Οι τάσεις στον κόσμο της CES

Οι τάσεις στον κόσμο της CES

H μεγαλύτερη έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών σε ρόλο πυξίδας για τις τεχνολογικές κατευθύνσεις

Όπως συμβαίνει στις αρχές κάθε χρόνου, ο κόσμος της τεχνολογίας συντονίζεται στο ρυθμό της CES (Computer Electronics Show) της μεγάλης έκθεσης που πραγματοποιείται στο Las Vegas. Ίσως γιατί το timing αποδεικνύεται σωστό, ίσως γιατί οι αμερικανοί κατέχουν καλά την τέχνη της δημοσιότητας, η CES έχει αποκτήσει τεράστια δημοσιότητα και έχει αναδειχθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Φέτος μάλιστα η διοργάνωση συμπίπτει με τη 50η επέτειο. Επειδή είναι η πρώτη έκθεση του χρόνου, η CES δίνει την αφορμή για αναλύσεις, προγνώσεις και μελλοντολογία, δηλ. ένα είδος τεχνολογικού καζαμία, στον οποίο επιδίδονται μετά μανίας οι δημοσιογραφούντες του κλάδου. Θα τους ακολουθήσουμε και μεις...

Κατά γενική παραδοχή, οι φετεινές τάσεις συναριθμούνται στην αναμενόμενη μεγάλη ανάπτυξη των drones, στην επίδειξη ακόμη περισσότερων οχημάτων αυτόνομης οδήγησης, στην κυριαρχία των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας και στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τα νέα από το μέτωπο του AI (Artificial Intelligence) μοιάζουν εντυπωσιακά. Π.χ. στην Ιαπωνία. η ασφαλιστική ζωής Fukoku Life Insurance απέλυσε εργαζόμενους που τους αντικατέστησε με το σύστημα IBM Watson Explorer AI και η διαφημιστική McCann Ericsson Japan αντικατέστησε μέρος των γραφιστών με ρομπότ. Φέτος τα βλέμματα πέφτουν σε εφαρμογές όπως το Αlpha Go της Google ένα εικονικό παίκτη τεχνητής νοημοσύνης ο οποίος κατετρόπωσε τους master του είδους όπως τους διάσημους παίκτες Κe Jie και Lee Sedol στο δημοφιλές κινέζικο παιγνίδι Go. H πρωτοβουλία προήλθε από από το τμήμα τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind της Google.prisma Για τον φωτογραφικό κόσμο βέβαια πιο σημαντικό στάθηκε το app Prisma, η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που μετατρέπει απλές φωτογραφίες σε έργα τέχνης εμπνευσμένα από την τεχνοτροπία διάσημων ζωγράφων. Το Prisma αποτέλεσε το έναυσμα για σειρά ανάλογων apps από τη Google και το Facebook.

