Atomos Shogun, το πρώτο προσιτό 4K recorder

Atomos Shogun, το πρώτο προσιτό 4K recorder

Η Atomos δραστηριοποιείται εδώ και μερικά χρόνια στην παραγωγή συστημάτων εγγραφής βίντεο πεδίου (field recorders). Σε ένα χώρο που κυριαρχούν οι ακριβές επαγγελματικές λύσεις, η Atomos παρουσίασε πριν μερικά χρόνια το αρκετά oικονομικό Ninja παράλληλα με την αύξηση της δημοτικότητας των DSLR και CSC στο professional video. 

Παρόλο που τότε το Αtomos Ninja έλυνε πολλά προβλήματα στη ροή εργασίας, και σε άκρως ανταγωνιστική τιμή, δεν γνώρισε την αναμενόμενη επιτυχία κυρίως γιατί ήταν πιο τεχνολογικά προηγμένο από τις μηχανές. Θυμίζουμε, για παράδειγμα ότι η Canon EOS 5D MkII, που ήταν ο κινητήριος μοχλός για την διάδοση του professional videο με DSLR, δεν έδωσε ποτέ καθαρή έξοδο HDMI. Η ανακοίνωση της Sony A7S, με την τόσο υψηλή ευαισθησία ISO και τον χαμηλό θόρυβο αλλά και την καθαρή έξοδο 4Κ από το HDMI έφερε ανακατατάξεις στον χώρο του DSLR/CSC video και επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για μια λύση όπως το Ninja. Η έξοδος της A7s ανταποκρίνεται στην προδιαγραφή της Sony με την εμπορική ονομασία QUHD (Quad High Definition) με ανάλυση 3840×2160 (που ισοδυναμεί με τέσσερις οθόνες 1080 σε διάταξη 2×2) στα 25 καρέ το δευτ. Όμως η Sony A7S δεν μπορούσε να εγγράψει εσωτερικά και έτσι μετά από προτροπή των κατασκευαστών η Atomos παρουσίασε το Shogun.

Γράφει ο Νίκος Μύρτου

Γνωριμία
To Shogun είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εγγραφής και επισκόπησης εικόνας και ήχου. H συσκευή περιλαμβάνει επαφικό μόνιτορ 7,1 ιντσών και γράφει σε σκληρούς δίσκους εικόνα και ήχο τεσσάρων καναλιών (με επαγγελματικά βύσματα XLR και phantom power). Το Shogun έρχεται με 5 master caddy για δίσκους 2.5’’ (κλασσικούς ή SSD). Υπάρχει όμως και το προαιρετικό RAID caddy που μπορεί να δεχτεί και κλασσικούς δίσκους 2.5 ιντσών ακόμα και χαμηλής ταχύτητας περιστροφής 5400 στροφών σε συστοιχία RAID. H συμβατότητα με SSD και η υποστήριξη καρτών CFast κάνουν το Shogun ένα από τα πιο ευέλικτα και αποδοτικά 4Κ/HD field recorders. Το RAID είναι απαραίτητο για την εγγραφή βίντεο 4Κ σε απλούς μηχανικούς δίσκους ενώ η εγγραφή σήματος HD πραγματοποιείται απρόσκοπτα, όπως συνέβαινε και με το Ninja.

Πρώτες εντυπώσεις
Τα προϊόντα της Atomos πάντα φημίζονταν για την συσκευασία τους. Το Shogun δίνεται με ειδικά σχεδιασμένη σκληρή θήκη κατασκευασμένη από την Ιταλική εταιρεία HPRC, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ. Με την αγορά του Shogun ο χρήστης πρέπει να προμηθευτεί μόνο δύο εξτρά υλικά, ένα καλώδιο HDMI και κάποιο δίσκο SSD. Σχετικά με τους SSD το Shogun έχει την πιο μεγάλη λίστα συμβατότητας δουλεύοντας σχεδόν με όλους τους επώνυμους κατασκευαστές. Να σημειώσω εδώ ότι η πρώτη κίνηση μετά την αγορά θα πρέπει να είναι το registration που ξεκλειδώνει την τριετή εγγύηση.

