Canon EOS 5D Mark IV: Η τέταρτη ενσάρκωση

Canon  EOS 5D Mark IV: Η τέταρτη ενσάρκωση

Τέσσερα χρόνια μετά την παρουσίαση της τρίτης γενιάς της σειράς, όπου ο βασικός στόχος ήταν η γενικότερη αναβάθμιση της μηχανής κατασκευαστικά, χρηστικά και στον τομέα του autofocus σε σχέση με τη Mark II, η τέταρτη γενιά της πολύ δημοφιλούς σειράς EOS 5D της Canon προελαύνει. Αυτή τη φορά προικίζεται με όλα τα καλούδια που η Canon παρουσίασε έκτοτε, συν την αύξηση της ανάλυσης κατά 40% περίπου.

κείμενα Ηλίας Διακουμάκος

Ο στόχος είναι και πάλι η υλοποίηση, στον μέγιστο βαθμό, του concept της πολυχρηστικής DSLR και παράλληλα η διατήρηση στην κορυφή των πωλήσεων της κατηγορίας. Ας δούμε όμως, τι καινούργιο φέρνει η Mark IV:
1) Νέας αρχιτεκτονικής αισθητήρα full frame CMOS 30,4 megapixel με τεχνολογία Dual Pixel και μείωση θορύβου on-chip. Η κλίμακα ευαισθησίας είναι από 100-32.000 ISO και μπορεί να επεκταθεί μέχρι 102.400!
2) Βελτιωμένη εκδοχή του Dual Pixel AF με παρακολούθηση κινουμένων θεμάτων στη φωτογραφία και δυνατότητα εστίασης σε επίπεδα φωτισμού μέχρι και -4EV ενώ παράλληλα ανιχνεύει πολλαπλά πρόσωπα μέσα στο καρέ.
3) Βελτιωμένο autofocus με αισθητήρα που διαθέτει 61 σημεία εστίασης και κατά 25% μεγαλύτερη καθ’ ύψος κάλυψη. Όλα τα σημεία είναι ικανά για αυτόματη εστίαση με συνδυασμούς φακών και extender όπου το μέγιστο διάφραγμα είναι f/8. Τα 41 από αυτά είναι σταυροειδούς τύπου για μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ το κεντρικό εστιάζει σε επίπεδα φωτισμού μέχρι -3EV.
4) Φωτομέτρηση 150Κ pixel RGB+IR.
5) Video 4Κ σε 30/24 fps και δυνατότητα καταγραφής στατικών καρέ (frame grab 4K) 8Μegapixel. Αυτό καταγράφεται σε Motion jpeg και με crop 1,64.
6) Συνεχής λήψη 7fps.
7) Ενσωματωμένο WiFi/NFC και GPS.
8) Ενσωματωμένη δυνατότητα διόρθωσης σφαλμάτων των φακών (γεωμετρική και χρωματική εκτροπή) καθώς και της περίθλασης. Επιπλέον ενσωματώνει το πρόγραμμα Digital Lens Optimizer (DLO) για την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ευκρίνειας.
9) Επαφική οθόνη υψηλότερης ανάλυσης 1,62εκ. dot.
10) Δυνατότητα διόρθωσης των θαμβώσεων και ανακλάσεων από κόντρα φως, όπως επίσης μικρομετρικής μετατόπισης του επιπέδου εστίασης και του bokeh μέσω του Dual Pixel Raw. Το τελευταίο γίνεται με προεπιλογή από το μενού της μηχανής και καταγράφονται τα δεδομένα και από τις δύο πλευρές κάθε εικονοστοιχείου (60,8 εκατομμύρια) με αποτέλεσμα την παραγωγή αρχείων raw διπλασίου μεγέθους.
11) Ενσωματωμένο ιντερβαλόμετρο.
12) Βελτιωμένη αδιαβροχοποίηση σε σχέση με τη Mark III.
13) Anti-flicker λειτουργία για μείωση των επιπτώσεων στην εικόνα κατά τη διάρκεια λήψεων με λαμπτήρες φθορισμού (όχι στο LiveView).