Mετά το φιάσκο του 3D όπου όλοι -πριν ελαχίστων…- προέβλεπαν κσσμογονία και όλα θα γίνονταν …τρισδιάστατα, ήλθε η σειρά της πραγματικά υψηλής ευκρίνειας. Αυτή τη φορά η ανανέωση του στόλου των οικιακών τηλεοράσεων μοιάζει ρεαλιστική και μιλάμε για τεράστια αγορά αφού σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας αναλυτών MarketsandMarkets, το 2016 μόνον για την κατηγορία Smart TV έφθανε τα 265 δισ δολλάρια! Φέτος στη λέξη-κλειδί Smart TV (στην αααφή δηλαδή έννοια της τηλεόρασης αυξημένων δυνατοτήτων ένα υβρίδιο TV, media player και υπολογστή) θα προστεθεί η σαφέστατη λέξη-κλειδί 4Κ, υποδηλώνοντας την υψηλή ανάλυση 4096×2160. samsung-smart-tv
Μπορεί οι εκπομπές περιεχομένου Full HD μόλις τώρα να παίρνουν τα πάνω τους διεθνώς, όμως τα τεχνολογικά buzzword όπως το 2Κ φαίνεται ότι διεγείρουν τα καταναλωτικά αντανακλαστικά σε όλο τον πλανήτη και οδηγούν την ανάπτυξη της αγοράς. Στον τομέα κυριαρχεί η Samsung με 21% της αγοράς με δεύτερη την επίσης κορεάτικη LG (12,5%) ακολουθούμενη από Sony, Panasonic, Sharp, Toshiba, Hitachi, JVC, Pioneer κλπ. ενώ σοβαρό μερίδιο έχουν αποκτήσει οι κινέζικες εταιρίες που δραστηριοποιούνται ως ΟΕΜ κατασκευαστές και έχουν κυρίαρχα ποσοστά στην εσωτερική αγορά της Κίνας και της Ν.Α. Ασίας. Το φετεινό μήνυμα είναι η σημαντική πτώση των τιμών των τηλεοράσεων 4Κ, η ευρύτερη αποδοχή των κυρτών panel που δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως …ιδιοτροπία καθώς και η δειλή εμφάνιση τηλεοπτικών συσκευών με OLED panel (αλλά με πολύ ακριβό κόστος).
intel-5g  Τα οχήματα αυτόνομης υπόσχονται ότι θα αλλάξουν τη ζωή μας και τον τρόπο μετακίνησης. Και αυτά βασίζονται σε φωτογραφικές μηχανές, ισχυρούς υπολογιστές και προχωρημένους αλγόριθμους. Εκεί που bmw-concept-4-1000x600μόνον η Ford πειραματιζόταν με το αντικείμενο, τώρα σχεδόν όλα τα μεγάλα εργοστάσια έχουν κάτι στα σκαριά. Ένα είναι σίγουρο. Εκτός από τη δυνατότητα αυτο-πλοήγησης θα πρέπει να επιλύσουν τα θέματα δικτύωσης αφού θα πρέπει να ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες μέσω internet για το κυκλοφοριακό φορτίο της περιοχής που κινούνται κλπ. Μάλιστα αρκετοί προβλέπουν ότι το σημαντικό μέρος του υποσυστήματος software δεν θα αναπτύσσεται inhouse αλλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα το κάνουν outsourcing από εξειδικευμένους software developers.
Στον ραδγαία αναπτυσσόμενο τομέα των drones, όλοι θέλουν να πριονίσουν το θρόνο στον οποίο κάθεται η DJI έχοντας κυριεύσει την αγορά, και της οποίας το πλειοψηφικό μερίδιο δύσκολα αμφισβητείται. Πίσω όμως από τον ανταγωνισμό βρίσκονται οι γίγαντες που θα προμηθεύουν το πιο προχωρημένο hardware όπως η Intel που με την ευκαιρία της CES λανσάρει το 5G modem ένα chip που θα εξυπηρετεί αυτόνομης οδήγησης οχήματα αλλά και drones επόμενης γενιάς λειτουργώντας στο φάσμα -6GHz και έχοντας δυνατότητες mmWave. Για τα αυτόνομα οχήματα η Intel προτείνει μια ολόκληρη πλατφόρμα Ιntel GO in-Vehicles η οποία προς το παρόν δοκιμάζεται από την BMW. Πέρα από την Ιntel στα drones στοχεύουν και μικρότεροι παίκτες όπως η Αmbarella που προτείνει ένα ειδικά εξελιγμένο all in one chip το Η22. Ο αισθητήρας αυτός εκτός από την ικανότητα 4Κ video, έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής σταθεροποίησης εικόνας μηχανισμοί gimbal. Με chip σαν το Η22 υπολογίζεται ότι το κόστος ενός βασικού αλλά αρκετά ικανού drone μπορεί να μειωθεί κατά 30%.ambarella

playstation-vr

VR Headsets Ενώ προς στιγμήν η αγορά VR glass μονοπωλείται σχεδόν από την Oculus που έχει εξαγοραστεί από το facebook αλλά δεν έχει αξιοποιηθεί σε εκτεταμένη βάση πέραν του φουτουριστικού εντυπωσιασμού (με την εξαίρεση του Playstation VR που ήδη έχει γίνει best seller), οι ανταγωνιστές ρίχνουν προειδοποιητικές βολές με την μορφή των HTC Vive, Google Daydream και PS VR χωρίς όμως η εικονική και εκτεταμένη πραγματικότητα να προχωρούν σε καταναλωτικό επίπεδο. Εκτός και αν το αποφασιστικό βήμα έλθει με την μαζικοποίηση των δικτύων 5G όπου πλέον τα VR glasses θα επικοινωνούν απευθείας χωρίς να στηρίζονται στην σύνδεση μέσω smartphones.

