Μonitors για φωτογράφους

Μonitors για φωτογράφους

Με επικείμενη την άφιξη της νέας γενιάς monitor 4K, που ακολουθούν την έκρηξη των φωτογραφικών μηχανών και βιντεοκαμερών με παρόμοια δυνατότητα, το ενδιαφέρον για την κατηγορία αυτή ζωηρεύει. Μπορεί όλοι να συζητούν για τα monitor 4K που είναι το επίκαιρο hype, αλλά στο επίκεντρο είναι η ωρίμανση της mainstream τεχνολογίας. Δηλαδή των προσιτών πλέον monitor για photo retouching, των οποίων η σχέση τιμής/απόδοσης έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
Ποτέ στο παρελθόν δεν αγοράζαμε 23in. με εξελιγμένα IPS panel με Full HD ανάλυση σε τιμή κάτω από 200 ευρώ και 27in. συσκευές WQHD ανάλυσης (2560×1440) σε ακριβότερες μεν αλλά απολύτως λογικές για την επαγγελματική απόδοσή τους τιμές.

Ως δύο τρία χρόνια πριν, IPS και PLS τεχνολογία (άντε και MVA) μεταφραζόταν σε μεγάλο σχεδιαστικό και κατασκευαστικό κόστος, που μοιραία έπρεπε να μετακυλιστεί στον τελικό καταναλωτή. Σήμερα η μαζικοποίηση της παραγωγής έχει αλλάξει το σκηνικό. Ο φωτογράφος και γενικότερα οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για χρωματική ακρίβεια στην απεικόνιση μέσω υπολογιστή, έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες προσιτές επιλογές.
Η κατηγορία των 27in. για πρώτη φορά μοιάζει τόσο ελκυστική για επεξεργασία εικόνας. Είναι εντυπωσιακό να δουλεύει κανείς σε  ανάλυση 2560×1440 που δίνει άφθονη επιφάνεια στο desktop. Να ανοιγοκλείνει άνετα τις παλέτες του Photoshop και του Lightroom που μετά βίας βρίσκουν χώρο στο 1920×1080 του Full HD και να παρατηρεί τις λεπτομέρειες των εικόνων. Και το κυριότερο να εξασφαλίζει την χρωματική ισορροπία, να μπορεί να καλιμπράρει και να παρακολουθεί την οθόνη υπό γωνία χωρίς μετατοπίσεις στο χρώμα και τη φωτεινότητα.

Γιατί 27in.

Στον κόσμο της τεχνολογίας, παρατηρείται μια διαβάθμιση στη σχέση προσφερόμενων προδιαγραφών και κόστους (value for money). Στην μεν κορυφή έχουμε το state of the art, την απόλυτη απόδοση αλλά χωρίς  να λαμβάνεται υπόψη ο παράγων τιμή ενώ στη βάση κυριαρχεί η προτεραιότητα της χαμηλής τιμής με όλους τους συμβιβασμούς που συνεπάγεται. Στο μέσο της κλίμακας εντοπίζουμε τη χρυσή τομή που συνδυάζει και απόδοση και λογική τιμή. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και στον κόσμο των monitor για φωτογράφους. Aυτή τη στιγμή το sweet spot εκπροσωπείται από την κατηγορία των 27in. WQHD. Προσοχή όμως: στην αγορά κυκλοφορούν, πάλι στο δημοφιλές μέγεθος των 27in, κάποια φθηνότερα μοντέλα, αλλά με χαμηλότερη ανάλυση Full HD 1920×1080 ή λιγάκι παραπάνω 1920×1200. Eπίσης προσφέρονται χαμηλού κόστους μοντέλα με ΤΝ panel.

