Πορτραίτο με soft τόνους. Με φίλτρο…ένα πλαστικό μπουκάλι!

Πορτραίτο με soft τόνους. Με φίλτρο…ένα πλαστικό μπουκάλι!

Μοντέλο: Στέλλα Γαλανάκη

Τo contrast δεν είναι ο καλύτερος φίλος του πορτραίτου και υπάρχουν δεκάδες τρόποι να το ελέγξουμε στο στάδιο της λήψης. Οι περισσότεροι επικεντρώνονται σε μεθόδους διάχυσης της φωτεινής πηγής. Εδώ θα επέμβουμε στη φωτογραφική μηχανή και συγκεκριμένα στον φακό, αξιοποιώντας παράλληλα το φυσικό φως. Με ένα απλό αντικείμενο καθημερινής χρήσης, ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, δημιουργήσαμε σε μόλις λίγα λεπτά πετυχημένο «soft fade» εφέ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα διατηρήσαμε τη μονοχρωμία, με τα βασικά στοιχεία της εικόνας να είναι λευκά, δηλαδή το φόντο και τα ρούχα. Ωστόσο, ενδιαφέροντα αποτελέσματα θα προκύψουν και με συνδυασμούς.

κείμενα φωτογραφίες Ηλίας Λόης

main-photo3backstage

Η τεχνική

Αφού “κλειδώσουμε” την εστίαση στα μάτια του μοντέλου, τοποθετούμε μπροστά από τον φακό το άδειο πλαστικό μπουκάλι, δίχως να τον καλύπτουμε ολοκληρωτικά.
Για να εξοικειωθούμε με τη διαδικασία, στην αρχή το δοκιμάζουμε με ακίνητα θέματα, παρατηρούμε την επίδραση του και ύστερα προχωράμε στο πορτραίτο.
Αν καλύψουμε το 1/3 της διαμέτρου του εμπρόσθιου κρυστάλλου θα προκύψει μισή βινιέτα, δηλαδή στις δυο από τις τέσσερις γωνίες του κάδρου. Στην περίπτωση που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα μηχανή και μπουκάλι, βάζουμε τη πρώτη σε τρίποδο και αφοσιωνόμαστε στη δημιουργία του εφέ. To LiveView είναι σύμμαχος μας! Να σημειωθεί πως αν οι ακτίνες του ήλιου προσπίπτουν απευθείας πάνω στην επιφάνεια του μπουκαλιού θα έχουμε αποτελέσματα αντίστοιχα του φαινομένου lens flare. Παρόμοια εφέ μπορούν να εξομοιωθούν και με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας, αλλά προσφέρουν μάλλον πιο γραφιστικό αποτέλεσμα.
Εδώ το εφέ διατηρεί τη φυσικότητα της επιδερμίδας.

 

Προτεινόμενος εξοπλισμός

• Οποιαδήποτε μηχανή με φακό πορτραίτου 75mm+
• Πλαστικό μπουκάλι
• Ανακλαστήρας (προαιρετικό)

 

Αναδημοσίευση από τον Φωτογράφο Νο 245, Νοέμβριος – Δεκέμβριος, 2016

Σχολιάστε

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.