 

 

Wearables Ο κόσμος των wearables μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Εκτός από τα συνηθισμένα fitness trackers που αποκτούν συνεχώς οπαδούς και την αφθονία smartwatches, στη CES έκανε την εμφάνισή ένα έξυπνο Τ-Shirt, θαρρείς βγαλμένο από το Star Trek: Το Polar Smart Shirt της ομώνυμης εταιρίας, το μπλουζάκι με τους πολλούς αισθητήρες. Στα smartwatches τώρα, η κυριαρχία των γιγάντων όπως της Αpple και της Samsung απειλείται από μικρότερους αλλά δραστήριους κατασκευαστές όπως της Pebble και της άγνωστης Misfit. H τελευταία λανσάρισε το Vapor σε δελεαστική τιμή (κάτω του ψυχολογικού ορίου των 200δολ.) έχοντας εξαιρετική οθόνη AMOLED 1.4in. επεξεργαστή Snapdragon 2100, 4GB RAM και ενσωματωμένο GPS και μετρητή καρδιακών παλμών.

razer-project-valerie2_

Laptops Μετά την εκφρασμένη δυσαρέσκεια των χρηστών κατά τηςApple για τιςδυσθεώρητες τιμές των νέων ΜacΒook Pro με το TouchBar, ταWindows laptops συναντούν νέα δημοτικότητα και οι πωλήσεις ανεβαίνουν σημαντικά, όπως δείχνουν τα νούμερα της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Στη CES τη μεγάλη έκπληξη έκανε η RAZER με το πρώτο στην ιστορία gaming laptop με τριπλή οθόνη! To Project Valerie τολμάει και έχει τρεις οθόνες 4Κ, μία κεντρική και δύο πτυσσόμενες στα πλάγια με συνολική ανάλυση 11520x2160pixel! Tην επόμενη γενιά ισχυρών laptop και μάλιστα στην κατηγορία των mobile workstation VR Ready, εκπροσωπεί το Dell Precision 7720, μηχάνημα 17in. με επεξεργαστές Ιntel i5, i7 & Xeon έβδομης γενιάς, ισχυρές κάρτες γραφικών Nvidia ή ΑΜD, πολλή RAM και αποθηκευτικό χώρο κατά παραγγελία και οθόνη 17in. UHD (3840×2160) με προηγμένο panel Igzo.

WeeklyTeuxos_355.indd

Η Dell πραγματοποίησε δυναμική εμφάνιση ειδικά στον τομέα των monitor. Κατέκτησε τη μάχη των εντυπώσεων με το πρώτο 8Κ monitor 32in. με κωδικό UP3218Κ. το οποίο χαρακτηρίζεται από την εντυπωσιακή ανάλυση7680x4320pixel. Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι το Dell UP3218K προσφέρει 16πλάσιο αριθμό pixel από ένα τυπικό monitor Full HD. Αυτό σημαίνει ότι η κάρτα γραφικών πρέπει συνεχώς (60φορέςτο δευτ.) να τροφοδοτεί την οθόνη με καρέ μεγέθους 33,2 Μegapixel. Τελείως πρωτοποριακή ιδέα επαγγέλλεται το Dell Canvas, μια οθόνη αφής 27” με πάνελ IPS ανάλυσης XQD (2560×1440) με επιφάνεια ενισχυμένη με Corilla Glass. Φανταστείτε το Dell canvas στο ρόλο της συσκευής εισόδου δηλ. ως το υβρίδιο τεράστιας ψηφιοπινακίδας (digitizer) και monitor που μπορεί να αξιοποιηθεί στους δύο ρόλους (ενώ έχει ως ανταγωνισμό το Surface Studio της Microsoft αλλά και το Wacom Cintiq). Υποστηρίζει 20 σημεία touch recognition, για αναγνώριση χειρονομιών και γραφίδα με 2048 επίπεδα πιέσεως. Παραπέρα το Canvas είναι ένα monitor υψηλής χρωματικής ακρίβειας αφού καλύπτει 100% το χρωματικό χώρο Adobe RGB. H τιμή στην Αμερική θα είναι υψηλή γύρω στα 1800δολ.