Η τεχνολογία

Dell_axim_LCD_under_microscope(1)Στην αναζήτηση της καλύτερης απόδοσης στα monitor, κατά διαστήματα έχουν αξιοποιηθεί διάφορες προσεγγίσεις.
Σε όλες τις σχεδιάσεις με οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD) έχουμε περίπου τα ίδια. Δηλ. κάθε pixel αποτελείται από τρία υπο-pixel RGB με τα τρία βασικά χρώματα του προσθετικού συστήματος. Λόγω του μικρού μεγέθους τους τα sub-pixel δεν είναι  ορατά στη συνηθισμένη καθημερινή παρατήρηση. Ανάλογα με τη σχεδίαση κάθε panel τα σχήματα και η διάταξη των subpixel μπορεί να αλλάξει. Όλα μαζι ανάλογα με τις τιμές φωτεινότητας κάθε subpixel σχηματίζουν την αίσθηση αναπαραγωγής ολόκληρης της παλέτας φυσικών χρωμάτων.
TN ή IPS; Δύο είναι οι τεχνολογίες στις οθόνες υγρών κρυστάλλων, η παλαιότερη TN (Twisted Nematic) και η νεώτερη ΙPS (In Plane Switching). Kαι στις δύο περιπτώσεις έχουμε ένα σύστημα φωτισμού από την πίσω πλευρά (backlight) που διαπερνά το “πλέγμα” των υγρών κρυστάλλων που ελέγχονται ηλεκτρονικά ώστε είτε να μπλοκάρουν είτε να επιτρέπουν τη διέλευση του φωτός. Στα συστήματα TN η λειτουργία μοιάζει παρόμοια με τα LCD των ρολογιών. Στην κατάσταση ηρεμίας τα μόρια υγρών κρυστάλλων εκτρέπουν την πολικότητα του φωτός κατά 90° ενώ αν εφαρμοστεί ηλεκτρική τάση αλλάζει η ευθυγράμμιση και οι φωτεινή δέσμη δεν εκτρέπεται. Οι οθόνες TFT κοστίζουν λιγότερο αλλά έχουν ένα μειονέκτημα. Επειδή βασίζονται στην πολικότητα και κατευθυνικότητα του φωτός, είναι ευαίσθητες ως προς τη θέση του παρατηρητή δηλ. έχουν μια βέλτιστη πολύ στενή οριζόντια και κάθετη γωνία θέασης. Πιο απλά αν ο χρήστης μετακινηθεί δεξιά ή αριστερά και πάνω κάτω, αμέσως αλλάζει η φωτεινότητα και χρωματική απόδοση. Επίσης είναι πιο ευπρόσβλητες σε φαινόμενα “διαρρέοντος φωτός” (backlight bleed).
Η τεχνολογία panel IPS είναι μαζί μας από το 1996 ενώ τελευταία έχουμε δει και παραλλαγές όπως το PLS της Samsung. To ΙPS δουλεύει με παρόμοιο τρόπο με το ΤΝ αλλά αντί να κάμπτουν το φως, οι κρύσταλλοι περιστρέφονται μόλις εφαρμοστεί τάση απαγορεύοντας τη διέλευση του φωτός. Λόγω της ιδιαίτερης δομής, το φως από IPS oθόνη έχει λιγότερη κατευθυντικότητα συγκριτικά με TN και γι αυτό οι γωνίες θέασης είναι μεγαλύτερες και τα χρώματα παραμένουν σταθερά.

