Μπορεί η φωτογραφική αγορά να παρουσιάζει σημεία κόπωσης και υποχώρησης των πωλήσεων, όμως η ακόρεστη δίψα της αγοράς για φωτογραφία και megapixel θα πάρει άλλες μορφές όπως τουλάχισοτν πιστεύουν οι αναλυτές αγοράς και θα κρατήσει ζωντανή την ανάπτυξη που τα τελευταία χρόνια είναι διψήφιου ρυθμού για τους αισθητήρες.
Για τη Sony οι φωτογραφικές μηχανές είναι μόνον ο ένας από τους τομείς που απορροφούν παραγωγή φωτογραφικών αισθητήρων και μάλιστα όχι μόνον inhouse. Δε μιλάει δηλ. μόνο για τις μηχανές Cybershot και Alpha, τις κονσόλες Playstation και τα smartphones Χperia, αλλά και προμηθεύει πολλούς άλλους κατασκευαστές. Φέτος (οικονομικό έτος που λήγει στις 31 Μαρτίου) λοιπόν αναμένει τις πωλήσεις imaging sensor να ανέλθουν στα 360 δις γιεν ή 3,52 δις δολ. ενώ έχει μερίδιο 44% της παγκοσμιας αγοράς. Ανάμεσα στα πιο επιφανή μοντέλα που φωτογραφίζουν με αισθητήρα Sony είανι το iPhone 5s και το Samsung Galaxy S4. Πέρα από τα διάσημα κινητά αισθητήρες Sony βρίσκονται και σε πιο low end λύσεις φθηνότερων συσκευών.
Η μόδα των selfies φέτος φαίνεται ότι οδηγεί την αγορά σε νέα ανάπτυξη. Η επόμενη γενιά front face αισθητήρων θα χρειαστεί να έχει καλύτερες προδιαγραφές οπότε η ζήτηση θα αυξηθεί θεαματικά, ανοίγοντας στην πράξη μια καινούργια αγορά, παρατήρησε ο κος Yutaka Okamoto, πρόεδρος Sony Device Division. H πρώτη μεγάλη παραγγελία ήλθε από κινέζους κατασκευαστές που είναι πολύ ευέλικτοι και οι πρώτοι που φέρνουν στην αγορά μοντέλα με hi end front face cameras. H απορρόφηση από τους κινέζους θα αντισταθμίσει για την Sony την απώλεια ενός σημαντικού πελάτη, της Samsung, που πλέον αυτονομείται πλήρως. Οι κορεάτες σταδιακά είχαν φροντίσει να απεξαρτηθούν από τις παραγγελίες προς τρίτους κατασκευαστές για τους φωτογραφικούς αισθητήρες. Πρώτα είχαν αντικαταστήσει τη Sony στις μεγάλες φωτογραφικές μηχανές NX. Διετήρησαν όμως τις εμπορικές σχέσεις για τα top of the range smartphones Galaxy σειράς S. Τώρα λοιπόν που το καινούργιο Galaxy S5 θα έχει in house αισθητήρα made in Korea, η Sony κατά θετική για την ίδια, συγκυρία αντισταθμίζει την απώλεια προσελκύοντας άλλους εναλλακτικούς πελάτες όπως οι κινέζοι της Οppo, Xiaomi, Ηuawei κλπ.
Τη χρονιά που μας έρχεται η Sony ετοιμάζει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα εξαγοράζοντας τις εγκαταστάσεις παραγωγής αισθητήρων της Renesas Electronics στη Βόρεια Ιαπωνία έναντι ποσού 35δις. γιεν ή 342εκ. δολ. ώστε να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που θα κορυφωθεί το 2015 με ακόμη καλύτερους αισθητήρες στα smartphones. H Sony και η Toshiba είναι οι μόνες εταιρίες που επενδύουν αυτό τον καιρό ποντάροντας στην βελτίωση της αγοράς φωτογραφικών αισθητήρων τη στιγμή που η Panasonic ακολουθώντας αμυντική στρατηγική αναδιάρθρωσης πρόσφατα πούλησε σχεδόν όλες τις παραγωγικές εγκαταστάσεις ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και άλλων IC σε ξένα συμφέροντα.Ας σημειώσουμε ακόμη την περυσινή απορρόφηση της ιαπωνικής Elpida Memory από την αμερικανική Micron Technology. O τομέας sensor chip είναι από τους λίγους κερδοφόρους για τη Sony τη στιγμή που οι τηλεοράσεις είναι στο κόκκινο και η εταιρία αποσύρεται από τα PC ενώ συνολικά οι ζημίες για το οικονομικό έτος 2013 (λήγει στις 31 Μαρτίου 2014) αναμένονται περίπου στα 110 δις γιεν. Φέτος λοιπόν η Sony κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξει το production pattern και θα επικεντρωθεί περισσότερο σε front facing camera sensors, ένα τομέα που κυριαρχούσε η Omnivision αλλά και σε άλλους αναπτυσσόμενους τομείς όπως sensor chip για parking systems στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην ιατρική διαγνωστική εικόνα κλπ. Θυμηθείτε λοιπόν. Όταν τραβάτε selfie με το το επόμενο smartphone σας, είναι πολύ πιθανόν να έχει αισθητήρα Sony νέας γενιάς και με πολύ καλύτερα φωτογραφικά χαρακτηριστικά.