Η σύγχρονη επιστήμη της κοινωνιολογίας προσεγγίζει και ερμηνεύει με έναν ιδιαίτερο τρόπο την ανθρώπινη συμπεριφορά με βάση την χρονική περίοδο γέννησής μας. Θα σταθούμε στο πως το γεγονός αυτό έχει καθορίσει τη σχέση μας με την τεχνολογία.
ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ
Έτσι ονομάζεται η γενιά που γεννήθηκε την περίοδο 1946-1964. Σύμφωνα με ακριβείς υπολογισμούς περίπου το 30% του πληθυσμού της Γης ανήκει σήμερα σ` αυτή τη γενιά. Είναι δηλαδή οι ηλίκες 50-70 ετών. Ονομάσθηκε έτσι γιατί μετά τον
Β` Παγκόσμιο Πόλεμο ακολούθησε μία πραγματική δημογραφική έκρηξη σ` όλον τον κόσμο και ειδικότερα στη δύση. Η γενιά αυτή αμφισβήτησε τα πάντα: απο τον τρόπο αμφίεσης μέχρι την πολιτική. Υιοθέτησε απίθανα δόγματα αλλά ήταν σ` έναν μεγάλο βαθμό από αδιάφορη έως τεχνοφοβική ως προς τα πενιχρά σε σχέση με σήμερα, επιτεύγματα της τεχνολογίας. Την ενδιαφέρει πρωτίστως π.χ.
η απόλαυση ενός καλού δείπνου με καλή παρέα και καλό κρασί παρά οι δυνατότητες του νέου… iΡhone και άλλα πολλά μιας και αρκετοί από εσάς που διαβάζετε την στήλη είσαστε όλοι… μωράκια της έκρηξης και καταλαβαίνετε πολύ καλα τι λέω!
Η ΓΕΝΙΑ Χ
Η γενιά αυτή περιλαμβάνει τις ηλικίες από 40 ως 50 χρονών, δηλαδή όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1965-1975. Η δεκατία αυτή υπήρξε πράγματι συγκλονιστική και μεστή από γεγονότα και κινήματα: Χίπις, πόλεμος Βιετνάμ, διδακτορία, σεξουαλική απελευθέρωση και πολλά άλλα.
Όσον αφορά την τεχνολογία,
η γενιά αυτή συμαδεύτηκε από την εμφάνιση και είσοδο της τηλεόρασης στην καθημερινότητα με τρόπο βίαιο και καθοριστικό.
Οι νέοι αυτής της γενιάς ενηλικιώθηκαν σε μια κοινωνία που λάτρευε τον υλικό πολιτισμό τον οποίο απόλαυσε κατηγορώντας παράλληλα τους γονείς της ως άπληστους αδυνατώντας να κατανοήσει γιατί αυτοί δουλεύουν ακόμη 12 ώρες το 24 ώρο…
Η ΓΕΝΙΑ “Υ”
Είναι οι σημερινοί νέοι δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από το 1990 μέχρι το 2002. Είναι στην πλειοψηφία τους τα παιδιά των “μωρών της έκρηξης”. Γεννήθηκαν στην καρδιά της ψηφιακής επανάστασης με το smartphone στη … κούνια, με προφίλ στο FB, μόνιμα δικτυωμένοι, ράθυμοι να απομνημονεύσουν οτιδήποτε μιας και γι΄αυτούς όλα τα θυμάται το Google και όλα μπορούν ν` ανέβουν και να περιμένουν στο σύννεφο και στις αχανείς μνήμες του υπολογιστή τους.
Οι παλιότεροι μιλούσαν για το “χάσμα των γενεών”. Ίσως εμείς πρέπει να μιλήσουμε σήμερα για την… άβυσσο των γενεών με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των επιχειρήσεων μας, μιας και οι νέοι αυτής της ηλικίας θα πρέπει σύντομα να τις στελεχώσουν και να τις διευθύνουν. Άντε τώρα να συνεννοηθείς εύκολα μ` έναν πιτσιρικά που κάθεται στην παραλία με κλειστά τα μάτια κι ακούει μουσική από το smartphone ενώ εσύ δεν χορταίνεις το τοπίο, τους πλαφασμούς των κυμάτων και την… καλλίγραμη μελαχρινή στην διπλανή ξαπλώστρα! Γι` αυτό θα τρελλαθούν οι κάλπες την ερχόμενη Κυριακή και οι δημοσκόποι θα πέσουν γι` άλλη μια φορά πολύ μα πολύ έξω στις προβλέψεις τους.