Lumex-SSB-FX-7050UWW-BreakawayΒασικά σημεία

Ανάλυση. Όσο μεγαλύτερη τόσο το καλύτερο; Περίπου ναι αλλά… Μεγαλώνοντας η ανάλυση βλέπουμε περισσότερες λεπτομέρειες κάτι σημαντικό στις φωτογραφίες. Όμως τα εικονίδια και τα μενού μικραίνουν. Ευτυχώς τα Windows 8.0/8.1 προσφέρουν δυνατότητα συνεχούς scaling (κλιμάκωση μεγέθυνσης). Προσοχή: η δημοφιλής στις 27in. ανάλυση WQHD (2560×1440) δεν υποστηρίζεται από όλες τις κάρτες γραφικών.
LED vs. CCFL. Πολλά monitor πωλούνται με όπλο marketing το LED. Ουσιαστικά αναφέρονται μόνον στη φωτιστική πηγή που βρίσκεται πίσω από το LCD. To LED υπερτερεί σε σταθερότητα χρωματικής θερμοκρασίας, μικρότερη ηλεκτρική κατανάλωση και αντοχή στο χρόνο. Οι φωτιστικές πηγές τύπου CCFL είναι mini σωλήνες φθορισμού με ότι αυτό συνεπάγεται.
rotating baseMatte ή Glossy; H γυαλιστερή επιφάνεια δίνει καλύτερα και πιο βαθειά μαύρα. Υποφέρει όμως από αντανακλάσεις που κάνουν κουραστική την πολύωρη χρήση.
Βάση στήριξης. Πολλοί αδιαφορούν για το συγκεκριμένο στοιχείο, το ύψος του, τη σχεδίαση κλπ. Κι όμως. Αυξομειώνοντας το ύψος προσαρμόζουμε την οθόνη στο κατάλληλο σημείο εργασίας. Αν μάλιστα περιστρέφεται η βάση ακόμη καλύτερα. Μερικές βάσεις προσφέρουν περιστροφή σε κατακόρυφη θέση. Ενίοτε υπάρχει υδραργυρικός διακόπτης που προσαρμόζει την οθόνη αυτόματα (αρκεί να υποστηρίζεται και από την κάρτα γραφικών).
Ιnterfaces. Η κλασική (αναλογική) σύνδεση VGA ανήκει στο παρελθόν. Από τα ψηφιακά πρωτόκολλα το HDMI φθάνει μόνον ως 1920×1080 γιατί σχεδιάστηκε για να καλύπτει το Full HD. Oπότε για μεγαλύτερες αναλύσεις απαιτείται PC με κάρτα γραφικών που να έχει είτε DVI ή Displayport. Στον κόσμο των σύγχρονων Mac επικρατεί η θύρα Thunderbolt. Οπότε θα χρειαστούν και τα αντίστοιχα καλώδια ή αντάπτορες.
Displayport-to-HDMI-Adapter-CableΗχεία. Σίγουρα το ηχητικό μέρος δεν είναι κρίσιμο. Όμως τα ενσωματωμένα μικρά ηχεία, μας γλυτώνουν από εξτρά καλωδιώσεις που γεμίζουν το γραφείο.
USB hub. Συχνά ενσωματώνεται σε hi end οθόνες, εξοικονομώντας χώρο. Kαλύτερα να είναι UB 3.0.

Μετρήσεις

Για προσφέρουμε αντικειμενικές μετρήσεις χωρίς προσωπικές αξιολογικές εκτιμήσεις, προχωρήσαμε σε διαδικασία profiling με τα εργαλεία της x-Rite και το software iProfiler απάο τη σουίτα iPublish.που μεταξύ άλλων μετράει white point, φωτεινότητα (luminance) και gamma και δημιουργεί χρωματικά προφίλ. Μετά αναλύσαμε τα προφίλ στο ειδικό πρόγραμμα Gamutvision που αυτοματοποιημένα εξάγει την κάλυψη χρωματικού χώρου.
Για κάθε monitor παρατίθεται ο δείκτης Gamutvision και οι μετρήσεις Uniformity για τη χρωματική θερμοκρασία (σε βαθμούς kelvin)  και τη φωτεινότητα (σε μονάδες cd/m2) σε εννέα σημεία της επιφάνειας του monitor (κέντρο και οκτώ περιφερειακά).

 

Ben QBenQ PG2401PT
Πρώτη είσοδος στα professional monitor με 24in.

Η BenQ πολύ γνωστή για τα προβολικά της, αποτελεί νέο παίκτη στα hi end monitor για φωτογραφία και DTP, αν και έχει σημαντική τεχνογνωσία στις gaming οθόνες.