panasonic-gh5

H Panasonic ήταν κατά βάση η μοναδική εταιρία του φωτογραφικού χώρου που επέλεξε τη CES ως σημείο αναφοράς για την παρουσίαση τελείως νέων προϊόντων. Η DC-GH5 είχε προαναγγελθεί στη Photokina τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά τώρα αποκαλύφθηκε πλήρως. Πρόκεται για υβρίδιο φωτογραφικής/βιντεοκάμερας πάντα σε αρχιτεκτονική Micro 4/3 αισθητήρα 20Megapixel, optical stabilizer 5 αξόνων και παρα πολλές δυνατότητες για επαγγελματικό video όπως 4K/30p 10-bit 4:2:2 video, λήψη 4K/59.94p και 50p με10-bit 4:2:2 έξοδο ή 8-bit, 4:2:0 εσωτερική εγγραφή, 1080p στα 180p για slow motion 7,5x, 9fps στη λειτουργία ριπής, διπλή θύρα καρτών UHS II, 802.11ac Wi-Fi, NFC & Bluetooth κλπ. Η ιαπωνική εταιρία επίσης παρουσίασε την λιλιπούτεια GX850 στην κλάση της GM1/GM5 και ανανέωσε τέσσερις φακούς (LUMIX G X VARIO 12-35mm F2.8 II ASPH. POWER O.I.S LUMIX G X VARIO 35-100mm F2.8 II POWER O.I.S. LUMIX G VARIO 45-200mm F4.0-5.6 II POWER O.I.S. και LUMIX G VARIO 100-300mm F4.0-5.6 II POWER O.I.S. ) με καλύτερο σύστημα Optical Stabilizer που συνεργάζεται με Dual IS και Dual IS.2.

WeeklyTeuxos_355.indd

To Playstation S VR της Sony, με την πολύ ανταγωνιστική του τιμή σε σχέση με τα άλλα VR glasses, φέρνει την εικονική πραγματικότητα στα σπίτια μας, περνώντας το μήνυμα μέσω του gaming και της πλατφόρμας gaming console Playstation 4. H Canon δεν έδειξε κάτι καινούργιο πλην της αναβάθμισης της μικρότερης compact γοήτρου 1ίντσας στη γκάμα της. Η G9 X II διατηρεί το design αλλά επωφελείται από τον βελτωμένο επεξεργαστή Digic VII και πετυχαίνει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε ριπή 8,2fps για 21 συνεχή καρέ, καθώς και σταθεροποίηση με σύστημα Dual Sensing που σημαίνει ότι συνεργάζονται για τον ίδιο σκοπό φακός και αισθητήρας πετυχαίνοντας βελτίωση στο κράτημα στο χέρι κατά 3,5stop. To πιο γρήγορο USB stick προήλθε από τη Sandisk. To Extreme Pro 256GB USB 3.1 έχει χωρητικότητα 256GB σε πρωτόκολλο σύνδεσης USB3.1. To σημαντικό στοιχείο είναι η εντυπωσιακή ταχύτητα που φθάνει τα 420ΜΒ/sec σε ανάγνωση και 380GB/sec. σε εγγραφή. Χαρακτηριστικά, καταφέρνει να αντιγράψει μια ταινία 4Κ σε μόλις 15sec.

 

Σχολιάστε

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Περισσότερες Πληροφορίες

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close