atomos.indd

Η πίσω όψη χωρίς μπαταρία και δίσκο, εμφανές το αθόρυβο σύστημα ψύξης και οι είσοδοι έξοδοι SDI. Στη δεξιά μεριά βρίσκουμε το πλήκτρο on/off , την υποδοχή ρεύματος και την είσοδο ήχου(τροφοδοτικό και break out καλώδιο περιλαμβάνονται). Στην αριστερή πλευρά έχουμε την είσοδο/έξοδο HDMI, την έξοδο ακουστικών και την θύρα για απομακρυσμένη λειτουργία με το πρωτοκόλο LANG.

 

Δοκιμή
Με την παραλαβή του demo, προβήκαμε στην αναβάθμιση μιας και μόλις είχε κυκλοφορήσει το πρώτο software update. Η αναβάθμιση γίνεται εύκολα. Μόλις κατεβάσουμε το αρχείο το βάζουμε στο root ενός δίσκου (υπάρχει Usb 3.0 dock στην συσκευασία) και με την εκκίνηση της συσκευής γίνεται η αναβάθμιση. Η συσκευή στο τέλος σβήνει και το αρχείο. Η διαδικασία πήρε μερικά λεπτά χωρίς προβλήματα. Φυσικά σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά (αν π.χ. διακοπεί το update λόγω διακοπής παροχής ρεύματος) υπάρχει η επιλογή του hard reset από τον χρήστη για επαναφορά σε εργοστασιακή κατάσταση. Το file system που επιλέγει η Atomos είναι το exFAT που αναγνωρίζεται πλήρως σε όλα τα σύγχρονα λειτουργικά. Και εδώ να θυμίσω πάλι την βασική αρχή λειτουργίας που λέει ότι φορμάρουμε κάρτες και δίσκους μόνο στην μηχανή που θα τα χρησιμοποιήσουμε.

 

ShogunBlueChannel3686

Το Shogun έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ελέγχου εικόνας και χρώματος. Μέσα από πολύ εύχρηστα μενού μπορούμε να ενεργοποιήσουμε εύκολα μόνιτορ κυματομορφής, χρώματος RGB, έλεγχο λευκών (luma), σπεκτρογράφο 3d και έλεγχο με μπάρες και bluecheck για καλιμπραρισμα εισόδου. Συμπληρωματικά προσφέρει focus assist 2:1, στάθμες ήχου, λειτουργία false color και προβολή zebra 0-100%.

Επιδόσεις
Ας περάσουμε στις επιδόσεις και τη λειτουργία του Shogun. Εδώ θα μου επιτρέψετε ένα μικρό προσωπικό σχόλιο: έχω θέμα με τα μόνιτορ αφής που τόσες κάμερες έχουν ενσωματώσει γιατί λερώνονται.Το Shogun προσφέρει οθόνη αφής 7,1’’ με ανάλυση 1920χ1200pixel και βάρος περίπου 640 γραμμάρια, περιλαμβανομένου δίσκου και μπαταρίας (το βάρος της συσκευής είναι μόλις 460 γραμμάρια). Μπορεί οι οθόνες αφής να γεμίζουν εύκολα δακτυλιές και σκόνη χάνοντας ένα μέρος από τη βασική τους αποστολή που είναι η ζωντανή και λεπτομερής απεικόνιση της λήψης, όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουν μειώσει δραματικά το κόστος, το βάρος και το μέγεθος των συσκευών.
Και φυσικά ό,τι κερδίζει ο κατασκευαστής σε χώρο και τιμή φροντίζει να το προσφέρει σε συνδεσιμότητα. Έτσι στο Shogun βρίσκουμε βίντεο εισόδους και εξόδους (loopback) HDMI, και SDI 4Κ 12G/6G και 3G και είσοδο ήχου με βύσματα XLR (με τη χρήση του breakout cable που εμπεριέχεται).