Η σειρά PG (Pro Graphics) στοχεύει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία και μάλιστα έρχεται-με προδιαγραφές Fogra/G7 και προρρύθμιση από το εργοστάσιο ένα-ένα κομμάτι. Όπως όλα της ομάδας που δοκιμάσαμε χρησιμοποιεί AH-IPS panel (που αποτελεί πατέντα της LG και δίδεται με άδεια σε πολλούς κατασκευαστές) ανάλυσης 1920x1200pixel δηλ. χαμηλότερη από τα υπόλοιπα του τεστ. Στον τομέα του backlight αξιοποιεί την τεχνολογία GB-r LED με μεγαλύτερη χρωματική ακρίβεια από τα White LED. Να ληφθεί όμως υπόψη ότι η επιφάνεια εδώ είναι 24in. αντί για 27in. οπότε η χαμηλότερη ανάλυση δεν γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή, όταν δουλεύουμε ένα πρόγραμμα όπως π.χ. Photoshop ή Lightroom. Απλά, τα 27άρια WQHD διευκολύνουν να εργάζεται κάποιος με δύο μεγάλα παράθυρα στην ίδια οθόνη. Το PG2401PT ενσωματώνει 14bit LUT (look up table) που υποστηρίζει παλέτα 1.07δισ χρωμάτων και hardware caliblration όπως κάθε monitor που σέβεται τον εαυτό του. Μάλιστα το BenQ είναι το μόνο από την ομάδα που προσφέρει το σκίαστρο (hood) στη στάνταρ συσκευασία. Επίσης συνοδεύεται από software καλιμπραρίσματος.
Από πλευράς interfaces η BenQ δεν τσιγγουνεύεται. Στην πίσω πλευρά θα βρούμε DVI, D-sub (VGA), HDMI, DisplayPort και Mini DisplayPort μαζί μία upstream USB θύρα ενώ αριστερά είναι η θέση των δύο USB 3.0 θυρών και του 8 σε 1 card reader που υποδέχεται κάρτες SD/MMC/MSProDuo. Τα πλαστικά και γενικά η ποιότητα κατασκευής είναι στα πολύ καλά στάνταρ του Dell και LG αλλά όλα μαζί πιο κάτω από το hi end professional επίπεδο του ΝΕC. Mας άρεσε και εδώ η δυνατότητα περιστροφής της βάσης δεξιά αριστερά καθώς και σε κατακόρυφη θέση. Μάλιστα στο συγκεκριμένο monitor 24in. Full HD έχει περισσότερο νόημα ο συνδυασμός δύο μονάδων για DTP π.χ. για την απεικόνιση δύο αντικρυστών σελίδων (σαλόνι) tabloid.
To menu ΟSD (On Screen Display) ενεργοποιείται πατώντας τα κουμπιά κάτω δεξιά στο πλαίσιο που μοιάζουν αόρατα και  μόνον όταν φωτιστούν γίνονται αντιληπτά από τον  …ανυποψίαστο χρήστη. Οποιοδήποτε από αυτά φέρνει το Quick menu με τα 4 πρώτα να αφορούν την επιλογή εισόδου, χρωματικής λειτουργίας, φωτεινότητας και contrast. Παραπέρα με το Custom 1-4 παραμετροποιούνται τα πάντα.Το BenQ μας εντυπωσίασε με τη σταθερότητά του στην φωτεινότητα και χρώμα σε όλη την επιφάνεια (Uniformity) ενώ πλησίασε πολύ την εργοστασιακή προδιαγραφή κάλυψης AdobeRGB (Gamutvision 98%).

BENQ_(1)

UNIFORMITY με το x-Rite Profiler
ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ / ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

monitors_236.indd

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

•    (Panel) 24” AH-IPS • 1920×1200
•    178°/178° • (Contrast) 1000:1
• (Φωτεινότητα) 350cd/m2 • (απόκριση) 5msec. • (Παλέτα) 1,07δισ χρώματα • (Ηλεκτρ. Κατανάλωση): 0,5W (standby) 74W (max.) • Διαστάσεις: 55,4×54,2×25,4cm*
•    Βάρος: 12,4κιλά* (*με σταντ)

ANTIΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Divitec AE
ΤΙΜΗ: €1019 (με ΦΠΑ)

 

DELL_U2713HDell Ultrasharp U2713Hb
Με άριστη σχέση ποιότητας/τιμής

Η σειρά Ultrasharp της Dell με τα καλά panel και τις λογικές τιμές έχει καθιερωθεί στις προτιμήσεις των απαιτητικών χρηστών ιδίως στις κατηγορίες 23 και 24in. όπου έχει πολύ μεγάλο μερίδιο πωλήσεων.

