Από τα γραφόμενα του φίλου μας Αναγνώστη από το πανέμορφο Αμύνταιο διαφαίνεται μία λανθάνουσα διαμάχη που παίρνει τις διαστάσεις έντονης αμφισβήτησης των επαγγελματιών φωτογράφων για διάφορους λόγους. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και διατυπώνεται με ειλικρίνεια. Ιδού…
Δείτε τις πρώτες αναφορές στο θέμα: 1η, 2η, 3η, 4η, 5η, 6η, 7η, 8η, 9η & 10
Καλημέρα σας,
Ονομάζομαι Λ. Χ., είμαι κάτοικος Αμυνταίου Ν.Φλώρινας και είμαι ερασιτέχνης φωτογράφος από το 1975 (με φωτογραφική μηχανή ΖΕΝΙΤ τότε).
Έχω φωτογραφήσει γάμους και βαφτίσια αφιλοκερδώς για φίλους και συγγενείς με τη δική μου φωτογραφική ματιά χρησιμοποιώντας ένα φιλμ 36αρι το οποίο παρέδιδα στους ενδιαφερόμενους.
Οι επαγγελματίες φωτογράφοι, εκείνη την εποχή, «τραβούσαν» πάνω από 10 φιλμ 36άρια που, κατά τη γνώμη μου, ήταν υπερβολή γιατί η ίδια στάση απεικονίζονταν πολλές φορές χωρίς ουσία. Σήμερα πάλι με την ψηφιακή τεχνολογία το σύνολο των φωτογραφιών υπερβαίνει τις 2.000 (2.172 από πρόσφατες λήψεις σε γάμο συγγενή).
Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής: Οι επαγγελματίες φωτογράφοι πως πιστοποιούνται ότι κατέχουν την τέχνη και τεχνική της φωτογραφίας; Όταν κάνει κάποιος έναρξη δραστηριότητας στην ΔΟΥ, καταθέτει κάποια ειδικά διαπιστευτήρια, διπλώματα κλπ που δεν γνωρίζω;
Και ένα τελευταίο: γιατί οι επαγγελματίες φωτογράφοι δεν παραδίδουν τα φωτογραφικά αρχεία (από αρραβώνες,γάμους, βαπτισία) στους ενδιαφερομένους;
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Λ.Χ.
(Τα στοιχεία του επιστολογράφου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).
Το σχόλιό μας
Αγαπήτέ φίλε Λ.,
Θυμίζω το πρόβλημα: οι επαγγελματίες δηλ. όσοι έχουν ανοίξει επιχείρηση, πληρώνουν εφορία και όλα τα συμπαρομαρτούντα δεν δέχονται τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτους που δουλεύουν από το σπίτι τους χωρίς καμία φορολογική υποχρέωση προς το κράτος κλπ. Δεν τίθεται σε αυτή τη φάση θέμα γνώσεων, διπλωμάτων κλπ. αλλά τήρησης της νομιμότητας. Θα πρέπει η πολιτεία να φροντίσει με τα όργανα που διαθέτει είτε να επιβάλλει τα υπό του νόμου προβλεπόμενα είτε να αποδεχτεί νομοθετώντας ξεκάθαρα ότι συμβαίνει στον αγγλοσαξωνικό επιχειρηματικό κόσμο: Να δέχεται δηλ. τις αποδείξεις από κάθε εισόδημα και να φορολογεί στο τέλος του έτους τα κέρδη που θα προκύπτουν από τα ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης έσοδα, μείον τα πάσης φύσεως έξοδα. Ας ξεκαθαρίσουν πρώτα οι κανόνες του παιχνιδιού και μετά μιλάμε για τα ποιοτικά και άλλα χαρακτηριστικά της δουλειάς του επαγγελματία.
Τ.Τ.