…). Και όταν λέμε αφιλοκερδώς πολλοί το εννοούν διαφορετικά. Γιατί δεν μπορεί κάποιος να φωτογραφήσει …αφιλοκερδώς ένα μεγάλο ξενοδοχείο, ή να κάνει 200 λήψεις αντικειμένων για ένα eshop δωρεάν. Αυτό αλλιώς το εκλαμβάνει η εφορία. Στον κλάδο το αποκαλούμε »παραεπαγγελματισμό» και μαύρη εργασία. Το θέμα είναι πολύ απλό για να λυθεί και λέγεται “πιστοποίηση”. Με άλλα λόγια για να δουλέψεις επαγγελματικά ως φωτογράφος θα πρέπει ένας επίσημος κρατικός φορέας ή ίσως το τοπικό σωματείο να σου εκδώσει επαγγελματική ταυτότητα μετά από κάποιες διαδικασίες και προϋποθέσεις. Κάτι που σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό. Εκτός από την γνωστή έναρξη επαγγέλματος κλπ. Το θέμα έχει και άλλες προεκτάσεις… Περιμένουμε να τοποθετηθούν και τα σωματεία.
Τ.Τ.