Στις 27in. συμμετέχει με διάφορα μοντέλα εκ των οποίων μας στάλθηκε το δοκιμασμένο στην αγορά (από το 2013), U2713H, ένα best seller monitor. Xρησιμοποιεί panel AH-IPS (Αdvanced High performance) μια τεχνολογία που υπόσχεται καλύτερη διαχείριση χρώματος και ενεργειακή αποδοτικότητα σε σχέση με τα “κοινά” IPS. Αυτό κατά τον κατασκευαστή μεταφράζεται σε κάλυψη κατά 99% του χρωματικού μοντέλου Adobe RGB. Όπως και σε όλα τα monitor 27in. του τεστ η ανάλυση είναι WQHD 2560x1440pixel.
H σχεδίαση με σχετικά λεπτό πλαίσιο (bezel) πάχους 2cm και ρυθμιζόμενο βραχίονα που ανυψώνεται και περιστρέφεται, παίρνει καλούς βαθμούς για την εργονομία. Η οθόνη μπορεί να περιστραφεί κατά 90° και να έλθει σε κατακόρυφη θέση χωρίς όμως αυτόματο υδραργυρικό διακόπτη προσανατολισμού οπότε η σχετική ρύθμιση πρέπει να γίνει από τα settings της κάρτας γραφικών του υπολογιστή ή το Utility Dell Display Manager. Το τελευταίο προσφέρει τις επιπρόσθετες δυνατότητες Easy Arrange για χειρισμό πολλαπλών παράθυρων στην επιφάνεια εργασίας και PowerΝap για ρύθμιση της φωτεινότητας κατάσταση αδράνειας.
Από πλευράς θυρών επικοινωνίας το monitor διαθέτει όλα τα αναγκαία δηλ. VGA (που όμως δεν υποστηρίζει την πλήρη ανάλυση), HDMI (oμοίως) και DVI και DisplayPort που αυτές καλύπτουν το WQHD, μαζί με ένα upstream USB και τέσσερις down USB 3.0, τοποθετημένες δύο στην πίσω πλευρά μαζί με τα υπόλοιπα interfaces και δύο στο πλάι αριστερά δίπλα στο slot του card reader. H έξοδος ήχου ουσιαστικά χρησιμεύει ως passthrough για να περάσει ο ήχος από το το HDMI ή το DisplayPort σε εξωτερικό ηχείο.
Το μενού είναι εργονομικό και τα κουμπάκια κάτω δεξιά στο πλαίσιο συνηθίζονται πιο εύκολα από τα ημιεπαφικά της LG. Kανένα δεν έχει ένδειξη πάνω στο πλαίσιο αλλά αυτό δεν ενοχλεί διότι μόλις πατηθούν εμφανίζεται σχετικό φωτεινό μενού OSD ακριβώς δίπλα. Μάλιστα δύο από τα κουμπιά μπορούν να προγραμματιστούν για τις πιο συχνές ρυθμίσεις. Εκτός από τις απλές ρυθμίσεις(στάνταρ, Μultimedia, Movie, Game, sRGB και Text, υπάρχoυν έτοιμες θέσεις χρωματικής θερμοκρασίας (preset ColorTemperature) και Custom λειτουργία που προφανώς θα απασχολήσει τους επαγγελματίες.
Το Dell τα πήγε εξαιρετικά στην κάλυψη χρωματικού χώρου με μέτρηση 98% Gamutvision δηλ. πολύ κοντά στην εργοστασιακή τιμή και κάποιες αναμενόμενες αλλά όχι ενοχλητικές αποκλίσεις στην ενοποιημένη συμπεριφορά ως προς τη χρωματική θερμοκρασία και φωτεινότητα.

DELL

UNIFORMITY με το x-Rite Profiler
ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ / ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

monitors_236.indd
ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

• Panel 27” AH-IPS • 2560×1440 • 178°/178°  • (Contrast) 1000:1 • (φωτεινότητα) 350cd/m2 • (απόκριση) 6msec. • Παλέτα 1,07δισ χρώματα
• (Ηλεκτρ. Κατανάλωση): 0,5W (standby) 60W (max.) • Διαστάσεις: 42,3×63,9x20cm* • Βάρος: 8,75κιλά* (*με σταντ)

 

ANTIΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Dell
ΤΙΜΗ: €699 (με ΦΠΑ)

 

lg-commercial-27MB85-hq02LG 27MB85
Πολύ καλή και με Thunderbolt

H LG προμηθεύει IPS panel σε τρίτα εργοστάσια που συναρμολογούν monitor με δικά τους DAC, backlight, κυκλώματα οδήγησης και firmware. Eδώ και δύο τρία χρόνια έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να καθιερωθεί στην ομάδα των σοβαρών κατασκευαστών monitor για επαγγελματική χρήση με τη σειρά ColorPrime.

