Στο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ που κυκλοφορεί δημοσιεύονται τα ευρήματα μίας σημαντικής –χωρίς καμία υπερβολή- έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο δείγμα 807 ατόμων.
Η έρευνα είναι όντως σημαντική όχι μόνον για το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε με τρόπο έγκυρο και σοβαρό και μάλιστα σε αυτό το τεράστιο, για τα υλικά μέσα του περιοδικού, δείγμα αλλά και για έναν ακόμη λόγο: Διότι στρέφει την προσοχή του κοινού σε ζητήματα όπως η προστασία της ιδιωτικής ζωής του Ατόμου την στιγμή που σήμερα αυτού του είδους οι αξίες όχι απλά υποχωρούν αλλά συνθλίβονται κάτω από την πίεση των πάσης φύσεως οικονομικών προβλημάτων. Τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι Αναγνώστες του ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ήταν δέκα, τα εξής:
1. Ζητάτε τη συγκατάθεση των εικονιζόμενων σε πλάνα φωτογραφίας δρόμου;
2. Έχετε ποτέ κάνει πορτραίτο αγνώστου χωρίς τη συναίνεσή του;
3. Θεωρείτε ότι είναι επιτρεπτό να περιλαμβάνονται παιδιά σε μια σκηνή που φωτογραφίζετε και στη συνέχεια αναρτάτε στα social media;
4. Η φωτογράφηση παιδιών είναι ευαίσθητο ή ακόμη θέμα ταμπού;
5. Θα απαντούσατε θετικά σε κάποιον άγνωστο που θα ζητούσε να σας φωτογραφίσει;
6. Στα ταξίδια σας, πιστεύετε ότι έχετε δικαίωμα να φωτογραφίζετε οτιδήποτε ακόμη κι αν περιλαμβάνει ανθρώπους;
7. Πιστεύετε ότι τα δημόσια πρόσωπα έχουν δικαίωμα να φέρνουν αντιρρήσεις στη δημοσίευση φωτογραφιών τους;
8. Σας έχουν απαγορεύσει ποτέ τη φωτογράφηση λόγω χώρου;
9. Έχετε ψάξει το θέμα της νομιμότητας όταν φωτογραφίζετε σε δημόσιους χώρους;
10. Πιστεύετε ότι η νομοθεσία που αφορά στο δικαίωμα των φωτογράφων να φωτογραφίζουν σε δημόσιο χώρο είναι αρκετά ξεκάθαρη και γνωστή σε όλους;
Τα ευρήματα της έρευνας είναι άκρως αποκαλυπτικά για τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των φωτογράφων μας -ερασιτεχνών και επαγγελματιών. Θα σας αποκαλύψω μόνον τούτο: Στην τελευταία “πονηρή” ερώτηση Νο 10 που ζητάει από τους ερωτώμενους να απαντήσουν αν γνωρίζουν περί της ισχύουσας νομοθεσίας και τι προβλέπει, οι περισσότεροι και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό 96,7% ομολογούν ότι «Όχι, δεν το ξέρουν». Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι βγαίνουμε με τη μηχανή μας στο δρόμο -αλλά και με το smartphone- και φωτογραφίζουμε αδιακρίτως τους πάντες και τα πάντα νομίζοντας ότι αυτοί που φωτογραφίζουμε έχουν πλήρη άγνοια ότι ο νόμος τους προστατεύει. Και φυσικά δεν αναλογιζόμαστε την βαριά καμπάνα που μας περιμένει αν κάποιος θιγόμενος μας τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη…
Αν σας ενδιαφέρει το θέμα περισσότερα θα βρείτε στο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ που κυκλοφορεί μαζί με τις πολύ χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές της ειδικευμένης σε αυτά τα θέματα δικηγόρου, Έλενας Α.Σπυροπούλου.