_52a3075c

Ιδιαιτέρα χρήσιμα αποδεικνύονται τα ακραία AF σημεία σε πορτρέτα οφού δεν είναι πια απαραίτητο μετά την εστίαση το επανακαδράρισμα (με κίνδυνο αστοχίας του ματιού στην εστίαση ειδικά στα πολύ ανοιχτά διαφραγματα). Mε το καινούργιο AF η εστίαση γίνεται παιχνίδι ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Φωτ. Τάσος Ανέστης

Σώμα-εργονομία

Το σώμα της EOS 5D Mark IV είναι εξωτερικά σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό της Mark III. Κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου, είναι αρκετά ανθεκτικό και στιβαρό και ισορροπεί άριστα στο χέρι χάρη στην εξαιρετική λαβή και την επένδυση με αντι-ολισθητικό ελαστικό. Οι μόνες εξωτερικές διαφοροποιήσεις, αφορούν τη μετατόπιση της υποδοχής του ντεκλανσέρ στο εμπρός μέρος της μηχανής και τον νέο διακόπτη επιλογής περιοχής εστίασης στην πλάτη της. Μικρές αλλαγές έχουν γίνει και στη θέση των υποδοχών στο πλάι αλλά δεν είναι εμφανείς καθώς κρύβονται κάτω από τα προστατευτικά ελαστικά καλύμματα.
Σύμφωνα με τoν κατασκευαστή, η αδιαβροχοποίηση έχει βελτιωθεί λόγω χρήσης ακόμη μεγαλύτερου αριθμού τσιμουχών σε κρίσιμα σημεία. Οι εξοικειωμένοι με την ΕΟS 5D MkΙΙΙ και τις EOS5 Ds & DsR δε θα αντιμετωπίσουν δυσκολία στο χειρισμό της ΜkIV. Οι τυχόν προερχόμενοι από άλλα συστήματα θα χρειαστούν μια μικρή περίοδο προσαρμογής αλλά θα εκτιμήσουν την απλότητα χειρισμών και το εξαιρετικό «ζύγισμα» στο χέρι. Όλοι όμως ωστόσο, θα χρειαστεί να συνηθίσουν στη χρήση της επαφικής οθόνης η οποία βελτιώνει περαιτέρω την εργονομία και βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του dual pixel autofocus. Τα μενού αποτελούν σταθερή αξία στις DSLR της Canon, καθώς ακολουθούν την ίδια απλή λογική που έχει αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές για τη λειτουργικότητα και την ευνόητη (intuitive) χρήση. Παρά την εγγενή περιπλοκότητα μιας σύγχρονης DSLR όπως η EOS 5D Mk IV, ο σχετικά έμπειρος φωτογράφος δε θα χρειαστεί καν να ανατρέξει στο βιβλίο οδηγιών για να διευκρινήσει τι συμβαίνει με την Α ή Β ρύθμιση. Είναι ωστόσο ελαφρά διαφοροποιημένα σε σχέση με αυτά της Mark III, για να υποστηρίξουν κάποιες καινούργιες δυνατότητες που αφορούν τη χρήση του GPS, Wi-Fi/NFC και διάφορα άλλα.
Ένα άλλο κοινό σημείο με τo προκάτοχο μοντέλο είναι η ύπαρξη δύο υποδοχών για χρήση καρτών CompactFlash & SD. Παρότι θα υπάρξουν κάποιοι που θα προτιμούσαν το πρότυπο CFast αντί για CF, η ύπαρξη της κλασικής κάρτας μνήμης θα βολέψει όσους έχουν στην κατοχή τους μεγάλο αριθμό τέτοιων καρτών. Την ίδια στιγμή το SD στις διάφορες εκδοχές του αποτελεί το πλέον διαδεδομένο φορμά καρτών μνήμης και μάλιστα με ένα σωρό επιλογές σε ταχύτητες.