Εδώ θα βρούμε monitor και Ultrawide 21:9 για χρήση κυρίως σε βιντεοπαιγνίδια και 16:9 όπως το συγκεκριμένο 27MB85 της δοκιμής, το οποίο όχι μόνον υποστηρίζει hardware calibration με το σύστημα TrueColor Pro αλλά είναι από τα ελάχιστα με θύρα Thunderbolt 2 φιλική στον κόσμο των χρηστών Μac που έχει το πλεονέκτημα του μεγάλου bandwidth ως 20Gbps. H LG περηφανεύεται για την εργονομία της αφού έχει πιστοποιηθεί ως Flicker -Safe (απαλλαγμένη από τρεμόπαιγμα) από τον οργανισμό TUV και επιπλέον διαθέτει τo ειδικό Reader mode που περιορίζει την κουραστική για την ανθρώπινη όραση μπλε ακτινοβολία.
To “δικό μας” LG είχε ένα τυπικό IPS panel χωρίς ν’ αναφέρεται ως AH-IPS, με ανάλυση WQHD, μέγιστη φωτεινότητα 350cd/m2, xρόνο ανόδου 5msec και (πραγματικό) λόγο contrast 1000:1. Να σημειώσουμε ότι το δυναμικό κοντράστ που παραθέτουν αρκετοί κατασκευαστές δεν είναι ευθέως συγκρίσιμο και επαληθεύσιμο μέγεθος. Ως προς τη γκάμα η LG δίνει 99% κάλυψη του χρωματικού χώρου AdobeRGB.
Στον τομέα των εισόδων/εξόδων εκτός από τις δύο θύρες Thunderbolt υπάρχoυν θύρες για HDMI, DVI Dual Link, DisplayPort και USB 3.0 hub με μία upstream και 3 downstream επαφές. Η κεντρική κολώνα στήριξης δίνει δυνατότητα κατακόρυφης τοποθέτησης αλλά όχι περιστροφής στη βάση, υπολειπόμενης με αυτήν την παράλειψη, της εργονομίας συγκριτικά με τα υπόλοιπα monitor. Από την άλλη μεριά, το LG είναι το μόνο που στη συσκευασία περιλαμβάνει αισθητήρα καλιμπραρίσματος, εξοικονομώντας χρήματα από την αγορά ξεχωριστής συσκευής του ανταγωνισμού, αν ο χρήστης αποφασίσει να αξιοποιήσει το δωρεάν παρεχόμενο λογισμικό Τrue Color Pro, αντί άλλης “εξωτερικής” λύσης. Να σημειώσουμε ότι  το Τrue Color Pro συνεργάζεται και με τα γνωστά Spyder 4, ColorMunki ή i1Display Pro σε περίπτωση που έχετε κάποιο διαθέσιμο. Mια καλή ρύθμιση για το ξεκίνημα του καλιμπραρίσματος είναι Brightness στο 120, θερμοκρασία χρώματος 6500°Κ και gamma 2.2. Μετά το monitor θα απεικονίσει τα κατάλληλα color patches και θα αυτορρυθμιστεί χάρη στο hardware calibration.
Το LG απέδειξε τα σημαντικά βήματα προόδου της εταιρίας στο hi end, με αξιόλογα σταθερό Uniformity και στις δύο παραμέτρους ενώ βρίσκεται ελάχιστα πίσω  στο δείκτη Gamutvision (97%) για την κάλυψη AdobeRGB.

LG

UNIFORMITY με το x-Rite Profiler
ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ / ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

monitors_236.indd

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

•Panel IPS • 2560×1440 • 178°/178°
• (Contrast) 1000:1 • (φωτεινότητα) 340cd/m2 • (απόκριση) 5msec.
• Παλέτα 1,07δισ χρώματα
• (Ηλεκτρ. Κατανάλωση) 1,2W (power save) 50W (τυπική.) • Διαστάσεις: 64,3×41,7×25,9cm* • Βάρος:  6,7κιλά* (*με σταντ)

ANTΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: LGE Hellas

ΤΙΜΗ: €798 (με ΦΠΑ)

 

NEC-SV272-DisplayViewLeftBlack-highresΝEC Spectraview 272
Reference monitor.

