Στο χαοτικό κόσμο των apps δεν λείπουν οι εκπλήξεις και οι αποκαλύψεις. Συχνά μαθαίνουμε για apps που είχαν πρόσβαση σε πολύ περισσότερα data από ότι δήλωναν ή ακόμη και για πλαστά apps που στην ουσία χάκαραν υπολογιστές και smartphone κλπ. Όμως η περίπτωση Premise είναι διαφορετική και αγγίζει πολύ τον κόσμο της φωτογραφίας. Κατατάσσεται στην κατηγορία των micro gig δηλ. apps που πληρώνουν μικροποσά για μικροαποστολές.
Η ιστορία ξεκίνησε το 2013 ως μια ακόμη startup (Premise Data Corp.) στο SanFransisco όπου οι χρήστες θα πληρώνονταν για φαινομενικά ασήμαντες φωτογραφίες της καθημερινότητας με το κινητό τους από καταστήματα, supermarket, δρόμους, συγκροτήματα γραφείων, εκκλησίες, συναγωγές κλπ. σε χώρες του Τρίτου Κόσμου ως επί το πλείστον, ως μέθοδος συλλογής τοπικών πληροφοριών για αξιοποίηση από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις χώρες. Οι πληρωμές ήταν μάλλον εξευτελιστικές της τάξης των 10, 20cents και σπάνια κάποιες αμείβονταν ακριβότερα. Το ενδιαφέρον είναι ότι εκτός από το φωτογραφικό υλικό, το Premise αποσπούσε όλα τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου, τα geodata (πως κινείτο στην καθημερινότητά του, τι άλλα apps είχε στο smartphone, το σύνολο των φωτογραφιών που τραβούσε και όχι μόνον αυτές που του είχαν ανατεθεί κλπ.
Από τη μεριά τους οι ιθύνοντες πίσω από το app, γρήγορα διεύρυναν το επιχειρηματικό τους μοντέλο και άρχισαν να πουλάνσε τα στοιχεία σε εταιρίες ασφαλείας, σε ξένες κυβερνήσεις και πιο πρόσφατα στην NSA (National Security Administration) κάτι σαν ΚΥΠ των ΗΠΑ, τον αμερικανικό στρατό και σε διάφορες άλλες, άγνωστες ακόμη κυβερνητικές ή μη υπηρεσίες. Μάλιστα η αμερικανική DailyMail αποκάλυψε έγγραφα με “προσφορές” της Premise προς τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν το 2019…
Το 2019 το app είχε 600.000 περίπου χρήστες σε 43 χώρες, ειδικά στη Μέση Ανατολή, μια ευαίσθητη περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ. Την μυστική δράση της Premise αποκάλυψε η Wall Street Journal αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον αδέσμευτο χαρακτήρα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας που είναι πραγματικός πυλώνας της δημοκρατίας και όχι κυβερνητικό παραμάγαζο. Τα άπειρα συνδεδεμένα με το διαδίκτυο smartphone αποτελούν πραγματικό πειρασμό για τις διάφορες «οντότητες» που καταφέρνουν όπως αποδεικνύνεται, δίνοντας ελάχιστα, να μετατρέπουν άθελά τους, σε κατασκόπους ανύποπτους χρήστες επεξεργαζόμενες τα big data δηλ. τεράστιο όγκο πληροφοριών που αν συσχετιστούν από ειδικούς αναλυτές καταλήγουν σε εντυπωσιακά συμπεράσματα. Κάποτε τουλάχιστον οι κατάσκοποι είχαν ένα γόητρο. Αμείβονταν καλά, ζούσαν την περιπέτεια, είχαν το glamour που αποθεώθηκε σε ταινίες τύπου James Bond. Σήμερα αμείβονται με ψίχουλα και κατασκοπεύουν άθελά τους…