Πολύς ντόρος γίνεται τα τελευταία χρόνια εντός και εκτός συνόρων για τους κινδύνους που ενέχει η δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών στο διαδίκτυο. Τι κι αν όλοι το λένε και κόπτονται ότι νοιάζονται γι΄αυτό; Οι γονείς στην πλειοψηφία τους αγνοούν αυτές τις συστάσεις και αναρτούν σε δημόσια θέα φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών τους, πολλές φορές με το αζημίωτο και εδώ εστιάζεται η ουσία του θέματος. Τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία τον περασμένο Νοέμβριο. Σε αυτή έλαβαν μέρος 1.273 γονείς από τους οποίους οι περίπου 1.000 ήταν γονείς παιδιών ηλικίας μικρότερης των 16 ετών και οι 273 -κρατηθείτε- influencers …ανήλικων παιδιών! Οι τελευταίοι που επιδεικνύουν τα παιδιά τους συστηματικά, κατ’ επάγγελμα και για οικονομικούς λόγους σε ποσοστό 75% το κάνουν για παιδιά κάτω των πέντε ετών εκ των οποίων το 21% διανύει τις πρώτες μέρες της ζωής τους και μόνον το 17% έχει ηλικία μεταξύ 10 και 16 ετών. Το γεγονός της μεγάλης έκθεσης των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα απασχόλησε και την Γαλλική Βουλή, η οποία ψήφισε πρόσφατα νόμο για την ”προστασία της παιδικής εργασίας” που στη Γαλλία απαγορεύεται αυστηρά στα παιδιά κάτω των 16 ετών ”συμπεριλαμβανομένου του διαδικτύου”.
Τι θεωρείται ως παιδική εργασία; Παιδιά που διαφημίζουν ρούχα, παιδιά που ”παίζουν” μαγειρεύοντας με συγκεκριμένα προϊόντα, παιδιά που επιδεικνύουν τα παπούτσια τους, τα ποδήλατά τους, τα παιχνίδια τους κ.α. Τα ποσά που διακινούνται σε αυτό τον τομέα και αποκομίζουν οι διάφοροι επιτήδειοι με τα παιδικά βίντεο και τις φωτογραφίες ως influencers, το αρμόδιο Γαλλικό υπουργείο τα υπολογίζει να σκαρφαλώνουν έως το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150.000 ευρώ το μήνα για τους πλέον ευφάνταστους γονείς/influencers. Αυτά συμβαίνουν ”εις Παρισίους” και κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους και στη χώρα μας.