Η σειρά ΝEC SpectraView αποτελεί μύθο ανάλογο της EIZO ColorEdge στον κόσμο των hi end επαγγελματικών monitor, υποδηλώνοντας υψηλό γόητρο και “βαρειά” τεχνολογία. Προφανώς η τιμή του μοντέλου 272 που δοκιμάσαμε δεν αφορά όλον τον κόσμο αλλά τους λίγους εκείνους που εκτιμούν τις ασυμβίβαστες προδιαγραφές, την απόλυτη ποιότητα κατασκευής και την υποστήριξη ενός απολύτως professional monitor.

To μοντέλο που δοκιμάσαμε ήταν το SV 272 από τη σειρά Reference με 3ετή πλήρη εγγύηση διατήρησης της αρχικής απόδοσης και 0pixel όταν τα άλλα της δοκιμής υποστηρίζονται από 2ετή εγγύηση καλής λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται στους ενδιαφερόμενους να ρωτούν για τυχόν κάλυψη από εγγύηση 0 (καμμένων ή κολλημένων) pixel, κάτι που δεν είναι αυτονόητο για τους πάντες. Το Νec φοράει το εξελιγμένο panel AH-IPS με αναλογία πλευρών 16:9 με μέγιστη φωτεινότητα 340cd/m2 λόγο κοντράστ 1000:1 και κάλυψη Adobe RGB 99,3%. Στη συσκευασία εκτός των τυπικών καλωδίων DVI και HDMI περιλαμβάνεται και kαλώδιο  (mini) DisplayPort διευκολύνοντας τη σύνδεση φορητών Macbook και Thinkpad, μεταξύ άλλων. Το σκίαστρο hood εδώ μπορεί να αγοραστεί προαιρετικά. Η βάρη είναι πραγματικά βαρειά, με μηχανισμό περιστροφής, αντάξια των επαγγελματικών προδιαγραφών και κρατάει το monitor σταθερό και ακλόνητο στη θέση του.
Η σχεδίαση της ΝΕC προσφέρει ορισμένα ορατά πλεονεκτήματα όπως ένα ειδικό σύστημα στα LED που το εργοστάσιο ονομάζει Backlight Aging Correction και αντισταθμίζει τη μεταβολή των χαρακτηριστικών του backlight στην πάροδο του χρόνου. Επίσης ενσωματώνει 14bit LUT για υποστήριξη χρώμτος 42bit (14x3RGB) ή παλέτα 1δισ. χρωμάτων.
Ένα μεγάλο ατού του συγκεκριμένου monitor είναι ότι περιλαμβάνει το επαγγελματικό profiling software Spectraview Profiler, το οποίο αναλαμβάνει τις ρυθμίσεις εξοικονομώντας χρήματα από την παραπέρα δαπάνη για προμήθεια εναλλακτικού software. Συνεργάζεται με όλα τα δημοφιλή hardware εργαλεία όπως το DataColor Spyder 4 ή το xRite i1Display Pro ακόμη και παλαιότερα αλλά και με το hi end ΒasiCColor Discus. Εννοείται ότι όσο πιο προηγμένο το αισθητήριο τόσο ακριβέστερα γίνονται τα αποτελέσματα. Eμείς βέβαια για λόγους ομοιομορφίας του τεστ, πραγματοιήσαμε όλες τις δοκιμές με το σύστημα της xRite.
To NEC αποδείχθηκε άριστο στην συμπεριφορά του ως προς τις χρωματικές διαφορές στα διάφορα σημεία της επιφάνειας και πολύ καλό στη φωτεινότητα ενώ ξεπέρασε όλα τα άλλα στο δείκτη κάλυψης του χρωματικού χώρου AdobeRGB με 99%. Πραγματικά ένα επαγγελματικό monitor που δικαιολογεί την τιμή του.

NEC

UNIFORMITY με το x-Rite Profiler
ΦΩΤΕΙΝΟΤΗΤΑ / ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

monitors_236.indd

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

• Panel AH-IPS • 2560×1440
• 178°/178°  • (Contrast) 1000:1
• (φωτεινότητα) 340cd/m2 • 12msec.
• Παλέτα 1,07δισ χρώματα  • (Ηλεκτρ. Κατανάλωση) 37W (Eco) 73 (Max.)
• Διαστάσεις: 64×39,6×23,5cm  • Βάρος: 12,9κιλά (*με σταντ)
ANTIΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Photometron
TIMH: €1870 (με ΦΠΑ)

 

 

Σχολιάστε

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.