Gitzo Series 5 Systematic 6X Carbon. Το απόλυτο τρίποδο για heavy duty εφαρμογές

Gitzo Series 5 Systematic 6X Carbon. Το απόλυτο τρίποδο για heavy duty εφαρμογές

Στον τομέα των τριπόδων, ένα είναι το όνομα γοήτρου και κύρους. Μπροστά στο brandname Gitzo και στη θρυλική αξιοπιστία των τριπόδων με την ιστορική επωνυμία υποκλίνονται οι πάντες. Σήμερα βέβαια η Gitzo ανήκει στο group Manfrotto, αλλά τα μοντέλα της εταιρίας κατασκευάζονται σε ξεχωριστές γραμμές παραγωγής και με διαφορετικές προδιαγραφές. Το μοντέλο GT5542LS που μας παραχωρήθηκε για δοκιμή, ανήκει στη Series 5 Systematic 6X και είναι αυτό που λέμε carbon βαρέος τύπου.

Μπορεί το Gitzo Series 5 GT5542LS να ζυγίζει φαινομενικά πολλά κιλά (2,8kg.) αλλά είναι εκπληκτικό το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να σηκώσει: 40kg. Έτσι το συγκεκριμένο μοντέλο προορίζεται για τις πιο σκληρές δουλειές όπως ως μέσο στήριξης in the field για επαγγελματικές βιντεοκάμερες, για βαρειές φωτ. μηχανές μεσαίου και μεγάλου φορμά ή για συνδυασμούς DSLR και γρήγορων, μεγάλων τηλεφακών όπως π.χ. 600mm f/4. Tα σκέλη κατασκευάζονται από εξαστρωματικό ανθρακόνημα κυκλικής διατομής και αρθρώνονται με συνδέσμους G-Lock με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σύσφιξης που ασφαλίζει/απασφαλίζει με μια γρήγορη κίνηση. Παραπέρα λόγω σχεδίασης τα G-Lock σφίγγουν καλύτερα όσο περισσότερο φορτίο δέχεται το τρίποδο! Αν πιστέψουμε τον κατασκευαστή ένας εξοικειωμένος χρήστης θα μπορέσει να ανοίξει το τρίποδο σε πλήρη ανάπτυξη δηλ. ως το μέγιστο ύψος του (154cm) μέσα σε 15 δευτερόλεπτα. Εμείς μη έχοντας σπουδαία εξειδίκευση σε Gitzo, χρειαστήκαμε κάπως περισσότερο χρόνο και αναπολήσαμε την ευκολία των συνδέσμων με ciip που όμως δεν είναι κατάλληλοι για carbon. Παρόλα αυτά να πούμε ότι μετά από μερικές ημέρες ήμασταν πιο γρήγοροι και μάλιστα μάθαμε (έχοντας προηγουμένως μαζέψει το τρίποδο) να ασφαλίζουμε με το ένα χέρι και τα τρία G-Lock! Εύκολα ανοίγουν τα σκέλη και στις τρεις γωνίες απασφαλίζοντας στην κορυφή. Το Gitzo στερείται κεντρικής κολώνας και μάλιστα δεν την χρειάζεται χάρη στην απίστευτα σταθερή συναρμογή και την μηχανική ακαμψία των μεταλλικών και άλλων μερών. Επειδή ακριβώς η κολώνα απουσιάζει, το τρίποδο μπορεί να πάρει περίεργες και ασυνήθιστες θέσεις όπως στην εικόνα παραπάνω. Παραπέρα, διαθέτει άγκιστρο πρόσδεσης για το έρμα (πρόσθετο βάρος που μπαίνει κάτω από το κέντρο) όταν θέλουμε ακόμη καλύτερη ακινητοποίηση καθώς και αντικαθιστώμενα με καρφιά (spikes) λαστιχένια “παπουτσάκια. Σίγουρα ένα state of art τρίποδο οφείλει να συνδυαστεί με την κατάλληλη κεφαλή, όπως για παράδειγμα τη Gitzo GH1780QD. Κατασκευασμένη επίσης σε επίπεδο state of art με μεταλλικά μέρη από ελαφρό κράμα μαγνησίου, πλακέτα τύπου Arca Swiss και άψογο φινίρισμα, η κεφαλή ξεχωρίζει με την εξαιρετική κατανομή κέντρου βάρους και τις πανοραμικές δυνατότητες.

ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Άνοιγμα

Αφού απασφαλίσουμε μπορούμε να ρυθμίσουμε τα σκέλη σε γωνίες 26°, 55°, 89°

Κεφαλή

H προτεινόμενη από τον κατασκευαστή συνοδευτική κεφαλή GH1780QDχαρακτηρίζεται από εξαιρετική κατανομή βάρους και δέχεται πλακέτες τύπου Arca-Swiss

Τιμή τρίποδου

€977

Τιμή κεφαλής

€265

Υπέρ

• Όνομα και κύρος
• Απίστευτη ποιότητα κατασκευής
• Για μια ζωή
• Σταθερότητα
• Ευελιξία

Κατά

• Κόστος

Αντιπροσωπεία

Αλεξάνδρου

 

κείμενα Παναγιώτης Καλδής

Αναδημοσίευση από το Περιοδικό Φωτογράφος Νο 242 Μάιος-Ιούνιος, 2016

Σχολιάστε

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.