af-pointsAutofocus

Το phase detection autofocus της 5D Mark IV, κληρονομημένο από την Canon EOS 1D X II, αποτελεί εξέλιξη του συστήματος που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες γενιές των δύο μηχανών. Παρότι τα σημεία τύπου Dual Cross παραμένουν ίδια, έχει και κάποιες βασικές διαφορές σε σχέση με το προηγούμενο: όλα πλέον τα σημεία εστίασης είναι συμβατά με φακούς με φωτεινότητα f/8 ενώ τα 41 από αυτά είναι σταυροειδούς τύπου σταυρού για καλύτερη συμπεριφορά σε χαμηλό φωτισμό και οριζόντια ή κάθετα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι φακοί όπως ο Canon EF100-400 f/4,5-5,6L IS ΙΙ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με το Extender EF 1,4 III και η μηχανή να εστιάζει με οποιοδήποτε από τα 61 σημεία που διαθέτει. Στην Mark III αυτό ήταν εφικτό μόνο με το κεντρικό σημείο.
Tίθενται ωστόσο περιορισμοί με παλιότερους φακούς (όπως ο 100-400 πρώτης γενιάς) στον αριθμό των σημείων που επιτρέπουν autofocus με f/8. Ένα άλλο πλεονέκτημα του νέου συστήματος είναι η μεγαλύτερη καθ’ ύψος κάλυψη κάδρου, κατά 25% καλύτερη σε σχέση με πριν και φυσικά η χρήση των αλγορίθμων του νέου επεξεργαστή DiGic 6+ που εγγυώνται υψηλότερη ταχύτητα και ακρίβεια εστίασης. Παράλληλα, η ευαισθησία του κεντρικού σημείου έχει αυξηθεί και παρέχει αξιόπιστη λειτουργία μέχρι τα -3EV.  Το σύστημα παρέχει επίσης αναγνώριση και παρακολούθηση προσώπων χάρη στη χρήση της τεχνολογίας iTR.
Σε ότι αφορά γενικότερα την αυτόματη εστίαση, η πιο σημαντική βελτίωση αφορά την αξιοποίηση του συστήματος Dual Pixel AF στη λειτουργία LiveView και video. Εδώ η κάλυψη αγγίζει το 80% του κάδρου και η αυτόματη εστίαση είναι εξαιρετικά ακριβής και “βελούδινη” σε λειτουργία. Για πρώτη φορά επίσης παρέχεται σε full frame σώμα Canon, λειτουργία παρακολούθησης κινουμένων θεμάτων στο LIveView. Αν και πολλοί εικονολήπτες χρησιμοποιούν χειροκίνητη εστίαση (και follow focus οι πιο έμπειροι), προβλέπουμε ότι σταδιακά η νέα αυτή τεχνολογία θα κυριαρχήσει όπως έγινε και με το autofocus παλιότερα. Φαίνεται ότι το Dual Pixel AF θα αποτελέσει το βασικό πλεονέκτημα των νέων μηχανών της Canon έναντι του ανταγωνισμού.

Αισθητήρας-ποιότητα εικόνας

Ο καινούργιος αισθητήρας εικόνας παρέχει ανάλυση 30,4Megapixel. Xάρη στη νέα αρχιτεκτονική διαθέτει μεγαλύτερο δυναμικό εύρος, ικανοποιώντας έτσι μια πάγια απαίτηση των χρηστών Canon DSLR. Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην επεξεργασία των αρχείων που έχουν τραβηχτεί σε χαμηλά ISO και σε συνθήκες υψηλού κοντράστ. Στον τομέα αυτό η Canon υστερούσε απέναντι στον ανταγωνισμό. Tώρα παρατηρείται όπως στις 1D X II & 80D, σημαντική βελτίωση. Η εταιρία υπόσχεται βελτίωση και στις υψηλές ευαισθησίες ISO, παρά την αύξηση του αριθμού των εικονοστοιχείων. Σημειώστε λοιπόν ότι η στάνταρ ευαισθησία είναι κατά 1/3 stop υψηλότερη (ISO 32.000) από αυτή της Mark III. H τεχνολογία Dual Pixel, χρησιμοποιείται και για έλεγχο ορισμένων παραμέτρων που αφορούν την εικόνα γενικότερα. Η πρώτη αφορά τη μικρομετρική ρύθμιση της εστίασης. Αυτό δε σημαίνει ότι υποκαθιστά τη λειτουργία ρύθμισης  που παρέχεται μέσα από τα μενού στο κλασσικό Ρhase Detection σύστημα, αλλά στην περίπτωση που για κάποιο λόγο (π.χ. λόγω μικρής μετακίνησης του θέματος) αυτή δεν είναι απόλυτα ακριβής, υπάρχει η δυνατότητα να μετατοπίσουμε –ελαφρά- το επίπεδο εστίασης.
Η δεύτερη αφορά τη μείωση της θάμβωσης σε περιπτώσεις με κόντρα φως και η τρίτη την ελαφρά μετατόπιση του bokeh εμπρός ή πίσω από το θέμα. Για να ενεργοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες, χρειαζόμαστε το Dual Pixel raw (επιλέγεται μέσα από το μενού πριν από τη λήψη) και καταγράφονται ξεχωριστά τα δεδομένα όλων των φωτοδιόδων στα -διπλασίου μεγέθους- raw αρχεία. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα μόνο της μιας πλευράς κάθε εικονοστοιχείου αντί συνδυαστικά και αξιοποιώντας τη διαφορετική γωνία πρόσπτωσης του φωτός σε καθένα από αυτά λόγω διαφοράς φάσης, επιτυγχάνονται οι παραπάνω διορθώσεις μετέπειτα στην επεξεργασία με το παρεχόμενο πρόγραμμα Digital Photo Professional (DPP).

