Για να είµαστε αντικειµενικοί, οι πωλήσεις των φωτογραφικών µηχανών τον τελευταίο χρόνο (2013) ήταν γενικώς ασθενικές, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Βέβαια, περισσότερο υπέφεραν οι compact και λιγότερο οι DSLR. Αυτό που µας κάνει όµως να αναρωτιόµαστε και να ενδίδουµε σε διάφορες υποθέσεις και παραφιλολογίες είναι το γιατί τελικά οι mirrorless µετά από τόσα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της βιοµηχανίας.
Φυσικά µιλάµε για οικονοµικές προσδοκίες και όχι για τεχνολογικές, µιας και το 2013 µας έδωσαν από άποψη χαρακτηριστικών περισσότερα από όσα ελπίζαµε. Πιο συγκεκριµένα, το 2013 έφυγαν από τα εργοστάσια 25% λιγότερες mirrorless µηχανές σε σχέση µε το 2012 και οι πωλήσεις τους ήταν µόλις στο 1/3 των προσδοκιών και προβλέψεων της IDC.
Ιδιαίτερο πλήγµα για τα εργοστάσια απετέλεσαν οι χαµηλές πωλήσεις των mirrorless στις αγορές της Αµερικής και της Ευρώπης. Μέχρι τώρα η µοναδική αγορά που τις έχει αγκαλιάσει είναι αυτή της Ιαπωνίας, στην οποία πωλήθηκαν το 27% από το σύνολο των mirrorless που διακινουνται παγκοσµίως.
Eνδιαφέρον έχουν οι αναλύσεις ως προς το γιατί κάποιες αγορές παραµένουν αδιάφορες. Το εβδοµαδιαίο βρετανικό περιοδικό Amateur Photographer, δίνει τη δική του ερµηνεία ως προς το γιατί το 2013 πουλήθηκαν 46.000 λιγότερες mirrorless σε σχέση µε το 2012 στην Αγγλία. Έτσι οι δηµοσιογράφοι του Amateur Photographer επιδόθηκαν σε µια εκτεταµένη έρευνα ανάµεσα σε επαγγελµατίες φωτογράφους, φοιτητές, χοµπίστες και απλούς καταναλωτές. Το σηµαντικότερο εύρηµα ήταν, κατά τη γνώµη µας πάντα, το ότι οι καταναλωτές δεν έχουν αντιληφθεί και ξεκαθαρίσει τη διαφορά ανάµεσα στα διάφορα φορµά. Σκεφτείτε τα πόσα ονόµατα έχουµε για τις mirrorless διεθνώς (µαζί µε το “mirrorless”).
Εµείς στην Ελλάδα εκτός από mirrorless έχουµε υιοθετήσει και το CSC (Compact System Cameras). Επίσης έχει προταθεί ο όρος ILCs (Ιnterchangeable Lens Compacts) καθώς και το εσκεµµένα φαιδρό και ευτυχώς βραχύβιο EVIL (Electronic Viewfinder Interchangeable Lens). Kατόπιν αυτών, τουλάχιστον οι βρετανοί µoιάζουν µπερδεµένοι για τις mirrorless. Αντιθέτως τα πάνε πολύ καλά µε το πιασάρικο όνοµα των DSLR που πλέον το έχουν συνδέσει µε την ποιότητα. Γι αυτούς είναι οι µηχανές που αλλάζουν φακούς και βγάζουν καλές φωτογραφίες, ενώ το DSLR στην αντίληψη αρκετών υποδηλώνει όλες τις µηχανές µε εναλλάξιµους φακούς.
Ένας διευθυντής µεγάλου φωτογραφικού καταστήµατος διατύπωσε την απολύτως λογική πρόταση “Θα ήταν καλό επιτέλους να συµφωνήσουν όλες οι εταιρείες σε ένα όνοµα”. Ο Hidehiko Tanaka, managing director της Nikon UK σχολιάζει “Νώθω ότι σε αυτή τη χώρα όταν οι καταναλωτές λένε ότι θέλουν µια φωτογραφική µηχανή µε εναλλάξιµους φακούς εννοούν τις DSLR ενώ συχνά οι CSC αποκαλούνται DSLR από λάθος”. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο Barney Sykes, product manager Αγγλίας για την Panasonic.
Ένας ακόµα σηµαντικός λόγος που διατυπώνεται είναι η δύναµη της συνήθειας. Στο µυαλό του µέσου καταναλωτή οι αµιγώς φωτογραφικοί κατασκευαστές είναι η Canon και η Nikon, και για τους πιο παλιούς ή πιο ψαγµένους στη λίστα προστίθεται και η Olympus ή η Fujifilm. Έτσι ακόµα και αν οι mirrorless αποτελούν µικρά τεχνολογικά θαύµατα ή πληρούν τα αγοραστικά τους κριτήρια καταλήγουν να σνοµπάρονται εξαιτίας της ιδέας ότι µια καλή φωτογραφική µηχανή πρέπει να είναι οπωσδήποτε Nikon ή Canon. Το συµπέρασµα αυτό δεν είναι αβάσιµο. Πρόσφατα, ο Toshihisa Iida, Senior Manager Sales & Marketing της Fujifilm σε συνέντευξη στο DPreview δήλωσε πως αν η Canon και η Nikon έµπαιναν στην αγορά των high end mirrorless θα βοηθούσαν και τους υπόλοιπους ανταγωνιστές µέσω της αύξησης της αναγνωρισµότητας για την συγκεκριµένη κατηγορία. Η ενηµέρωση σχετικά µε την κατηγορία των mirrorless είναι η µεγαλύτερη πρόκληση που αντιµετωπίζουν οι ίδιοι µαζί µε τη Sony και την Olympus. Σε αντίστοιχη συνέντευξη ο Hirofumi Imano, Division Μanager του Product Strategy στην Olympus δήλωσε ότι η Nikon και η Canon πιθανότατα δεν θέλουν να εµπλακούν µε τις “σοβαρές” mirrorless για να µην ψαλιδίσουν τις πωλήσεις των DSLR όπου παίζουν µπάλα µόνοι τους.
Η Nikon µάλλον αναθεώρησε αν κρίνουµε από την ανακοίνωση της Nikon 1 V3 στις 13/3/2014. Η Canon φαίνεται να εµµένει στη απόφαση της αφού έχει κυκλοφορήσει µόνο την Canon EOS M, η οποία έχει καταργηθεί πλέον, και την EOS M2 που έκανε την εµφάνιση της µόνο στην αγορά της Ιαπωνίας. Και για να ρίξουν κι άλλο λάδι στη φωτιά και να στηρίξουν την απόφαση τους να µην πάρουν στα σοβαρά τις mirrorless (λες και χρειαζόµασταν κι άλλη απόδειξη µετά την EOS M) εκπρόσωπος της Canon δήλωσε ευθαρσώς σε συνέντευξη ότι οι DSLR είναι πολύ καλύτερες από τις mirrorless εξαιτίας του οπτικού προσοφθαλµίου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην αγορά των ΗΠΑ τα πράγµατα είναι ακόµα χειρότερα αφού η Canon προηγείται µε διαφορά στις πωλήσεις και οι αµερικάνοι αντιµετωπίζουν τις mirrorless ως τα µικρότερα και λιγότερο ικανά αδερφάκια των DLSR.