Σημαντική σημείωση: το σήμα που δέχεται τo Shogun μέσω HDMI είναι source depended, δηλαδή δεν το ρυθμίζουμε εμείς. Έτσι από την A7s μπορούμε να πάρουμε μόνο QUHD 25p και οι επιλογές μας περιορίζονται στον κώδικα εγγραφής. Αν καταγράφουμε σήμα 1080p έχουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την λειτουργία pulldown ώστε να γράψουμε στο επιθυμητό framerate. Η Atomos δεσμεύεται για την αύξηση των υποστηριζόμενων καμερών ως plug’n’play από την θύρα HDMI.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της προσωπικής μου «παραξενιάς», τα γυαλιστερά μόνιτορ είναι εξαιρετικά όταν βλέπουμε ταινίες ή όταν θέλουμε να δείξουμε την δουλειά μας. Στο «πεδίο της μάχης» όμως το σωστό μόνιτορ πρέπει να είναι ρεαλιστικό. Πάντως οφείλω να παραδεχτώ ότι το Shogun αποδίδει σωστά. Όχι τόσο γιατί έρχεται καλιμπραρισμένο χρωματικά αλλά κυρίως χάρη στα εργαλεία που ενσωματώνει.
Το καλιμπραρισμα του Shogun είναι στο πρότυπο REC709, το επίσημο χρωματικό στάνταρ για HDTV. Το REC709 ανήκει στην αντίληψη του «ό,τι βλέπεις παίρνεις» (What You See Is What You Get, WYSIWYG) και τα χρώματα του είναι πιο ζωντανά από άλλα πρότυπα όπως το Log C. Σαν έξτρα αξεσουάρ υπάρχει και το Spyder για να μπορεί ο χρήστης να κάνει το δικό του καλιμπράρισμα. Η ουσία όμως δεν είναι στην χρωματική καλίμπρα αλλά στα βοηθητικά scopes που το Shogun προσφέρει στο λογισμικό του. Στο πεδίο δεν βασιζόμαστε στο τι βλέπουμε στο μόνιτορ: Τόσο η αντίθεση όσο και η φωτεινότητα αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες δουλειάς, βασιζόμαστε όμως στα εργαλεία ανάλυσης σήματος για αυτό και είναι τόσο σημαντικά. Το Shogun προσφέρει όσα είναι απαραίτητα για σωστές ρυθμίσεις. Πέρα από focus assist 2:1 και zebra υπάρχει και η δυνατότητα για blue check.
Σε επίπεδο σπεκτρογράφων έχουμε το κλασσικό waveform, RGB Parade και 3D Vectorscope ενώ τέλος έχουμε και λειτουργία False Color. Το λογισμικό της Atomos είναι πάρα πολύ αποδοτικό καθώς τo μενού έχει κρατηθεί απλό και οι λειτουργίες είναι αποδοτικά απλωμένες στην οθόνη. Κάτω δεξιά υπάρχουν οι λειτουργίες για τα εποπτικά εργαλεία χωρισμένα σε δύο γκρουπ και η ενεργοποίηση τους είναι πολύ εύκολη. Σημαντική βοήθεια και η θέση των εποπτικών εργαλείων, έχουμε τρεις επιλογές κάτω αριστερά, κάτω σε όλο το μήκος της οθόνης και στο κέντρο σε μεγάλο μέγεθος. Η θέση αλλάζει κυκλικά με απλό πάτημα πάνω τους ενώ η διαφάνεια τους ρυθμίζεται μέσα από το μενού τους. Συνολικά η συσκευή αποκρίνεται πολύ καλά στον χειριστή είτε είναι βιδωμένη πάνω στην κάμερα είτε στο χέρι. Το μέγεθος και το βάρος είναι ιδανικά. Ένα σημαντικό σημείο εργονομίας είναι το πλήκτρο on/off το οποίο με απλό πάτημα κλειδώνει τη λειτουργία αφής ώστε να αποφεύγονται λάθος χειρισμοί. Αν το συνδυάσουμε αυτό και με τη δυνατότητα έναρξης εγγραφής μέσω της πηγής έχουμε ένα σωστό επαγγελματικό εργαλείο.