canoneos5d-mkiv-pdaf-diagramDual Pixel

Η τεχνολογία Dual Pixel υλοποιείται για πρώτη φορά σε σώμα της σειράς EOS 5D και εκτός από εξαιρετική αυτόματη εστίαση σε στατικά θέματα, παρέχει και δυνατότητα παρακολούθησης κινουμένων θεμάτων όχι μόνο στο βίντεο αλλά και στη φωτογραφία. Σε αυτή την περίπτωση, η ταχύτητα του drive κατεβαίνει στα 4,3 καρέ ανά δευτ. από τα 7 καρέ που επιτυγχάνει η μηχανή με τη χρήση του οπτικού σκοπεύτρου. Ο λόγος είναι -προφανώς- ο τεράστιος όγκος δεδομένων που καλείται να αξιολογήσει ο επεξεργαστής Digic 6+ καθώς χρησιμοποιείται περίπου το 80% των pixels του αισθητήρα για τον σκοπό αυτό. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό, αυτό αντιστοιχεί σε 48 εκατομμύρια φωτοδιόδους. Παράλληλα, χάρη στην τεχνολογία αυτή, η μηχανή διαθέτει κάποιες πρωτοποριακές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα το μικρομετρικό έλεγχο του επιπέδου εστίασης, την ελαφρά μετατόπιση του bokeh εμπρός ή πίσω από το κυρίως θέμα και τον έλεγχο των ανακλάσεων που δημιουργούνται από κόντρα φως.

Άλλες βελτιώσεις

Πέρα από την αύξηση της ταχύτητας ριπής στα 7 καρέ/ δευτ. και την βελτιωμένη στεγανοποίηση, αναβαθμίσεις συναντάμε και σε άλλους τομείς. Πρώτα από όλα στη συνδεσιμότητα: η 5D Μk IV διαθέτει πλέον ενσωματωμένο GPS για geotagging των εικόνων, Wi-fi για μεταφορά αρχείων εικόνων σε υπολογιστές, εκτυπωτές ή ακόμη και άλλες φωτ. μηχανές και ΝFC για άμεση σύνδεση με “έξυπνες” συσκευές. Μέσω του app Canon Connect App είναι δυνατός ο απομακρυσμένος έλεγχος της DSLR. Μια άλλη μεγάλη βελτίωση σχετίζεται με το βίντεο: η 5D Mark IV κάνει πλέον λήψη 4K σε Motion Jpeg και παρέχει frame grab στα 30 καρέ/ δευτ. για τις περιπτώσεις που κάποιος δεν αρκείται στα 7fps του burst mode. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, δεν αποφεύγεται ο κίνδυνος του jello effect λόγω rolling shutter αν το θέμα κινείται γρήγορα καθώς η ανάγνωση των δεδομένων του αισθητήρα, γίνεται τμηματικά κι όχι ταυτόχρονα. Οι εικονολήπτες θα απαιτήσουν ενδεχομένως κάποια πράγματα παραπάνω από τη μηχανή αλλά η πάγια τακτική της Canon είναι να κρατάει τις αυξημένες δυνατότητες μόνο για τη σειρά επαγγελματικών βιντεοκαμερών με εναλλακτούς φακούς κι όχι για τις DSLR στις οποίες το βίντεο μπαίνει συμπληρωματικά. Αρκετοί ωστόσο θα δουλέψουν video επαγγελματικά και θα μείνουν ευχαριστημένοι.

sensor-mkivΑισθητήρας 30,4MP

Σύμφωνα με τις μετρήσεις DxOMark του ομώνυμου έγκυρου εργαστηρίου, ο αισθητήρας της 5D MkIV είναι ο καλύτερος ανάμεσα σε όλες τις DSLR ανεξαρτήτως ανάλυσης.

