Διάρκεια ζωής και όσα δεν ξέρετε για την εγγύηση των SSD δίσκων

Διάρκεια ζωής και όσα δεν ξέρετε για την εγγύηση των SSD δίσκων

Οι θεαματικά καλύτερες επιδόσεις των δίσκων SSD (Solid State Disks) δελεάζουν. Αν θέλουμε να μεταμορφώσουμε τον παλιό μας υπολογιστή, desktop ή laptop, η εγκατάσταση SSD κάνει τη διαφορά πενταπλασιάζοντας (και παραπάνω…) την ταχύτητα πρόσβασης στα δεδομένα, τους χρόνους έναρξης, το φόρτωμα των διάφορων προγραμμάτων κλπ. Η δε πτώση των τιμών λειτουργεί ως απολύτως ελκυστικό κίνητρο. Ως εδώ όλα τέλεια και καταπληκτικά.

κείμενα Παναγιώτης Καλδής

Όμως στο βάθος αυτού του παραμυθένιου σεναρίου, υπάρχει μια γκρίζα σκιά. Αυτό που δεν σας αποκαλύψει σχεδόν κανένας. Ότι οι δίσκοι SSD έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής ανάλογα με το πόσες εγγραφές κάνουμε. Ενώ δηλ. στους παλιούς καλούς μαγνητοπτικούς δίσκους μπορούμε να γράψουμε και να σβήσουμε δεδομένα θεωρητικά άπειρες φορές, οι SSD έχουν συγκεκριμένα όρια. Διαβάζοντας τα ψιλά γράμματα στην εγγύηση, διαπιστώνουμε ότι οι κατασκευαστές πιστοποιούν την καλή λειτουργία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή ως ένα ορισμένο όριο συνολικών εγγραφών δεδομένων εκφρασμένο σε TB (Terrabytes), όποιο έλθει πρώτο. Πως μεταφράζεται κάτι τέτοιο: Σήμερα ένας τυπικός δίσκος 240GB έχει εγγύηση τρία χρόνια ή 80TB. Aυτό σημαίνει ότι αν στα δύο χρόνια πάθει κάτι και ο χρήστης έχει γράψει πάνω από 80ΤΒ, τότε η εγγύηση δεν τον καλύπτει. Βέβαια, το όριο των όποιων Terrabytes δε συνεπάγεται ότι μόλις ένας δίσκος υπερβεί την συγκεκριμένη αριθμητική τιμή …αυτοκαταστρέφεται. Σε stress test που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, έχει τεκμηριωθεί ότι οι καθημερινοί δίσκοι SSD μπορούν να υπερβούν τα συμβατικά όρια μερικές φορές, και σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν απίστευτες εγγραφές της τάξης του Petabyte (1Petabyte=1.000 Terrabytes=1.000.000 Gigabytes). Επίσης όσο μεγαλύτερης χωρητικότητας είναι ο δίσκος τόσο περισσότερα περιθώριο ζωής έχει.

slc-mlc-tlc-nand-states-a2598760Κnow How

• Kάθε cell μνήμης NAND που χρησιμοποιείται στους δίσκους SSD μπορεί να γραφτεί και να σβηστεί κατά μέσο όρο, 1.000-10.000 φορές.
• H μνήμη NAND ΜLC είναι 2bit και η μνήμη NAND TLC 3bit. Παρόλα τα πλεονεκτήματα αρχιτεκτονικής και το χαμηλότερο κατασκευαστικό κόστος οι SSD TLC είναι πιο ευαίσθητοι και λιγότερο μακρόβιοι.
• Σε enterprise πανάκριβους δίσκους χρησιμοποιείται η σπάνια τεχνολογία SLC που αποθηκεύει ένα bit ανά cell και είναι πολύ πιο αξιόπιστη με περίπου 90.000-100.000 κύκλους εγγραφών.
• Κάθε cell μνήμης NAND μπορεί να διαβαστεί θεωρητικά άπειρες φορές.
• Τα controller των δίσκων SSD ενσωματώνουν περίπλοκους αλγόριθμους ώστε να χρησιμοποιούνται όλα τα cells του δίσκου διαδοχικά και όχι συνεχώς τα ίδια και να βελτιστοποιείται η διάρκεια ζωής.
• Επίσης εφαρμόζουν το overprovisioning, δηλ. ένα μέρος χωρητικότητας που δεν είναι ορατό στο χρήστη, για να καταχωρούν εκεί τα “καμμένα” cells.

PhotoSchool_Know How_245.indd

Το εσωτερικό ενός SSD με τα μέρη.

expro-9bΜνήμη NAND

To πεπερασμένο της διάρκειας ζωής της μνήμης NAND προκύπτει λόγω αρχής λειτουργίας. Για να διατηρηθούν τα δεδομένα, ηλεκτρόνια “παγιδεύονται” στα cells μεγέθους νανόμετρων. Η κυκλοφορία τους γίνεται με τεχνική tunnelling αλλά κατά τη διαδικασία παγιδεύονται αδέσποτα ηλεκτρόνια σε λάθος cells ενώ σταδιακά τα τοιχώματα του cell “διαβρώνονται”. H σώρευση αδέσποτων ηλεκτρονίων ακυρώνει τη σωστή ανάγνωση των δεδομένων και τελικά “καταστρέφει” το cell, το οποίο το καταχωρεί ως άχρηστο το controller και στη θέση του παίρνει ένα άλλο από την περιοχή overprovisioning. Όταν τα σφάλματα υπερβούν αριθμητικά τις δυνατότητες διόρθωσης τότε ο δίσκος παύει να λειτουργεί.

toolboxΗθικό δίδαγμα

Παρακολουθούμε τις εγγραφές στο δίσκο μέσω ενός προγράμματος S.M.A.R.T. monitoring όπως το HD Sentinel, το Acronis Drive Monitor. Όταν το health κατέβει κάτω από κάποια επίπεδα π.χ. 70%, τότε να κάνουμε άμεσο backup. Αν η δουλειά μας συνεπάγεται πολλές εγγραφές στο SSD δίσκο όπως π.χ. video editing, τότε μας χρειάζεται ο πιο ανθεκτικός δίσκος – δηλ. αυτός που έχει περιθώριο για εγγραφές πολλών TB και οπωσδήποτε με MLC NAND.

Tip

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στην εγγύηση προσέχουμε κυρίως το όριο των TB και όχι τόσο την χρονική διάρκεια. Αν ο δίσκος πεθάνει στην 2ετία και έχει παραπάνω TB εγγραφών δεν καλύπτεται.

 

Αναδημοσίευση από τον Φωτογράφο Νο 245, Νοέμβριος – Δεκέμβριος, 2016

Σχολιάστε

Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.