atomosShogun_valitsa

Η ειδικα σχεδιασμένη από την HPRC βαλίτσα του Shogun, περιέχει την συσκευή, 5 θήκες δίσκων, μπαταρία, φορτιστές, καλώδιο για τον ήχο, USB3 dock.

Κλείνοντας ας εξετάσουμε το θέμα των προσφερόμενων κωδίκων. Αυτή τη στιγμή και με το τελευταίο update το Shogun γράφει σήμα 4:2:2 8bit σε κώδικες Apple ProRes (LT, 422, HQ) και προσφέρει και XML metadata για απευθείας συνεργασία με Final Cut και Premiere Pro. Ανάλογα την πηγή καταγράφει ProRes 2160/p ή 1080i/p. Προς το παρόν οι κώδικες είναι λίγο περιοριστικοί, αλλά η Atomos έχει δεσμευτεί ότι σε επόμενες αναβαθμίσεις λογισμικού θα προσφέρει και την επιλογή του κώδικα Avid DNxHD για υλικό 1080 και για το 4Κ την υποστήριξη του μη απωλεστικού Cinema DNG σε ποιότητα εξαρτώμενη από την πηγή. Υπάρχει δηλαδή ήδη ένας βασικός σχεδιασμός ώστε να έχουμε και Digital Cinema επιδόσεις αλλά και ένα κώδικα πιο καθολικό από το ProRes. Να σημειώσουμε ότι παρά την ευρύτατη υποστήριξη που έχει η τεχνολογία ProRes η αντιπρόταση της Avid είναι επίσης εξαιρετικά ποιοτική και cross platform. Αντί επιλόγου να πούμε ότι η Atomos υποστηρίζει ότι η σχεδίαση του Shogun είναι “future proof” (εξ ού και τα τρία χρόνια εγγύησης). Δηλ. με απλές αναβαθμίσεις λογισμικού η συσκευή θα υποστηρίζει στο μέλλον τα παρακάτω επαγγελματικά πρότυπα: 12G-SDI 4K 50/60p Support, Apple ProRes HD 4:4:4 10-bit, 3D LUTs για ακόμα πιο αποδοτική διαχείριση χρώματος, FS700 RAW αποκωδικοποιήση και Full 4K – 4096 x 2160.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Οθόνη Αφής 7.1″ 1920Χ1200
Πρότυπο Χρώματος REC709 ( υποστήριξη 3D LUT μελλοντική αναβάθμιση)
Εγγραφή 4Κ (3840Χ2160) από HDMI και SDI 24/25/30 καρέ
Εγγραφή 1080p μέχρι 120 καρέ
• 12G/6G και 3G SDI είσοδος/έξοδος (loop)
Είσοδος Ήχου XLR μέσω breakout καλωδίου (περιέχεται)
Εγγραφή σε SSD, HDD 2.5″ και με υποστήριξη RAID, κάρτες CFast
Κώδικας βίντεο Apple ProRes 4:2:2 10/8 bit (Cinema RAW & Avid DNxHD σε μελλοντική αναβάθμιση)

 

Δείτε το από κοντά στη Photovision 2015 στο περίπτερο της εταιρείας ΣΤΑΜΟΣ ΑΕ
Hall 1, περίπτερο A8-B7
PHOTOVISION 2015 • www.photovision.gr
Σας περιμένουμε 20-23 Μαρτίου 2015 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Σχολιάστε

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.