1472145131000_img_675452Διπλή θύρα καρτών

Ένα μικρό back-compatible θρίαμβο δηλ. συμβατότητας με το παρελθόν αποτελεί η διπλή θύρα για κάρτες Compactflash και SD. Όχι άδικα, ίσως, αφού οι CF κάρτες έχουν δίκαια τη φήμη της ατελείωτης αξιοπιστίας.

canon-eos-5d-mark-iv-mirrorΣύστημα καθρέπτη

Ο επανασχεδιασμένος και ηλεκτρονικά ελεγχόμενος μηχανισμός του καθρέπτη, βοηθά στην απόσβεση των κραδασμών που προκύπτουν λόγω της αύξησης της ταχύτητας του drive.

Χαρακτηριστικά

Αισθητήρας: Dual Pixel CMOS 24 x 36mm με ανάλυση 30,4 mp
Image size (pixel): 6720 x 4480
Φορμά αποθήκευσης: Raw & jpeg
Σκόπευτρο: Οπτικό με 100% κάλυψη και 0,71x μεγέθυνση
Κλείστρο: 30’’-1/8000 ’’-1/8000sec και συγχρονισμός φλας στο 1/200sec
Σταθεροποιητής: Οπτικός στους φακούς
Διόρθωση έκθεσης: +/- 5 stop (σε βήματα ½ ή 1/3)
Ριπή: 7 καρέ / δευτ (6,6 με μείωση φαινομένου flicker)
Χρονοδιακόπτης: 2 ή 10 δευτ. και ρυθμιζόμενος από το χρήστη
Φωτομέτρηση: Πολυζωνική, μερική, κέντρου βάρους και σημειακή
Έκθεση: P, A, S, M
Ευαισθησία αισθητήρα ISO: 100-32000 (επεκτάσιμη έως 104000)
Autofocus: 61 σημεία (όλα με δυνατότητα f/8) εκ των οποίων 41 σταυροειδούς τύπου (τα 5 διπλού σταυρού) και το κεντρικό με δυνατότητα εστίασης σε -3 EV
Λειτουργία AF: One shot /AI focus / AI Servo
Ισορροπία λευκού: 6 presets και custom
Έλεγχος φορητού φλας: E-TTL II
Αντιστάθμιση έκθεσης φλας: +/-3 stop
Οθόνη: 3,2in. LCD
Video: DCI 4K Motion Jpeg (29.97 fps, 24p, 23.98 fps) AVC/H.264, 1920x1080p (59.94 fps, 29.97 fps, 24 fps, 23.98 fps), 1280 x 720p (119.9 fps)
Interface: USB 3.0, mini-HDMI, Mic, Headphone, WiFi, PC sync
Διαστάσεις: 151 x 116 x 76 mm
Μέσο αποθήκευσης: CompactFlash + SD/SDHC/SDXC card (UHS-I)
Τροφοδοσία: LP-E6N (Li-ion)
Βάρος: 890 gr.
Αντιπροσωπεία: Canon-Greece

Εστιάζοντας στις λεπτομέρειες

Οικογενειακές ομοιότητες

Με μια βιαστική ματιά, κάποιος θα μπορούσε πολύ άνετα να μπερδέψει την Mark IV με την προκάτοχο της, αφού εξωτερικά είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Η πιο χαρακτηριστική εξωτερική διαφορά της Mark IV από τη Mark III είναι η μεταφορά της υποδοχής του ντεκλανσέρ στο εμπρός μέρος της μηχανής.

Κατασκευή

Το κέλυφος της Mark IV είναι ολόκληρο κατασκευασμένο από μαγνήσιο, πλην ενός τμήματος από το πεντάπρισμα που –όπως και στην EOS 1DX Mark II- για λόγους διαπερατότητας του ενσωματωμένου GPS και Wi-Fi, έχει χρησιμοποιηθεί ανθεκτικό πλαστικό.

Σκόπευτρο

Το πεντάπρισμα παρέχει κάλυψη σκοπεύτρου 100% και μεγέθυνση 0,71χ.

Μπαταρία

Το battery pack λιθίου LP-E6N έχει δυνατότητα 900 λήψεων σύμφωνα με προδιαγραφές CIPA δηλ. αρκετά λιγότερες της MkIII, πιθανότατα λόγω μεγαλύτερης ηλεκτρικής κατανάλωσης του αισθητήρα.

eos-5d-mk-iv-ef24-105mm-005Επιλογέας λειτουργειών

Πέραν των κλασσικών P, A, S, M και του πράσινου αυτόματου προγράμματος για αδαείς, διαθέτει και τρεις ρυθμίσεις custom για άμεση ρύθμιση των παραμέτρων λειτουργίας στα πιο δημοφιλή για το χρήστη σενάρια λήψης.

Οθόνη

H μεγάλη οθόνη των 3,2 ιντσών με την ανάλυση των 1,62Μ pixels δεσπόζει στο πίσω μέρος της EOS 5D Mark IV. Χάρη στην επαφική λειτουργία της βελτιώνεται σημαντικά ο χειρισμός της
μηχανής κατά τη διάρκεια της ζωντανής απεικόνισης.

Σημεία εστίασης

Τα χειριστήρια της EOS 5D Mark IV είναι πανομοιότυπα με αυτά της Mark III. Η μόνη προσθήκη είναι ο μικρός διακόπτης επιλογής περιοχής εστίασης. Με το πάτημα του ο χρήστης μπορεί να ορίσει διαδοχικά από μεμονωμένο spot σημείο έως κάποια ομάδα ενώ ο ορισμός αυτού/ης γίνεται με το joystick ακριβώς από πάνω.

Wireless

Το GPS όπως και το Wi-Fi/NFC βρίσκονται τοποθετημένα στο πεντάπρισμα, αλλά η ενεργοποίηση τους γίνεται μέσω της καρτέλας Νο 4 των ρυθμίσεων του μενού.

Τιμή (σώμα)

€4099

Υπέρ

• Υψηλή ανάλυση
• Άριστη ποιότητα εικόνας
• Διαχείριση θορύβου
• Δυναμικό εύρος
• Απόδοση autofocus (κανονικού και ζωντανής απεικόνισης)
• Γρήγορο drive
• Ποιότητα κατασκευής
• Εργονομία και ευκολία μενού
• Συνδεσιμότητα
• Βίντεο 4Κ με frame grab
• Τεράστιο σύστημα φακών

Κατά

• Υψηλότερη του αναμενόμενου τιμή
• Έλλειψη αρθρωτής οθόνης (ενδιαφέρει κυρίως το βίντεο)
• Ταχύτητα συγχρονισμού φλας 1/200

Η γνώμη μας

Η τέταρτη γενιά της EOS 5D παρουσιάζεται πιο ραφιναρισμένη και καλύτερα εξοπλισμένη από ποτέ. Είναι μια μηχανή προορισμένη να λειτουργήσει αξιόπιστα για πολύ καιρό και κάτω από σκληρές συνθήκες – ακόμη και σε επαγγελματική χρήση. Διαθέτει άκρως ενδιαφέροντα τεχνικά χαρακτηριστικά και άκρως διακριτική λειτουργία. Μπορεί να διαπρέψει σε οποιοδήποτε είδος λήψης που δεν προϋποθέτει τις extreme δυνατότητες της EOS 1D X II ή την κτηνώδη ανάλυση της EOS 5DS/DS R. Η ανάλυση όσο και η ποιότητα των εικόνων, είναι υπέρ-ικανοποιητικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των λήψεων που θα χρησιμοποιηθεί. Το autofocus λειτουργεί επίσης ταχύτατα και υποδειγματικά, τόσο στη φωτογραφία όσο και στο βίντεο όπου προηγείται σαφώς του ανταγωνισμού. Αν κανείς συνυπολογίσει την ποιοτική κατασκευή που συνδέεται με το όνομα της Canon και την υποστήριξη από το μεγαλύτερο σύστημα φακών, η EOS 5D Mark IV πλησιάζει το πρότυπο της ιδανικής πολυχρηστικής DSLR περισσότερο από κάθε άλλη μηχανή αυτή τη στιγμή. Παρότι εικάζουμε ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον περισσότερων φωτογράφων και εικονοληπτών από ποτέ, η υψηλότερη τιμή -τόσο σε σχέση με την EOS 5D Mark III όσο και με τις μηχανές του ανταγωνισμού που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία- αν και δικαιολογημένη, πιθανόν να δυσκολέψει μια σημαντική μερίδα υποψήφιων αγοραστών. Κατά τα λοιπά πάντως, δεν υπάρχουν επιφυλάξεις.

_52a1780

Το δυναμικό εύρος του αισθητήρα και η απόδοση στα υψηλά ISO είναι πραγματικά εντυπωσιακά, ενώ τα 30 megapixel επιτρέπουν κάθε είδους κροπαρίσματα σε διαφορετικά καδρα, οπως σε πανόραμα.

12792118_10208771461466042_5954451097223313344_oΗ γνώμη του Τάσου Ανέστη για την Canon EOS 5D Mark IV

Εδώ και λίγες μέρες έχω τη χαρά να έχω στα χέρια μου την ολοκαίνουργια EOS 5D ΜkIV και τα νέα είναι πολύ ευχάριστα για τους φίλους της Canon και όχι μόνο. Έχoντας περάσει από όλη την σειρά EOS 5D τολμώ να πω ότι ο ενθουσιασμός μου είναι μεγαλύτερος και από όταν έπιασα την 5D MkII. Η MkIV εκπληρώνει σχεδόν όλα από όσα θα ήθελα να δω σε μια αναβάθμιση. Μην σας ξεγελάει εμφανισιακά η ομοιότητα με την ΜkIII γιατί οι ομοιότητες σταματoύν εκεί. (Προσωπικά αυτό μου αρέσει γιατί όλα είναι τόσο οικεία και δε χρειάζεται να “ξαναμάθεις” από την αρχή την κάμερα).
Καταρχάς ο νέος full frame αισθητήρας των 30.4Megapixel είναι ότι καλύτερο έχει παρουσιάσει η Canon και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους αντιστοίχους των ανταγωνιστών της. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα μοντέλα δεν έχεις πια να διαλέξεις ανάμεσα σε “καμμένα” λευκά ή πολύ υψηλό θόρυβο στα σκοτεινά, μιας και το δυναμικό εύρος του αισθητήρα καταφέρνει να διαχειριστεί πολύ “δύσκολες” καταστάσεις, κάτι που ήταν πάντα το μεγάλο παράπονο των χρηστών της Canon. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η απόδοση στα υψηλά ISO: για πρώτη φορά έχεις τη δυνατότητα, τραβώντας ακόμα και στα 12.800 ISO, να έχεις φωτογραφίες που παλιότερα ήταν αδύνατον να χρησιμοποιήσεις. Σχετικά με το εξελιγμένο σύστημα εστίασης, τα δύο σημαντικότερα σημεία κατά την γνώμη μου είναι η μεγαλύτερη κάλυψη του κάδρου με τα 61 σημεία AF και η ευκολία εστίασης ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού. Μονό για τις παραπάνω βελτιώσεις αξίζει κάποιος να την αποκτήσει, αλλά εκτός από αυτά έχει και πολλές άλλες βελτιώσεις και προσθήκες που πολλοί χρήστες θα τις εκτιμήσουν όπως το Dual Pixel raw, τις ενσωματωμένες ασύρματες δυνατότητες WiFi, nfc και gps, την οθόνη αφής, τη ριπή 7fps και το Intervalometer. Στα αρνητικά σημεία θα ανέφερα την διάρκεια της μπαταρίας (μιας και έχουμε καλομάθει με την αντίστοιχη της MkΙΙΙ που ξεχνούσες να την φορτίσεις). Γενικά νομίζω ότι οι φίλοι του βίντεο ίσως έχουν κάποια αρνητικά να πουν όπως το 1.64x crop στα 4Κ, το Μotion jpeg compression και το hdmi output. Αλλά για όλους εμάς τους φίλους της φωτογραφίας νομίζω ότι θα αποτελέσει την νέα μας αγαπημένη.

 

Αναδημοσίευση από τον Φωτογράφο Νο 245, Νοέμβριος – Δεκέμβριος, 2016

Σχολιάστε

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερες Πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close